Bu havalar neden böyle sıcak?
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Aralık ayında kar ve soğuk beklerken güneşle karşılaşmak ilk bakışta görüldüğü kadar hoş bir gelişme değil. Sorunun kökeninde iklim krizi yatıyor. Beş yıl önce Paris'te imzalanan İklim Anlaşması'nda 2030 yılına kadar sanayileşme öncesi döneme göre sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması hedeflenmişti. Ancak gezegen hızla ısınmaya devam ediyor.
Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Aralık ayında kar ve soğuk beklerken güneşle karşılaşmak ilk bakışta görüldüğü kadar hoş bir gelişme değil.
Sorunun kökeninde iklim krizi yatıyor. Beş yıl önce Paris'te imzalanan İklim Anlaşması'nda 2030 yılına kadar sanayileşme öncesi döneme göre sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması hedeflenmişti.
Ancak gezegen hızla ısınmaya devam ediyor. Peki bu bizleri nasıl etkileyecek?
Kış ayının ortasında tişört ile dolaştığına sevinemeyen insanları neler bekliyor?
Uzun yıllar Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Bölümü'nde görev yapan Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur'a yönelttik:
1) HAVALARIN SICAKLIĞI NORMAL Mİ?Son beş yıldır sıcaklık trendinde yükseliş mevcut. Bu yükselişi en son 2016 senesinde görmüştük. 2020 yılı sıcaklık artışında 2016 yılını da geçti. Özellikle kasım ayı en sıcak aylardan biri oldu. Öyle tahmin ediyorum ki, aralık ayının verileri açıklandığında yine aynı sonuçla karşılaşacağız. İstanbul'un ocak ayı ortalaması bile en fazla 8.8 dereceyken, şu dönemde sıcaklıklar 15-18 derece aralığında değişiyor. Bu tabii ortalama sıcaklıklara göre çok yüksek.
2) MEVSİMLERDE BİR ÖTELENME SÖZ KONUSU MU?Sonbaharı görmeden kış mevsimine, ilkbaharı görmeden yaz mevsimine geçiyoruz. Mevsimlerin uzadığını da söyleyebiliriz. Yaz mevsimi neredeyse eylül ayının sonuna kadar devam ediyor. Yaz daha erken gelip daha geç bitmeye başladı. Bu durum yarı kuraklık bulunan bölgelerde, kuraklığı daha da artırabiliyor. Şu anda Sazlıdere Barajı'nda yüzde 5 seviyesinde su var. Barajın bulunduğu yer rüzgarlı bir bölge. Havalar sıcak olup, bölgede rüzgar da fazla olunca buharlaşmayı artırıyor.
3) KISA VADEDE YAĞIŞ GÖRÜNÜYOR MU?Geçtiğimiz günlerde Dünya Meteoroloji Örgütü de bir açıklama yaptı. Bu sene La Nina senesi. La Nina, okyanusların soğuması nedeniyle meydana gelen meteorolojik bir olay. Kasım ayından itibaren kendini hissettiren, aralık ayında gittikçe güçlenmeye başlayan, ocak-şubat-mart aylarında ise güçlü olmasını beklediğimiz bir olay. Bu da bizi etkileyecek gibi görünüyor. Son bulgulara göre 12 Ocak'tan itibaren Marmara Bölgesi ve kuzey kesimlerden başlayan, Trakya'dan gelen soğuk hava var. Bu soğuk hava çok büyük olasılıkla ülkenin büyük bölümünü etkisi altına alacak. Bu da çok büyük ihtimalle beklediğimiz kar yağışlarını yağdırabilecek.