Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 15 ve 16 Temmuz günlerini kapsıyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 15 ve 16 Temmuz günlerini kapsıyor
26 Aralık 2017 - 13:01

Adalet Bakanı Gül'ün açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

Sivillere "15 Temmuz" zırhı

-Bu düzenleme yeni bir düzenleme değil, 27 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ayrıca Meclis'te kabul edidi. 15 Temmuz'da göğsünü siper eden sivillere, vatandaşlara koruma anlamına geliyor. 22 Temmuz'da da bir KHK çıktı, kimsenin itirazı olmadı. Bu konu suistimal edilmemesi gereken, gazilere yönelik bir yükümlülük. 

-Gül, 696 sayılı KHK'deki 121. maddenin 15 ve 16 Temmuz 2016 günlerini kapsadığını belirterek, "Şu anda darbe devam etmiyor. Darbe ne zaman bastırıldı? 15 Temmuz'da başladı, 2 saat sonra 16 Temmuz oldu. 16 Temmuz'da bu darbe bastırıldı. Dolayısıyla bu kanunda da 'bastırılması kapsamında' dediğine göre, bunu sonraki tarihlere, bugüne getirecek hiçbir şekilde bir düzenleme yok." dedi. 

-KHK'dan yer alan 'bastırılması' ifadesi  sonraki tarihleri kapsamayacağını gösteriyor. Buradaki özne 15 Temmuz'dur. 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsü ve terör eylemi. Asla başka fiilleri kapsamıyor. Ne öncesine ne sonrasına götürme imkanı yok. 

Darbecilere tek tip kıyafet düzenlemesi

-Şehitlerimizi ve gazilerimizin bir isteğidir, kanunda yeni bir düzenleme getirildi. Darbeciler için badem rengi tulum, diğer terör eylemi için de gri renkli bir tulum olacak. Tek tip kıyafet sadece duruşmaya giderken uygulanacaktır. Hamile ve engellileri kapsamıyor. Bazı ülkeler buna benzer uygulamalar yapmıştır. 1 ay içinde yönetmelik çıktıktan sonra yürürlüğe girecektir.

 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Tek tip elbise cezaevinde uygulanmayacak, sadece duruşmaya gelirken uygulanacak.https://t.co/q82S3ey4ix pic.twitter.com/U6FC7wi7Nx

— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 26 Aralık 2017

 

CHP'den AYM'ye KHK başvurusu

Bu konu daha önce Meclis'te kabul edildi, bu konularla ilgili AK Parti'nin reformları malumdur, dengeleyici düzenlemeler yapmıştır. Bizim sınırımız hukuk, bu tür çabalar beyhude.

Yüksek yargıda üye sayısı artacak

FETÖ'cüler alandan çekildi, ama bu alana destek sağlayacak açıklamalar görüyoruz. 200 binin üzerinde kişi mahkemelerin önüne gelmiştir. Türk yargısının hakimi militanlar değildir, militanlar 15 Temmuz sonrası ihraç edildi. Pensilvanya'ya bağlı olanlar gitti, yeni üyeler anayasaya bağlı. Yargıtay ve Danıştay'da artan iş yükünden dolayı sayı artırılacak. Yargılamaların bir an önce sonra ermesini istediğimiz için ihtiyaçtan dolayı doğmuştur. 

-Darbe girişiminden kaynaklı olan yoğunluk için gerekli bütün tedbirler alınmaya devam ediyor. Duruşma salonu için sıra bekleyenler vardı, onlar için de bakanlığımız bir an önce yeni mahkemeler açarak bu sorunu çözdü. Milletimiz hukuka, yargıya güvensin. Mahkemelerimiz adil bir şekilde yargılamalarını yapıyorlar. 

ABD'de "Ambargo" davası

ABD'den FETÖ üyeliği için aranan şahsa, ABD mahkemesinin itibar etmesi çok üzücü. Somut, güçlü bir delil olması iade edilmesi için yeterlidir. Bir şahsın avukatlığını yapmıyoruz, Rıza'yı veya başkasını savunur pozisyonda değiliz. Türkiye'nin hukukunu koruyoruz. Hukuka aykırı bir fiil varsa Bağımsız Türk mahkemesi var, yargılanacağı yer burasıdır. Türkiye'nin talebi, bunları yapan liderlerinin orada barınması bu iadelerin yapılmasını bekliyoruz. Hiçbir eksiklik yok, ABD'nin iradesine kaldı, gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.

 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Türkiye'de Fetö'den aranan şahısa, ABD mahkemesinin itibar etmesi çok üzücü.https://t.co/q82S3ey4ix pic.twitter.com/w2sczrbn3w

— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 26 Aralık 2017

 

ByLock yargılamaları

ByLock konusu teknik bir konu. Kişinin ByLock kullanmadığına yönelik çalışma tamamlanınca başka delil yoksa gözden geçirilebilir. Kurumların tespit etmesiyle yargı gerekli ayrımı yapacaktır. Bu konu ile ilgili mağduriyete uğramadan kurumlarımız gerekli çalışmaları yapıyor.


Kaynak : Trthaber.com.tr