Hayatın Tüm Alanlarında Olmak istiyoruz

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını anlatan Batman'daki engelliler, kendilerinin sadece bir günde değil, her gün hatırlanması gerektiğini belirterek, önlerindeki engellerinin hükümet, yerel yönetimler ve toplum tarafından kaldırılmasını istediler.


Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, artık engellilerin toplumun bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, yetkililerden kamu ve fiziki alanlarda engellileri unutmamalarını istedi.

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/zHnS4C0_UPk" frame allowfullscreen></iframe>

Engellilerin özellikle fiziki anlamda çok sayıda sıkıntı yaşadığını söyleyen Sapancı, "Bunların başında en büyük sorun olarak erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik geliyor. Erişim ve ulaşımın olmadığı bir kentte sağlıktan, eğitimden, sosyal hayattan bahsedilemez. Ülkemizde ve özellikle kentimizde erişim ve ulaşım çok sıkıntılı bir durum yaşatıyor. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Ancak kurumlar maalesef bu konularda duyarsız. Bürokratik engeller sürekli önümüze çıkartılıyor." dedi.


"Engellik diye bir şey yoktur, engeller vardır" diyen Sapancı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğer engellilerin önündeki engeller kaldırılmış olsa inanıyorum ki toplumda engellilik diye bir şey kalmayacak. Biz de her vatandaş gibi işimize, okulumuza, hastanelerimize, arkadaşlarımızla sosyal hayata adapte olmak için toplumun birer parçaları olarak var olma mücadelesi veriyoruz."


"Özel eğitimde sıkıntılarımız var"

Kentte yaşadıkları sorun ve sıkıntılarını aktaran Sapancı, "Kaldırımlarda arabaların bilinçsiz bir şekilde park etmeleri, kaldırımlarda yüzey kaplamalar var ancak bunun üzerine çeşitli nesneler konuluyor. Bizler bunun sıkıntısını çekiyoruz. Engelliler için ayrılan otoparklarda maalesef engelli olmayan bireylerin araçlarını park etmeleri bize sıkıntı veriyor. Özel eğitimde sıkıntılarımız var. Özel eğitim çok az saatler şeklinde veriliyor. Özel eğitim ilimizde çok yaygınlaştı ancak rehabilitasyon merkezlerinin bu eğitime gereken ilgiyi göstermediğini görüyoruz. Herkes ticaret gözüyle bakıyor, dolayısıyla bir an evvel bu alana da el atılması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.


"Engellinin ne olduğunu okul çağında anlatmamız gerekiyor"

Fiziki sıkıntılar yüzünden akraba ziyaretleri dahi yapamadıklarını vurgulayan Sapancı, konuşmasına şöyle devam etti: "İnsanların bilinçaltındaki kodlarla oynamamız gerekiyor. Engellinin ne olduğunu okul çağında anlatmamız gerekiyor. Üniversitelerde mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin inşaatları yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğine ilişkin çok çaba göstermeleri gerekiyor. Kendi ilimizde maalesef akraba, anne ve babalarımızın evlerine gidemiyoruz. Çünkü siteler yapılıyor ama bu sitelerde rampa yok. Olanlarda kaydırak şeklinde yapılıyor. Sağlıklı bir kişi bile o rampaları kullanamıyor. Asansörlere erişemiyoruz, dolayısıyla akrabalık ilişkilerimizin olduğu hiçbir yere bu engeller yüzünden ulaşamıyoruz."


"Biz de toplumun birer parçasıyız"

Engellerin ortadan kaldırılması konusunda belediyeye çok iş düştüğünü belirten Sapancı, "Belediye yapılara ruhsat verdiğinde mutlaka bu sıkıntılara dikkat etmesi gerekiyor. Projelerde engelli asansörü, rampalar, basamakların uygunluğu olmadığı takdirde kesinlikle ruhsat vermemesi gerekiyor. Parklara da camilere de gidemiyoruz. Camilerimiz de erişilebilir değil. Hem sosyal hayatta hem ibadette, yaşamın her alanında yer almak istiyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz. Bizler sadece bir haftada değil, yılın tamamında hatırlanmak istiyoruz. Biz de toplumun birer parçasıyız. Bizlere acıyıp bazı işlere girişmelerini istemiyoruz, hak temelli olarak bunu istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban ise ikinci sınıf muamelesi görmek istemediklerini vurgulayarak, her sağlıklı birey gibi tüm alanlarda hayatlarını sıkıntı yaşamadan sürdürmek istediklerini kaydetti.


"Engellimiz ulaşım yüzünden camide ibadet yapamıyor"

Devlet yetkililerinin ve yerel yönetimlerin, engellileri daha fazla düşünmeleri gerektiğini dile getiren Çoban, "Kaldırımların çok yüksek olması, kaldırımların önüne araçların park edilmesi, evde sigortalıların olmasından dolayı 3 ayda bir verilen engelli maaşından engellilerimizin yararlanmaması, otobüslerin engellilerin ulaşımı noktasında yetersiz oluşu, engellilere yönelik altyapının yetersiz oluşu ilimizdeki başlıca sıkıntılarımızdır. Yetkililerden kaldırımların düzeltilmesini, tekerlikli sandalyeli bir vatandaşın rahat bir şekilde evinden çıkıp, çarşıda gezmesini istiyoruz." dedi.


Özellikle yaya yolu olan kaldırımların önüne araçların park etmesiyle büyük bir sıkıntı yaşadıklarını belirten Çoban, "Park eden araçların yetkiler tarafından kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca engellilerin refahını yükseltecek normal bir ücretin verilmesini istiyoruz. Akülü araçları olan engellilerimize yönelik şehrin belli yerlerinde şarj istasyonlarının olmasını istiyoruz. Engellilerimizin işsiz olması da büyük bir sıkıntıdır. Bu sıkıntıların bir an önce çözülmesini hükümetten ve yetkililerden istiyoruz. İbadethaneler ve eğitim kurumlarımıza engellilerimizin ulaşımı yok denecek kadar zordur. Çünkü hiçbir engellimiz bu yüzden camide ibadet yapamıyor, gidemiyor. Okullarımıza da aynı şekilde gidemiyor. En doğal hakkı rahat bir şekilde erişimin sağlanmasını istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanımızdan bir an önce bu konuya el atıp camilerimizde engellinin rahat bir şekilde ibadet etmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.