Batmanlı Mizgin Dünya Şampiyonu

100 METREDE ALTIN MADALYAKenya'nın başkenti Nairobi'de düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası kadınlar 100 metre final yarışında 11.62'lik derecesiyle yarışını ilk sırada bitiren milli atlet Mizgin Ay, altın madalyanın sahibi oldu.


Şampiyonanın 100 metre elemelerinde ilk seride koşan ve 11.92'lik derecesi ile yarı finale kalan Mizgin Ay, yarı finalde 11.58 olan Türkiye rekorunu geliştirerek 11.57 saniye ile finale yükseldi. Finalde ise 11.62'lik bir performans sergileyen Mizgin, yarışını ilk sırada tamamladı ve Dünya Şampiyonu oldu.
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan da Mizgin'i arayarak tebrik etti

MİZGİN AY KİMDİR?
2000 doğumlu Mizgin aslen Batmanlıdır. Batman'dan 14 yıl önce mevsimlik işçi olarak Ankara'nın Beypazarı ilçesine gelerek yerleşen 7 çocuklu ailenin 2 kızından biri olan Beypazarı Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Mizgin Ay, salon atletizm şampiyonasında Türkiye şampiyonlukları kazandı.

Okul dışında hafta sonları ailesine yardım amaçlı tarlaya çalışmaya giden Mizgin Ay, hedefinin olimpiyatlara gidip, Türk bayrağını dalgalandırmak olduğunu söyledi.

Beypazarı'nda 'Rüzgarın Kızı' lakabı ile tanınan Mizgin Ay, İstanbul'da yapılan Salon Atletizm Şampiyonası Yıldızlar Kategorisi'nde 60 ve 200 metrelerde Türkiye şampiyonu olup, 2 altın madalya kazandı. Ay, 28 Ocak ile 8 Şubat tarihleri arasında İstanbul olimpiyat kampında yapılan yarışmalarda ise 4 birincilik kazandı. 2014 yılında katıldığı yarışların tümünü kazanıp 6 altın madalya alan Mizgin Ay, hedefinin olimpiyatlar olduğunu söyledi.



ANTRENMANSIZ GELEN BAŞARI
Mizgin Ay, 2020 Olimpiyatları'na katılacak sporcuları belirleyip, hazırlamak üzere kurulan Olimpiyat Hazırlama Merkezi (TOHM)'a Ankara'dan katılan 23 sporcunun en küçüğü olarak çalışmalara başladı. Ay'ın bu başarısı, Atletizm Federasyonu'nun da dikkatini çekti. Ay, okulu nedeniyle milli takım kamplarına katılamadı. Mizgin Ay'ın antrenörü Muhsin Soysal, sporcusunun İstanbul'da yapılan Salon Türkiye Şampiyonası'na dizindeki sakatlık nedeniyle antrenmansız katılmasına rağmen başarılı olduğunu belirtirken, "Şimdi çalışmalarımıza belirlenen bir program dahilinde devam ediyoruz" dedi.

SADECE SPORA ODAKLANMAK BAŞARI ÇITASINI YÜKSELTTİ
Spordaki başarısının dikkat çekmesi sonucu 2014 yılında Beypazarı Kaymakamlığı tarafından Mizgin Ay'ın ailesine maddi destek sağlandı. Ailesi, elde ettiği başarıları dikkate alıp, Kaymakamlığın desteği ve tavsiyelerine uyarak kızlarını son dönemlerde tarlaya çalışmaya göndermedi. Sadece spora odaklanan Ay'ın başarı çıtası ise giderek yükseldi.