Göz alerjisi tedavisi mümkün! Bahar ayları kabusunuz olmasın
Göz alerjisi vakalarının bahar aylarında artış gösterdiğini söyleyen Op. Dr. Olcayto Çelik, havalar ısınırken günlerinizin kabusa dönüşmemesi için hangi tedbirleri almanız gerektiğini anlattı. İşte göz alerjisi ile ilgili bilgiler...
Göz alerjisini anlatan Atagöz Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Olcayto Çelik, "Göz alerjisi, kendini rahatsız eden bir madde (alerjen) ile karşılaştığında ortaya çıkar. Göz bu durumda alerjen ile mücadele etmek için histamin denen bir madde salgılar. Bu da gözün yüzeyindeki konjonktiva denen, göz akının ve göz kapaklarının içini örten zarda kızarıklık, ödem ve kaşıntıya yol açar. Gözde sulanma, yanma ve ışığa hassasiyet de eşlik edebilir" dedi.
GÖZ ALERJİSİNİN NEDENİ NEDİR?
Göz alerjisi olanlarda genellikle saman nezlesinin de bulunduğunu söyleyen Çelik, "Göz alerjisi genellikle saman nezlesi denen burun tıkanıklığı, akıntısı ve kaşıntısının yer aldığı bir durumla beraber görülebilir (alerjik rinokonjonktivit). Bu durum genelde sezonsal ve geçicidir. Alerjinin nedeni genellikle tozlar, küf, ağaç veya çim polenleri, sigara dumanı, parfüm ve ev kimyasalları, bazı ilaçlar veya gıdalar olabilir. Alerjen tespit edilemez ise durum daha da ağır bir hal alabilir" şeklinde konuştu.
KRONİK ALERJİ DAHA AZ GÖRÜLEN VE YIL BOYU GÖRÜLEBİLEN TİPTİR
Kronik alerjinin yıl boyu devam edebileceğini dile getiren Dr. Çelik, "Akut alerji genelde alerji sezonunda görülür. Gözlerde sulanma, kaşıntı, yanma ve göz kapaklarında ödem eşlik eder. Kronik alerji daha az görülen ve yıl boyu görülebilen tiptir. Etken genellikle tozlar ve yiyeceklerdir. Yanma, kaşıntı ve ışık hassasiyeti ön plandadır. Sürekli göz damlası kullananlar ilacın içindeki koruyucu maddelere karşı alerji gösterebilirler. Bu durumda varsa eğer koruyucu içermeyen, tek dozluk flakonlarda göz damlaları tercih edilmelidir. Alerjinin kalıtsal geçişi vardır. Ebeveynlerinin ikisinde de alerji olanlarda birinde olana göre daha fazla görülmektedir. Her yaşta görülebilmekle beraber çocuk ve gençlerde daha sıktır. Tanısı genellikle klinik durum ile konulsa da deri testleri, kan testleri ve bazen göz konjonktivasından alınan biyopsiler tanıda gerekebilir" diye konuştu.