2017 Hac Kura Sonuçları Açıklandı

2017 Hac kuraları bugün Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda gerçekleşti. 2017 hac kuraları çekiliş sonuçları saat 23.00'ten itibaren Diyanet Bakalnlığının resmi Web sitesinden sorgulanabilecek. Kesin kayıt hakkı elde eden hacı adayları için kayıtlar 27 Şubat'ta başlıyor.
Hac ibadetini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek hacı adaylarını belirlemek için 2017 hac kuraları saat 150 Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda çekildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın  2017 yılı hac kuraları çekildi. Kuraya, 1 milyon 782 bin kişi katılırken, sonuçların saat 23.00'ten itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanacağı bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kura töreninde yaptığı konuşmada, şehit aileleri için daha önce açılan 600 kişilik kotanın bu yıl 4 bin 600'e çıkarıldığını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nun şehit aileleri için tanıdığı bir kota vardı. O kota 600 kişiydi. Ancak bu sene ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreçleri de dikkate alarak, onların da bu taleplerini dikkate alarak, 4 bin 600 kardeşimizi inşallah; bu milletin bekası için evladını feda etmiş bir anneye babaya da müsaade edin bu önceliği tanıyalım. Eminim siz de bundan hiç tereddüt etmezsiniz" diye konuştu.
Kutsal topraklara gitmek isteyen hacı adayları için başvurular 28 Aralık 2016 - 6 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Bu yılki hac için 1 milyon 892 bin 724 kişinin katılacağı kura, saat 15.00'te Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda başladı. Kura sonuçları aynı gün saat: 23.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "http://hac.diyanet.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.
KESİN KAYITLAR 10 MART'A KADAR YAPILACAK
Kurada 'Kesin Kayıt Hakkı' elde edenler, 27 Şubat ? 10 Mart 2017 tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilirö belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabilecekler.
Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
Kutsal topraklara ibadetini  yapmak için gitmek isteyen binlerce vatandaş hac kuraları sonuçlarını bekliyor. Toplam 1 milyon 892 bin kişinin katılım sağladığı 2017 hac kuraları için heyecan dorukta. 'Hac kuraları bugün saat kaçta çekilecek' sorusu bu sabah saatlerinden itibaren Google'da en çok aranan konulardan biri 2017 hac kuraları sonuçları ile ilgili tüm ayrıntılara mynet haber'den ulaşabilirsiniz. Hac kuralari sonuçları açıklanır açıklanmaz, 2017 Hac kuraları ile ilgili son dakika gelişmelerini mynet.com'da bulabilirsiniz.
1 milyonu aşkın vatandaş heyecanla hac ibadetini yerine getirmek için bugün 2017 hac kuralarının çekilmesini bekliyor. "Hac kuraları sonuçları açıklandı mı" sorusu hac kuraları sonuçları sorgulama ekranı başında bekleyen milyonlarca adayın en çok merak ettiği konu...
1 milyon 892 bin kişinin kutsal topraklara gitmek için başvurduğu hac kura sonuçları henüz açıklandmadı. Bilindiği üzere daha önce yapılan açıklamada hac kuralarının 24 Şubat 2017 Cuma günü çekileceği belirtilmişti.


Hac kuraları sonuçlarına göre kesin kayıt hakkı elde edenler, 27 Şubat-10 Mart 2017 tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabilecekler. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak. 2017 yılı haccına müracaat eden şehit yakını (anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ve gazilerin (kendisi ve eşi) kayıtları ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla il müftülüklerinde yapılacak.
Hac çıkışları 31 Temmuz-26 Ağustos, dönüşleri ise 5-30 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacak. Hac kesin kayıt işlemleri ve hac konaklama ücretleri ile ilgili detaylı açıklama ilerleyen zamanlarda yapılacak. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması gerektiği bilinciyle il ve ilçe müftülüklerince Nisan ayından son çıkış gününe kadar eğitim ve seminerler düzenleyecek.
İlk olarak 23 Şubat Perşembe günü çekileceği açıklanan kura tarihlerinde değişiklik yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili duyuruyu resmi internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdi. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kura çekimlerine yönelik yapılan açıklamanın detayları;
1-) 2017 yılı hac kurası 24 Şubat 2017 Cuma günü Saat 15:00'da Türkiye Diyanet Vakfı konferans salonunda (Kocatepe), bilgisayar ortamında ve kamuoyuna açık bir şekilde çekilecektir.
2-) Kura sonuçları, aynı gün saat: 23:00'dan itibaren Başkanlığımızın http://hac.diyanet.gov.tr web adresinden sorgulanabilecektir.
3-) Kurada Kesin Kayıt Hakkı elde edenler, 27 Şubat ? 10 Mart 2017 tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
4-) Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacaktır.
