3 madde hemen yürürlüğe girecek


Sandıklar açıldı, oylar sayıldı, Türk halkı Anayasa değişiklik paketine onay verdi.

Yeni sistemin adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi oldu.

Paketteki değişikliklerin büyük çoğunluğu 3 Kasım 2019'da hayata geçecek. Ancak 3 madde, hemen yürürlüğe girecek. Diğer maddeler için de uyum yasaları çıkarılacak.

Anayasa değişikliği düzenlemesinde 18 madde yer alıyordu. Bunların 3'ü hemen yürürlüğe girecek.

Partili Cumhurbaşkanlığı maddesi 

O düzenlemelerden en önemlisi, partili cumhurbaşkanlığı maddesiydi. Anayasa'nın 101'inci maddesi değiştirilmiş oldu. Artık Cumhurbaşkanı'nın parti üyesi olmasının önünde bir engel kalmadı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da, kurucusu olduğu AK Parti'ye dönüşünün yolu açıldı.

HSYK'nın adı ve yapısı değişecek 

Hemen hayata geçecek bir diğer düzenleme de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıyla ilgili düzenlemeydi. Yeni adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olacak. Kurul, 30 gün içinde yeniden yapılandırılacak. 

Üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşecek. 4 üyeyi cumhurbaşkanı seçecek. 7 üye ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilecek. 

Anayasa Mahkemesi de tamamen sivilleşecek. Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek.

Uyum Yasaları çıkarılacak 

Anayasa değişikliğine paralel olarak, 6 ay içinde uyum yasaları da çıkarılacak. Seçim Kanununda ve Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu da yeniden ele alınacak. 

Bütçe kanunundan yüksek yargı ile ilgili düzenlemelere kadar kapsamlı bir mevzuat çalışması da yapılacak. 

Meclis aritmetiği 600 milletvekiline ve Cumhurbaşkanlığı sistemine göre düzenleneceğinden Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü değiştirilecek. Başbakan ve Başbakanlık gibi, yeni sistemde yer almayan ifadeler yasalardan ayıklanacak. Her kanun için ayrı düzenleme yapmak yerine, tek bir yasayla bu ayıklamanın yapılabileceği ifade ediliyor. 


Kaynak : Trthaber.com.tr