800 bin hektar alan sulamaya açılacak
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, 2019 yılına kadar 800 bin hektar alanı sulamaya açmayı hedeflediklerini belirterek, bu tarihe kadar olan süreyi modern sulamada hamle yılı ilan ettiklerini bildirdi.
Acu yaptığı açıklamada, suyun gittiği her yerde adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olduğunu, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetiklediğini belirtti.
İnşaat faaliyetlerinden kaynaklanan istihdam imkanları bir yana suyun tarım ve sanayide yarattığı etkinin geniş iş alanlarının doğmasını sağladığını vurgulayan Acu, 2019 yılına kadar sulamada hamle yılı ilan edildi. Bu zamana kadar 800 bin hektar alan sulamaya açılacak. Sulamalar artık kısım kısım açılacak, bütün projenin bitmesi beklenmeyecek, böylece vatandaş sulamanın faydasını hemen görecek. ifadelerini kullandı.
Projelerde ihaleyi alan firmanın tesisi 3 yıl işleteceğini aktaran Acu, buna bağlı olarak yapım müteahhidinin daha özenli çalışacağını, 3 yıllık işletme süresi boyunca meydana gelebilecek arızaların zamanında giderileceğini, böylece işletme alt yapısının oluşturularak vatandaş memnuniyetinin sağlanacağını aktardı.
Murat Acu, sulu tarım ile kuru tarım arasında 5 ila 12 kat fark bulunduğunu dile getirerek, Ciddi bir gelir artışı ortaya çıkıyor. Sulama projeleri aynı zamanda kırsal kalkınmanın da anahtarı. 2003 yılından bu yana modern sulama tesislerine geçilmiştir. dedi.
Sulamada modern tekniklerin kullanıldığını, suyun kayıpsız olarak toprakla buluşması adına borulu sulama şebekelerine büyük önem verdiklerini anlatan Acu, artık klasik sulama sistemlerini terk ettiklerini, böylece sudan tasarruf ettiklerini ve modern sistemlerle az su ile daha çok verim aldıklarını dile getirdi.
Genel Müdür Acu, yeni yapılan sulama projelerinde borulu su dağıtım şebekesinin yoğun olarak kullanıldığına dikkati çekerek, şunları belirtti:
Yatırım programlarımızda olan sulama projelerimiz artık modern sistemle yapılmakta olup, bununla birlikte geçmişte yapılmış olan projeler gözden geçirilerek, mümkün olan açık sulama sistemleri, kapalı sulama şebekelerine dönüştürülüyor. Bu sistemlere geçmek için çiftçiler teşvik edilerek gereken kolaylıklar sağlanıyor. Yapılan düzenlemeler ile yenileme projesinin maliyetinin tamamına yakını karşılanıyor ve sulama kuruluşları ve çiftçiler destekleniyor. DSİ Genel Müdürlüğünce borulu sistemlere devam edilmesiyle kapalı sistem oranı 2019 yılında yüzde 35 seviyesine ulaştırmayı, sulamaya açılmamış olan 21,5 milyon dekar sahanın sulama inşaatını da tamamlayarak, bu oranı 2023 yılında yüzde 48 mertebesine ulaştırmayı hedefliyoruz.
Kaynak : Trthaber.com.tr