Bextê Romê Tuneye

Şu ana kadar Kürdistan yönetimiyle sıcak ilişki içerisinde olan Türkiye hükümeti Kerkük'e Kürdistan bayrağı asılınca fabrika ayarlarına geri dönüş yaptı.
Bilindiği üzere Kerkük zengin petrol yataklarıyla bölgenin en önemli yerlerinden biri. Başkan Barzani de geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada kendisine sorulan Irak hükümetinin artık Kerkük'teki resmi görevlilerin maaşını vermeyeceğinin bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kerkük'ün Irak'ın parasına ihtiyacı yok. Kerkük'teki petrol tüm Kürdistan'a yeter. Kerkük'ün Kürdistan'a bağlanmasıyla herkes Kürtlerin gerçek cömertliğini görecek diyerek Kerkük'ün önemini belirtmişti.
Şu ana kadar Kürdistan'a dost gibi görünen Türkiye hükümeti de Kerkük hamlesi üzerine tüm siyasetini baştan dizayn etmeye başlayarak Kürdistan düşmanlığını bir daha hatırladı.
Şu ana kadar Irak yönetimine bağlı olan Kerkük'e ses çıkarmayan, Işid işgaline tepki göstermeyen Türkiye Cumhuriyetinin Kerkük'ü Işid işgalinden kurtaran kürdistan yönetimine karşı takındığı tutum meselenin gerçek yüzünü ortaya koydu.
 Zonguldak'ta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kerkük'teki kamu binalarında Kürdistan bayrağının göndere çekilmesini değerlendirdi. Erdoğan, "Kerkük'te milli bayrak dışında ikinci bir bayrağın asılmasını kesinlikle yanlış buluyorum. O bayrağın sahipleri şunu bilsinler ki bölücülük yapıyorlar" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Irak Bölgesel Kürt Yönetimine sesleniyorum; bu yanlıştan bir an önce dönün. Hemen o bayraklarınızı indirin, bedeli ağır olur" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Irak'ta Sincar'ıyla Telafer'iyle Kerkük'üyle yeni tezgahlar kuruyorlar. Emin olun onları da başlarına geçireceğiz. Bugün buradan ilk defa haykırıyorum. Kerkük'te milli bayrağın dışında, orada ikinci bir bayrağın asılmasını kesinlikle yanlış buluyorum. 'Kerkük, Kürtlerindir' safsatasına Türkiye olarak asla uymuyoruz. Kerkük, orada yaşayanlarındır. 'Bizimdir' diyerek, böyle bir iddianın içerisine girmeyin. Onun bedeli de ağır olur. Türkiye ile münasebetlerinizi bozarsınız. Münasebetlerimiz şu anda iyi gidiyor. Bu münasebetleri bozmayın. Hemen o bayraklarınızı indirin. Sadece Irak milli bayrağıyla orada yola devam edin. Yoksa şu anda geldiğiniz noktadan kusura bakmayın, geri adım atmaya mecbur kalırsınız."