Batman'da Tekstil Can Çekişiyor
Tekstilciler derneği başkanının açıklamasına göre tekstil çalışanlarının büyük bölümü işten çıkarıldı kalanlar da sıra bekliyor.
Yaklaşık 25 bin tekstil işçisinin bulunduğu Batman'da 10 binden fazla işçi ücretsiz izinde. Batman Tekstilciler ve Sanayiciler Derneği Başkanı M. Ali Öztürk, Avrupa’daki marka firmaların korona virüs nedeniyle siparişleri durdurmasının, iç piyasayı da etkilediğini söyledi ve etkiledi: “Sipariş alamayan tekstil firmaları zor durumda. Batman’da 70’i aşkın firma, çalışanlarını ücretsiz izine ayırdı. Böyle giderse birçok firma daha duruşa geçecek.”
“SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR”
Kısa adı TEKSİAD olan Batman Tekstilciler ve Sanayiciler Derneği Başkanı M. Ali Öztürk, Avrupa’da ünlü giyim markalarının siparişleri durdurmasının, iç piyasayı da olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Bölgede tekstilin önemli merkezlerinden olan Batman’da 225 tekstil firmasından 70’i aşkın firmanın, yurtdışından sipariş almaması üzerine çalışanlarını ücretsiz izine aydığını belirten Başkan Öztürk: “Avrupa’da Zara, Preymak ve GAP gibi marka giyim markaları korona virüs nedeniyle siparişleri durdurdu. İç piyasada da De Facto, LC Wakiki ve Koton gibi firmalarda da üretim durma aşamasına gelince tekstil sektörde işler durma noktasına geldi. Tekstil firmaların büyük bölümü boşa düştü. Çalışanların çoğu ücretsiz izine ayrıldı” dedi.
“FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SAĞLANMALI”
Başkan Öztürk, şöyle devam etti: “Korona vüris salgınından etkilenen tekstilcilere faizsiz kredi desteği sağlanmalı. DİKA ve KOSGEP özel sektöre destek vermesi lazım. Bu süreç daha ne kadar sürer belli değil. Önümüzdeki günlerde Batman’da tekstil sektöründe birçok firma işçilerini mecburiyetten zorunlu izine ayıracak. Çünkü elinde sipariş yok. Çoğu firma makine ve ekipman alımından kaynaklı döviz bazında senet borçlusu. Son yıllarda Batman tekstil’le adından söz ettiren bir şehir ama şimdi de Avrupa’dan bize yansıyan korona virüsten kaynaklı sorunla zor durumda kaldık. Tekstil firmalarına mutlaka faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Tekstilcileri zor günler bekliyor.”