Dört Kürt Partisine Kapatma Davası

4 PARTİ İLE İLGİLİ KAPATMA DAVASI

Yasaya aykırı eylem ve işlem içerisinde olduğu iddiasıyla 4  Kürt partisi hakında kapatma davası açıldı. İsminde Kürdistan kelimesi geçtiği için haklarında dava açılan 4 partinin dekısa süre içinde kapatılması bekleniyor.

Kapatılma Davası Açılan Partiler

1- Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi - Partîya Demokrata Kurdistanê -Tirkiye (PDK-T) 

2- Kürdistan Sosyalist Partisi -  Partîya Sosyalîst a Kurdistan (KSP)                         

3- Kürdistan Özgürlük Partisi - Partiya Azadiya Kurdistan (PAK)

4- Kürdistan Komünist Partisi - Partîya Komunîst a Kurdistan (KKP)


Yargıtay cumhuriyet başsavcısı Mehmet Akarca "Şu anda anayasa ve kanunlara aykırı faaliyetleri olduğu tespit edilen ve programları itibari ile yasaya aykırılık olduğunu tespit ettiğimiz 4 siyasi parti hakkında Anayasa Mahkemesine kapatma davası açmış bulunmaktayız" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca 2018 yılı değerlendirme toplantısında, şöyle konuştu:

"Siyasi partilerin kuruluş aşamasında ve faaliyetleri sırasında yasaya aykırı eylem ve işlemleri tespiti halinde soruşturma yapılmakta, gerek gördüğümüz takdirde Anayasa Mahkemesine kapatma davası açmaktayız. Şu anda anayasa ve kanunlara aykırı faaliyetleri olduğu tespit edilen ve programları itibari ile yasaya aykırılık olduğunu tespit ettiğimiz 4 siyasi parti hakkında Anayasa Mahkemesine kapatma davası açmış bulunmaktayız. Bunlar Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi'dir."


GEÇEN YIL 4 MİLYON 200 BİN KİŞİYE SORUŞTURMA AÇTIK

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit 2017 yılı verileri itibari ile Türkiye'de 4 milyon 200 bin soruşturma olduğunu belirtti

"Delil toplamakta sıkıntıları var. 2 milyon 500 bine yakın dava kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar veriliyor. 1 milyon 500 bin davada kovuşturma kararı verilerek mahkemelere gidiliyor. Mahkemelerde 600 bin karar yani yüzde 40 oranında karar adli para cezası veya hapis cezası olarak gidiyor. Açılmış davaların yüzde 40'ı ceza ile sonuçlanıyor. Yüzde 17'si hükmün geriye bırakılması ile sonuçlanıyor. Diğer yüzde 43'ü ise beraat olmak üzere bir sürü şeyle sonuçlanıyor. Bu CMK'yı Almanya'dan aldık. Ama Almanya'da bu yüzde 95'dir. Açılmış davaların yüzde 95'i ceza ile sonuçlanıyor" diye konuştu.