"Ekmek teknesi" sözü onlarla anlam buluyor

Özellikle kış mevsiminde sofraları süsleyen balığın, denizden tezgahlara ulaşmasında kullanılan en önemli araç olan tekneler, balıkçıların ekmek teknesi sözü ile daha da özel bir anlam kazanıyor.

Balığın denizden sofralara uzanan zorlu hikayesinde başrolü üstlenen balıkçılar, mesleklerinin tüm zorluklarına rağmen denize ve ekmek teknelerine olan bağlılıkları sayesinde işlerini severek yapıyor.

Soğuk kış şartlarında dahi açıldıkları sulardan limana kimi zaman tonlarca balıkla, kimi zaman ise eli boş dönen deniz bekçileri, babalarından devraldıkları meslek hayatları boyunca, kendi hazırladıkları kahvaltıları ile öğlen ve akşam yemeklerini de kazanç kapılarında yiyor.

Balıkçılığın çilesi çekilmez

Baba mesleğini 23 yıldır sürdüren 37 yaşındaki Hasan Kaya, yaptığı açıklamada,14 yaşından beri geçimini balıktan sağladığını söyledi.

Sabahın ilk saatlerinde denize çıktıklarını anlatan Kaya, Gün boyu denizde kalmak bizim için çile ama karada balığı yiyenler için iyi. Parası olup da yiyemeyen de var. Balığı bizden alıyorlar, karada sadece kasasından 150 lira kar yapıyorlar. Çileyi balıkçı çekiyor, karadaki sefasını sürüyor. dedi.

Balıkçı tayfası 47 yaşındaki Osman Arslan da sabah 6'dan akşam 8'e kadar denizde olduklarını belirterek, Ben daha önce mobilyacılık yaptım. Daha sonra balıkçı oldum. Bu tempo çok yoruyor insanı. Arkadaşlarımız benden daha tecrübeli. Balıkçılığın çilesi çekilmez. Sevdiğim için yapıyorum bu işi, yoksa yapılmaz. diye konuştu.

Benim ekmeğim balık

Çocuk yaşlardan itibaren geçimini balıkçılıkla temin ettiğini aktaran 41 yaşındaki Bülent Düzen, 30 yıldır bu işte çalıştığını söyleyerek, şunları kaydetti:

Benim ekmeğim balık. Sabahtan akşama kadar denizde olmak bambaşka bir duygu. Yaşamayan bilemez. Bizim işimiz, gücümüz, eğlencemiz balık. Balığa çıkınca eğlenmiş oluyoruz. Denize açıldığımızda işimizi yapıyoruz. Burası bizim ekmeğimiz.

Yaklaşık 20 yıldır balıkçı teknelerinde kaptanlık yapan Recep Geçkin de hava şartları uygun olduğu müddetçe her gün denize açıldıklarını ifade etti.

Geçkin, Denize açılmadığımız zamanlarda ise ailemizle farklı mekanlarda vakit geçirmek istiyoruz, her zaman denizde olmuyor. Biz bu işi meslek olarak yapıyoruz. Deniz bizim kazanç kapımız. şeklinde konuştu. AA


Kaynak : Trthaber.com.tr