SSPE HASTALARI ÖLÜME MAHKUM EDİLİYOR
25 Kasım 2016 - 20:10
SSPE(Subakut Sklerozan Panensefalit): Bozuk kızamık aşısının sebep olduğu SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalık. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık aşısından birkaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabiliyor.
SSPE hastalığının ilerlemesi 4 aşamada meydana geliyor:
1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik, hafıza kaybı,
2. Dönem: Sıçramalar başlıyor, tek başına yemek yiyemiyor, konuşması yavaşlıyor, yürümede güçlük çekiyor.
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale geliyor, burundan veya sondayla sıvı yiyeceklerle besleniyor.
4. Dönem: Komaya giriyor, yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.
Ülkemizde SSPE Hastalığı 1998-2001 yılları arasında dönemin MHP'li eski sağlık bakanı Osman Durmuş zamanında yapılan bayat kızamık aşıları yüzünden yaygınlaştı. Resmi rakamlara göre bu sürede 562 kişi bu bayat aşılar yüzünden hayatını kaybetti elbette resmi rakamlara yansımayan ölümlerle bu sayı çok daha yüksektir.
Resmi rakamlara göre Güney Doğu Anadolu'da 718 Doğu Anadolu'da 215, Marmara'da 211, Ege'de 111, Akdeniz'de 194, İç Anadolu'da 152, Karadeniz'de 147 SSPE Hastası var. Şaşırtıcı olan durum ise diğer bölgelerdeki hastaların büyük bir kısmının 1998-2001 yılları arasında Güneydoğu- Doğu illerinde yaşamasıdır. Çoğu sonradan batıya göç eden Kürt kardeşlerimiz bir kısmı da o dönemde bölgede yaşayan memurların ve diğer görevlilerin çocukları.
SSPE hastalığına yakalananların büyük bir kısmı Batman- Diyarbakır- Urfa üçgeninde yaşayanlar oluşturuyor. Dünya genelinde SSPE hastalığına yakalanma oranı milyonda birken Batman'da 450, Şanlıurfa'da 500, Diyarbakır'da 700, Mardin'de 350, Şırnak'ta 300 civarında SSPE hastası olduğu tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar Batman- Diyarbakır - Urfa'da toplam 400 çocuk SSPE hastalığı yüzünden hayatını kaybetti. Burada üzerinde durup düşünmemiz gereken soru Neden SSPE hastalarının büyük bölümü bu bölgeden çıkıyor?
İşin trajikomik yanı Sağlık bakanlığına bağlı kurumların ölümcül hatası yüzünden bu korkunç hastalığa yakalananlar için devlet bırakın tazminat ödemeyi SSPE hastası çocukların tedavisi bile üstlenmiyor. Hatta yakın zamanda Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK, SSPE hastalığının tedavisine yönelik araştırma projelerini bütçe yetersizliğinden dolayı reddetti ve adeta bu hastaları ölüme terk etti.
Ülkemiz eğer sosyal hukuk devletiyse bu ilkelerin gereğini yapmalıdır. SSPE hastalığının yaygınlaştığı 1998-2001 yıllarının dönemin sağlık bakanı Osman Durmuş'a bunun hesabı sorulmalıdır. SSPE hastalığına yakalanan çocukların ailelerini devlet tazminat ödemeli ve bu hastaların tüm tedavi masraflarını karşılamalıdır. Bu hastaları ölüme terk etmek ailelerini yüz üstü bırakmak büyük bir devlete yaraşır bir tavır değildir.
Devlet ? Halk bütünleşmesi isteniyorsa devlet kurumlarındaki görevlilerin hatalarını, ihmalkarlıklarını kabul etmeli ve bunu telafi etmenin yollarını aramalıdır. Sorunları görmezden gelerek, üstünü örterek sorunlara çözüm bulunamayacağı, halka güven aşılamayacağı unutulmamalıdır.