Elektrik Kesintileri Halkı Çileden Çıkardı

Sürekli yazılı görsel medyada kaçak elektrik kullanıldığı için bölge halkını rencide edici açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun  21 Aralık 2012 Tarihli ve 28504 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ELEKTRİK DAĞITIMI VE PERAKENDE SATIŞINA İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ YÖNETMELİĞİ'ne uymadığı anlaşıldı.

İlgili Yönetmeliğin Maddeleri
e) Bildirim: Dağıtım veya iletim sisteminde programlanmış bir müdahale nedeniyle meydana gelecek kesintinin; dağıtım şirketinin internet sitesinde yayımlanmasına ilaveten yazılı, işitsel veya görsel kitle iletişim araçları yoluyla duyurulması ve isteyen kullanıcılara kısa mesaj ve/veya elektronik posta gönderilmesi suretiyle kesintinin tarih, başlangıç ve sona erme zamanının, kesintinin başlama zamanından en az 48 (kırk sekiz) saat önce nihai tüketicilere bildirilmesini,




EŞİK DEĞER ADI

KESİNTİ SINIFI

İMAR ALANI İÇİNDEKİ KULLANICILAR İÇİN

İMAR ALANI DIŞINDAKİ KULLANICILAR İÇİN

AG

OG

AG 

OG

ESURE  (Saat) 

Bildirimsiz

48

24

72

36

ESAYI  (Kez)

56

56

72

72

ESURE  (Saat) 

Bildirimli

24

16

32

24

ESAYI  (Kez)

6

4

8

6

 

OG: Etkin şiddeti 1000 Voltun üstünden 36 kV'a kadar olan gerilim seviyesini ifade eder


 Yönetmeliğe göre Orta Gerilim Hattı kullanılan bölgelerde yılda 24 saat Alçak Gerilim Hattı Kullanılan Bölgelerde yılda 48 saatten fazla bildirimsiz kesinti yapılamaz. 
Bırakın bir yılı Batman'da bir haftalık kesinti bile bunun çok çok üstünde
Yine aynı yönetmeliğe göre Orta Gerilim Hattı kullanılan bölgelerde yılda 16 saat Alçak Gerilim Hattı Kullanılan Bölgelerde yılda 24 saatten fazla bildirimli kesinti yapılamaz. Planlı kesintinin yazılı, işitsel veya görsel kitle iletişim araçları yoluyla duyurulması ve isteyen kullanıcılara kısa mesaj ve/veya elektronik posta gönderilmesi suretiyle kesintinin tarih, başlangıç ve sona erme zamanının, kesintinin başlama zamanından en az 48 (kırk sekiz) saat önce nihai tüketicilere bildirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Herhalde yönetmeliğe göre yılda sadece 16 Saat elektrik kesintisi olacak desek Dedaş'ı aradığınızda hemen 30 saniye içinde sorununuz çözülecek desek Batman halkı Batman'ın tapusunu Dedaş'ın üstüne yapar. 

 İhaleyi diğer bölgelere göre çok düşük rakama alan Dedaş özellikle kenar mahallelerdeki elektrik altyapısına neredeyse sıfır yatırım yapıyor.
Mahalleler arası kesinti farkı %90ların üzerinde çok katlı apartmanların olduğu mahallelerde elektrik kesintisi nadir oluyorken kenar mahalleler özellikle kış aylarında elektriğe hasret durumda.
Vatandaşlar haklı olarak diğer bölgelerin elektrik dağıtım ihalelerine göre çok çok düşük rakamlara ihaleyi kazanan Dedaş'tan açıklama bekliyor. Siz neden yükümlülüklerinizi yerine getirmiyorsunuz? Neden altyapıya önem vermiyorsunuz? Koca Batman'ın elektriğinin kaderi sadece sizin kazancınıza mı bağlı?
Enerji Piyasası Denetleme Kurulundan ve bu konunun yetkililerine şu soruyu sormak lazım. Günümüzde tüm alanların temeli olan elektrik dolayısıyla bir şehrin kaderinin özelleştirme adı altında işinin hakkını vermeyen kişilere teslim edilmesi ne derece doğru bu sosyal devlet ilkesiyle ne derece ölçüşüyor?