5-) 2017 yılı Haccına müracaat eden; Şehit Yakını (anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ve Gazilerin (kendisi ve eşi) kayıtları ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla İl Müftülüklerinde yapılacaktır.
6-) Hac Kesin Kayıt işlemleri ve Hac Konaklama ücretleri ile ilgili detaylı açıklama bilahare yapılacaktır.?
HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur'a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.
Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.
2017 YILINDA KAÇ BİN KİŞİ HAC KURASI İÇİN BAŞVURU YAPTI?
Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için bu sene hac kura çekimlerine 1 milyon 892 bin 724 kişinin katılacağı açıkladı
HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Kurada Kesin Kayıt Hakkı elde edenler, 27 Şubat ? 10 Mart 2017 tarihleri arasında "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacaktır.
2017 YILI HAC ÜCRETLERİ BELLİ OLDU MU?
2017 yılı ile birlikte hac ücretleri henüz belli olması. 2016 senesi için belirlenen hac ücretlerinde Normal Tip Hac Paketi 3 bin 750 dolar, Müstakil Tip Hac Paketi 5 bin 250 dolar ve Otel Tip Hac Paketi ise 6 bin 800 dolar olarak ilan edilmişti.
HAC VAZİFESİ NASIL YAPILIR?
İhram, erkekler için izar ve rida denilen iki parçalık örtüdür. Kadınların ihramı ise kendi giysileridir. Bu ihrama girmeden hacı adayları, mikat noktalarından geçemezler. Mikat, Mekke'nin etrafındaki ihram sınırları demektir ki, bu sınırlardan ihramsız geçilmez.Mekke'ye inen hacı adayları evlere yerleşir ve Umre yaparlar. Kabe ziyareti ve tavaf yapılır, zemzem içilir, Safa ile Merve arasında 7 kere gidip dönülür (Say). Saydan sonra saçlar kesilerek ihramdan çıkılır ve umre bitmiş olur. Hac için tekrar ihrama girinceye kadar hac yasakları kalkmıştır.
Hacc; Zilhicce'nin 9'unda, arefe günü tekrar ihrama girilir. Güneşle birlikte Arafat Dağı'nda vakfeye gidilir. Bütün gün telbiye (Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerikeleke lebbeyk, innel hamde ven nimete leke vel mülk, la şerike lek) tesbih ve ibadetle geçirilip, güneş battıktan sonra yaya olarak 3 saatlik mesafede olan Müzdelife'ye geçilir, ve orada gecelenir. Kurban Bayramının ilk günü olan ertesi gün güneş doğmadan Mina'ya hareket edilir. Burada şeytan taşlanır, kurban kesilir. Üç gün Mina'da kalınır veya ilk gün sonunda Mekke'ye dönülerek ziyaret tavafı (Kabe'yi 7 kere dönmek) ve say yapılarak hac tamamlanmış olur.
Hac bittikten sonra isteyen istediği kadar tavaf ve umre yapabilir. İsteyen hacılar bayramın kalan günlerinde yine Cemerat (cemreler, şeytan)'a giderek şeytan taşlar ve taşlama 70 taşa bağlanır. Medine'yi ziyaret etmeyenler Medine'yi ziyaret ederler. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine döner.
2017 yılı Haccına müracaat eden; Şehit Yakını (anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ve Gazilerin (kendisi ve eşi) kayıtları ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla İl Müftülüklerinde yapılacaktır.
HAC 3 ÇEŞİTTİR
​İfrad Haccı: Umresiz yapılan hac demektir. Hacı adayı ihrama girerken sadece hacca niyet eder ve hac vazifelerini yerine getirir. İfrad haccı yapanlara kurban kesmek vacib değildir.
Temettu Haccı: Umre ve haccı ayrı ayrı ihrama girerek yapmaktır. Hacı adayı önce umre için ihrama girip umre vazifelerini yapar ve ihramdan çıkar. Günü gelince yeniden ihrama girerek hac vazifelerini yerine getirir. Temettu haccında kurban kesmek vacibdir.
Kıran Haccı: Umre ve haccı bir ihramda yapmaktır. Hacı adayı ihrama girerken hem umre, hem de hacca niyet eder. Önce umreyi yapar fakat ihramdan çıkmaz, sonra da haccı yapar. Kiran haccında da kurban kesmek vacibdir.
İHRAM HAZIRLIKLARI VE İHRAMA GİRMEK
İhrama girmeden önce genel vücut temizliği yapılır, boy abdesti alınarak veya normal abdest ile ihrama hazırlanılır. İhramlı iken bu temizlikleri yapmak mümkün değildir. Beden temizliğinden sonra ihram sınırlarının (mikat mahalli) birinde; erkekler sadece 2 parçadan oluşan ihram giyerler. Başları açık ve ayaklar çıplaktır. Ayaklara topukları ve üstü açık terlik giyilebilir.
