İNTERNET VE TELEFON BAĞIMLILIĞI

İnsanın hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmeler çok hızlı gelişmekte ve hayatımızı ciddi manada etkilemektedir.  Hayatımıza giren bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve internet,  bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmanın yanında çok kısa sürede bir yığın işi çabucak görülmesini sağlamaktadır. Örneğin  dünyanın en büyük kütüphanelerinde bile olmayan bir bilgiye internet üzerinden, düşük maliyetle ve çok  kısa bir sürede erişim sağlanabilmektedir. Bir bilgisayar bir fabrikada birçok kişinin yapacağı bir işi daha kısa bir sürede yapabilmektedir.

 Her nimetin bir külfeti vardır. Uzmanlar hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojilerin faydaları yanında şayet önlem alınmazsa, bizim ve gençlerimizin üzerinde ciddi tehlikeler doğurabileceğini söylüyor.

 Artık neredeyse her evde televizyon gibi, bilgisayar ve internet erişimi vardır. Yine neredeyse  15 yaş ve üstü herkeste akıllı telefonlar veya tabletler bulunmaktadır. Başlangıçta sadece fayda sağlamak, bilgiye ulaşmak ve iletişim maksatlı bulundurulan bu cihazlar, artık eğlence kutuları haline gelmiş bulunmaktadır, kişinin aile  ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemekle birlikte,  çalışma ve iş performansını da düşürmektedir.  Eğer tedbir alınmazsa, bağımlılık yapan bu rahatsızlığa literatürde internet bağımlılığı veya teknoloji bağımlılığı denmektedir.

İnternet veya teknoloji bağımlılığı,  kişinin kendisine ve çevresine zarar vermeye başladığı durumlar için kullanılan bir terimdir.

Uzun süre internete ulaşamadıklarında, kişide yoksunluk hissi dediğimiz gerginlik, sinirlilik hali, yerinde duramama, ne yapacağını bilememe gibi bulgulara rastlanıyorsa, maalesef bu kişi artık internet bağımlılığına adaydır. Uzmanlar toplumun  yüzde 1.8 'nin internet bağımlısı olduğunu söylerler. Kaygı düzeyi yüksek kişiler ile depresif kişiler, bu bağımlılığa daha elverişlidir. Sıkıntılarını unutmak ve rahatlamak için akıllı telefonuna sarılanlar, bilgisayar başında düşündüğü zamandan daha çok vakit geçirenler bağımlı olmaya daha  yatkın olan kişilerdir. İnternet bağımlısı kişilerin belli bir süre sonra  arkadaşları ile ilişkileri zayıflar, aile içinde problem yaşamaya başlarlar. Geç saatlere kadar bilgisayar başında kaldıklarından sabah uyanamadıklarından işe geç kalırlar, çalışma ve iş performansları düşer.Şayet bu kişi öğrenci ise ders başarısı azalır., içine kapanır, zaman zaman psikolojik rahatsızlıklar yaşar, karşılaştığı zorluklar karşısında çözüm üretmede başarısız olur. Hayat bu kişiler için sadece sanal alem olur. Toplumdan kopuk yaşayıp dirençlerini kaybetmeye başlarlar.

Çocuklarımızı ve kendimizi teknolojinin bu zararlı yönünden muhafaza etmek için aşağıdaki önerileri dikkate almamızda fayda vardır.

-          Yapılacak iş, ödev,ve kitap okuma etkinliğinden sonra zaman aralığını belirleyerek internette veya bilgisayarda vakit geçirin.

-          Ailecek parkta yürüyüşe çıkın beraberce aldığınız keyfin  bilgisayar başından geçirilen zamandan daha zevkli olduğunu çocuklarınıza hissettirin .

-          Namaz vakitlerinde ailece cemaatle namaz kılın , bütün aile bireylerinin sofrada buluşturun. Böylece aradaki sıcaklık artar Sevgi bağları güçlenir. Bilgisayar ve telefona ilgi azalır.

Bütün bunlardan da öte çocuklarınızın maneviyatı ile ilgilenin ve ruhi boşluklarını doyurun. Manevi olarak aç bıraktığınız çocuklarınız, bu açlığını kötü arkadaş ortamlarında, içkide, uyuşturucuda, internetin fuhuş bataklığında, kumarda gidermek isteyecektir.

Allah muhafaza en değerli sermayenizi kaybetmiş olacaksınız.

Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle Allah'a emanet olunuz