'1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en sıkıntılı dönem'

'1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en sıkıntılı dönem'
15 Aralık 2016 - 00:57

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye'ye saldırıyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık en sıkıntılı dönem. Böyle bir dönemde klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz." dedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Şimşek, günün ihracatta seferberlik günü olduğunu söyledi.

"Şimdi 2. Kurtuluş Savaşı"

Bütçede ihracat desteklerini 3 katına çıkardıklarını belirten Şimşek, Hazine Müsteşarlığının kredi kefalet sistemiyle ihracatçıya destek olacağını, yüzde 100 kefil olacağını söyledi. İhracatın olmazsa olmaz bir bileşen olduğu, katma değer zincirinin de ihracat içinde en önemli bileşen olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Katma değer zincirinde biz yukarıya çıkamazsak ne yapacağız, kiminle yarışacağız? Biz düşük ücretle yarışamayacağımıza göre, kar marjlarını yukarıya çekecek katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamamız lazım. Bunun için destek çok önemli. Şehir ekonomilerinin dönüşümü üzerine çalışma başlattık. Uluslararası bir danışmanlık firmasıyla temasa geçtim. Onlar şimdi hazırlık yapıyorlar. Bu firmayla Gaziantep sanayisinin dönüşümünü çalışacağız. Gaziantep, sanayi üretim üssü. Fakat bu üretim yapısıyla, sürdürülebilirlik bir soru işareti. Üretim yapısını dönüştüreceğiz. Aslında şimdi 2. Kurtuluş Savaşı. O anlamda bir seferberlik zamanı. Seferberliğin iki bileşeni olacak. Sanayide dönüşüm, yani katma değer zincirinde yukarıya çıkış ve ihracat seferberliği. Piyasanın çeşitlenmesi gerekiyor. Bizim ihracatın 1 milyar 954 milyon doları Irak'a gidiyor. 400 milyon doları Suriye'ye gidiyor. Ama bu piyasalarda bazı sıkıntılar var. Ona rağmen büyük bir başarı. Bizim artık hakikaten nitelikli ürün üreterek, Avrupa çok gelişmiş bir piyasa, oraya çok daha büyük ölçüde yüklenmemiz gerekiyor."

"Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye'ye saldırıyor"

Devrin sanayicinin önünü açma devri olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye'ye saldırıyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık en sıkıntılı dönem. Böyle bir dönemde klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz. Bu dönemde vatandaş düzeyinde tasarruf seferberliği, firmalar düzeyinde de ihracat seferberliği lazım.

"Ar-Ge'ye en fazla desteği veren biziz"

Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırdıklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"TÜBİTAK yeniden yapılandırılıyor. Ar-Ge'ye en fazla desteği veren biziz ama Ar-Ge yok ortada. Varsa da GE kısmı eksik. GE kısmı olsa bile ticari ürüne dönüşmesi eksik. Ekosistem gerekiyor. Sıkıntılar var. Sıkıntıların farkındayız. Firmaların bu dönemde krediye ulaşmalarında sıkıntı var. Ne yaptık? Dedik ki Hazine olarak bütçeden 25 milyar liralık bir kaynağı taahhüt edeceğiz kredi garanti fonuna. Hazine diyor ki 'Ben Türkiye'de ihracat yapana yüzde 100, KOBİ düzeyindekine yüzde 90 ve diğer ticari işletmelere benzer şekilde kefil olacağım, bankalar sakin olun. Kredileri yaşatın, yeni krediler verin.' Devlet olarak aslında biz önünüzü açıyoruz. Elimizi taşın altına en güçlü şekilde koyuyoruz. Çünkü bu dönem üretim, yatırım, istihdam ve ihracat seferberliği zamanı. Tasarrufu, katma değeri unutmayalım. Yeni Kurtuluş Savaşımız bu çerçevede olacak."


Kaynak : Trthaber.com.tr