'Dimetoka'daki cami yangınında inşallah kasıt yoktur'

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir'i ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün Yunanistan'ın Dimetoka kentindeki tarihi Beyazıt Camii'nin yandığını hatırlatarak, bu caminin Osmanlı miras ve mimarisinin Balkanlardaki en büyük şaheserlerinden biri olduğunu söyledi.

Bu ibadethanenin Bursa Ulu Camii'nin bir başka çeşidi olduğuna işaret eden Görmez, şöyle konuştu:

Ben ilk defa 2007’de ziyaret ettiğimde, iskeleler kurulmuştu, tamir edilecek, restore edilecek denilmişti fakat maalesef o günden bu güne restore edilemedi. Geçen sene Batı Trakya'yı ziyaret ettiğimde caminin içine girmek istedim, mümkün olmadı. İnşallah çıkan yangında bir kasıt yoktur çünkü bu tür büyük mabetler ve eserler insanlığın ortak değerleridir. Biz kendi ülkemizde tarihten kalan kiliseleri ve sinagogları restore ederken başka topraklarda bizim tarihi mirasımızın bu şekilde heba edilmesi bizi son derece üzüyor. Hakikaten Çelebi Mehmet Camisi'nin restore edilmemiş olması, 10-15 sene iskelelerle durması ve akabinde de bir gece içinde yangın çıkması üzücü çünkü iç kısmını ben görmüştüm, 5 veya 6 asırlık mihraplar, minberler ve muhteşem eserler vardı.

Görmez, yangını öğrendikten sonra büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Yangını öğrendiğim andan itibaren onların o şekilde zarar görmüş olmasından büyük biz azap duyduğumu ifade etmek istiyorum. Onun üzüntüsü ve acısını çekiyorum. Eğer bir kasıt varsa o bulunur, yoksa inşallah en kısa zamanda tekrar restore edilerek Dimetoka’daki ve Trakya’daki Müslüman kardeşlerimizin ibadetine açılır diye umut ediyorum. dedi.

Daha sonra Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'nu ziyaret eden Görmez, Kütahya denilince aklına incelmiş duygular geldiğini dile getirerek, Çünkü biz incelmiş duyguları tüm mihraplarımızda, minberlerimizde görüyoruz. Çini sadece bir el işi değil, aynı zamanda bir duygu işidir. Kütahya'nın taşa işlediği nakışlar aynı zamanda incelmiş duyguları da bize gösteriyor. Kütahya bir huzur kenti. Kütahya denilince akla sevgi, huzur ve barış geliyor. İnşallah bu barış ve huzur hiç eksik olmasın. diye konuştu.

Saraçoğlu'nun kendisine çini hediye ettiği sırada Görmez, Çini imal eden dostlarımızdan bir ricam olacak. Camilerin mihraplarında, minberlerinde çini yaparlarken lütfen imzalar büyük olmasın. ifadelerini kullandı.


Kaynak : Trthaber.com.tr