Bayanlar normal ve sade elbiseleri ile ihramlı sayılırlar, sadece yüzlerini örtmezler. Erkek ve kadınlar kerahat vakti dışında 2 rekat ihram namazı kılar ve hac niyetlerini yaparlar. Arkasından telbiye getirirler. Bundan sonra ihram yasakları başlamıştır. Hanefilere göre telbiye, ihrama girmenin şartlarındandır. Telbiyesiz ihram sahih olamaz mutlaka getirilmelidir.
HAC NİYETİ
Allahümme inni üridül hacce feyessirha vetegabbelha minni.Allahım senin rızan için haccımı yapmak istiyorum. Haccımı bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.
TELBİYE
​Lebbeyk allahümme lebbeyk lebbeyke la şerike leke lebbeyk, innelhamde venniğmete leke velmülk la şerike lek.
Tekrar tekrar icabet sana Ya Rabbi, tekrar icabet sana, tekrar icabet sana. Senin ortağın yoktur. Her emrini ifaya hazırım. Hiç şüphe yok ki, hamd ve nimet sana mahsustur. Mülk senindir. Senin ortağın ve benzerin yoktur.
İHRAM YASAKLARI 
Fasıklık, kötü söz söylemek, etrafındaki insanlarla çekişmek, tartışmak, koku sürmek, takke giymek, saç, sakal, bıyık tıraşı olmak, tırnak kesmek, uyurken yüz ve ayakları örtmek, haşerat öldürmek, eşiyle cinsel ilişkide bulunmak veya cinsel ilişkiyi tahrik eden söz ve davranışlarda bulunmak yasaktır. ​
TAVAF
7 şavttan oluşur. 1. şavt Hacer-ül Es'ved'de iki el havaya kaldırılır selamlama (Bismillahiallahuekber) ile başlar ve Hacer-ül Es'ved'de biter.
Tavafa başlarken Allahumme imânen bike ve tasdikan bikitâbike ve ifâen biahdike ve ittibâen lisünneti nebiyyike sallallahu aleyhi ve selem: Allahım! Sana iman ettim, Kitabını tasdik ettim, ahdine uydum ve Resulün (s.a.v)'in sünnetine tabi oldum denir.Şavt sırasında Yemen köşesine gelindiğinde (Hacer-ül Es'ved'in bulunduğu köşeden bir önceki köşe), Rabbena duası bu köşede okunur. Hz. İbrahim (a.s.)'ın duasına icabet edilir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) burada dua etmiştir.
REMEL
Tavafta ilk üç şavt yapılır iken sünnet olan; kısa adımlarla hafif koşar vaziyette ve omuzlar silkelenerek çalımlı yürümektir. Bayanlar abartılı yapmazlar. Bu adet müşriklerin, müslümanların yorgun ve bitkin halleri ile alay geçme niyetlerine binaen, Efendimiz (s.a.v.) tarafından yiğitlik ve yorgunluk emaresi yaşamayan bir görüntü arzetmek için uygulatılmıştır.
IZDIBA 
İhramlının tavafın ilk üç şavtında remel yapar iken; sağ omuzunu açması, ihramı sağ omuzu altından geçirir ve sol omuzuna atar. Dördüncü şavtta remel ve ızdıba bitirilir omuz kapatılır normal adımlar ile şavt yediye tamamlanır.
TAVAF NAMAZI
Tavaf bitince 2 rekat tavaf namazı kılınır ve dua edilir. Namazdan sonra mümkünse zemzem içilir sünnettir. Etrafta bulunan sebillerden zemzem içilebilir.
SAFA-MERVE ARASINDA SA'Y YAPMAK 
Sa'y (safa ve merve arası yapılan yürüyüş) yapmak üzere Safa tepesine gidilir. Kabe'ye dönülür tekbir, tehlil, tahmid ve salavat getirilir ve dua (Allah'ım senin rızan için umre sa'y'imi yapmak istiyorum bana kolaylaştır ve kabul buyur) edilir. Eller Kabe'ye doğru kaldırılır (Bismillahiallahuekber) selamlanır ve Safa'dan başlayarak; 4 gidiş-3 geliş olarak (Merve'de biter) sa'y yapılır. Safa tarafına yakın başlar iken yeşil ışıklar (yan duvarlarda ve tavanda yanan yeşil flüoresan lambalar) arasında koşar adımlar ile (Hervele) yapılır. Safa ve Merve tepelerinde her seferinde durup Kabe'ye dönülür, Kabe selamlanır ve dua edilir. Son turda Merve'de sa'y biter uzun bir dua yapılır. Baş tıraş edilir. Tüm saçını kestirmeyecekler önden yanlardan ve arkadan birer tutam (1cm kadar) saç kestirirler, bayanlarda saçlarından bir tutam (1 cm) kestirirler. Bu tıraştan sonra ihram biter ve ihramdan çıkılır.