BATMAN SAHİPSİZ Mİ?

Bir akşam vakti ailenizle Batman'ın güzel görüntüsüne baka baka yavaşça yukarı doğru yürüyorsunuz. Her tarafta ağaçların, rengarenk çiçeklerin mis gibi kokusu. Az yukarıdan gelen şelalenin şırıltısı, türlü türlü araçlarla donatılmış oyun parkından gelen çocukların neşe dolu sesleri, kuş cıvıltıları arasında yürüyorsunuz.

Şimdi en tepeye çıktınız. Şehrin muhteşem gece görüntüsü ayaklarınızın altında. Şehirdeki rahatsız edici araç gürültülerinden, boğucu havadan kurtuldunuz. Ailenizle her tarafa yerleştirilmiş birbirinden güzel masalardan birine yerleşiyorsunuz. Arkanıza yaslanıyorsunuz ve yukarıdan çok güzel gözüken güzelim şehrimize bakarak çayınızı yudumluyorsunuz?


Sizce çok mu şey istiyorsunuz? Bu sadece bir hayal mi ya da hayal olarak mı kalmalı?


Esentepe yıllardır Batman'ın özlem duyduğu bir yer. Şehir merkezinde çevresi yeşil alanla kaplı şirin bir tepe uygun bir projeyle belki de tek başına şehre can katacak bir yer. Yanlış uygulamalar ve şehrin sahipsizliğiyle nedeniyle yılladır atıl durumda. Esentepe,Yaşar Kemal Kent Ormanı ile birlikte şehrin iki mesire alanından biri. Ama ne yazık ki her iki yer de sahipsizlik nedeniyle uyuşturucu ve fuhuş yuvası olmaktan öteye gidemedi.


Halkın nefes alabileceği çok sınırlı alanın olduğu şehrimizde eldeki imkanlar da ne acıdır ki kullanılamamakta. Aileler gönül rahatlığıyla bu alanlara gidemiyor. Buna karşın şehir merkezinde yoğunluktan dolayı uyuşturucu yuvası olmaktan nispeten kurtulmuş parklara halk akın etmektedir( Atatürk, Kîne em?)


Esentepe için sürekli farklı fikirler projeler ortaya atılıyor; ama şu ana kadar uygulama sıfır. En son süreçte bazı bölümlerinin ticari alana dönüştürülmesiyle usulsüz kullanıldığı gerekçesiyle Esentepe belediyeden alındı. Camii yapılması için diyanete tahsis edildi. Belediye ile valilik bu konuda birbirine girdi. Belediye yetkilileri sert açıklamalarda bulunarak buna izin vermeyeceklerini bunun yeni Bir Gezi parkı eylemi doğuracağını belirttiler ve kendi projelerini sundular.    


Eski belediye başkanımız, "Protokol camisi yapmak istiyorlarsa eyvallah bir şey demeyiz, ama halkın gereksinimi karşılayacak bir cami düşleniyorsa, burası bir kere camiye uygun değil. Caminin minaresi olmayacak, minaresiz cami olur mu? Cami yapılacak, gençler hemen altında esrar çekecek, içki içecek. Bizler alternatif olarak eski Devlet hastanesinin yanındaki araziyi gösterdik, uygun bir alandır. Biz bu alanı öneriyoruz, yargıya itirazda bulunuyoruz." demişti.


Bu süreçte kim haklı kim haksız bunu değerlendirmek biraz zor. Şehrin sembolü olabilecek güzel bir camii yapılıp çevresi sosyal alan olarak değerlendirilse mi yoksa eski devlet hastanesine güzel bir camii yapılsa tepe tarafı da güzel şekilde düzenlenip halkın kullanımına sunulsa mı daha güzel olur? İkinci seçenek daha güzel duruyor tabii ki bunda projeler de etkili olur; ama bilinen bir şey varsa o da uzun yıllardan beri Esentepe'ye hiçbir düzenin getirilemediğidir. Esenetepe'de gençlerin içki uyuşturucu kullanma sorununun şimdi tüm çıplaklığıyla gözler önünde olduğu ve buna kimsenin müdahale etmediğidir.


Halk için var olması gereken devlet kurumları halkın huzuru, faydasından ziyade maddi kazanç gözüyle olaylara bakıyor. Batman'daki en değerli yerlerin Toki'ye verildiği iddiaları ciddi bir şekilde dillendiriliyor. Eski valimiz de kısmen bu iddiaları doğrulamıştı. Bu yerleri Toki iş merkezi yapacak yerine de  başka alanlarda birkaç okul binası inşa edecek deniliyor. Esentepe'nin aşağısındaki spor sahasına da otel yapılacağı belirtiliyor.


Hava kalitesi açısından en kirli illerden biri olan şehrimizde mevcut yeşil alanlara yenilerini eklemek ekmek - su kadar acil ihtiyaçken kentte betonlaşmaya hız verilmesi ne anlama gelir? Çirkin bina görüntülerinin hızla yaygınlaştığı şehrimizde elde kalan tek tük yerleri de beton yığınlarına feda etmek ne derece doğru bunu halkın takdirine bırakıyorum.


Özelde Esentepe'nin genelde de tüm Batman'ın hırsızlık, uyuşturucu şebekelerinin elinden kurtarılıp halkın hizmetine sunulması gerekir. Bakalım Batman'ı gerçekten sahiplenecek birileri çıkacak mı?