Kansızlık nedir, belirtileri arasında göğüs ağrısı da var!
Alyuvarların içerisinde oksijen taşınması görevini üstlenen hemoglobin ismindeki maddelerin, yaşa ve cinsiyete göre belirli değerlerin altına indiği durumlar kansızlık olarak adlandırılır. Kadınlarda 12 gr/dl değerinin altı, erkeklerde de 14 gr/dl değerinin altı kansızlık olarak tanımlanır. Peki kişiler kansızlık belirtileri yaşadıklarını nasıl anlar? İşte kansızlık tedavisi ve belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kansızlık, hemoglobin molekülünün azalması olarak tanımlandığı için, bu molekül vücutta oksijen taşınması görevini üstlenmektedir. Bu nedenle kansızlığı olan kişilerde, oksijen ihtiyacının fazla olduğu yerlerde bulgular ortaya çıkar.
En önemli bulgular; halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmeleri, baş ağrıları olmaktadır. Bunlar kansızlığın genel bulgularıdır. Kansızlık ne kadar hızlı gelişirse o kadar ciddi bulgular verebilir. Kansızlık bazen yavaş gelişebilir, bu durumda vücut kendini adapte edebilir.
Kansızlığın genel bulguları yanında, özel kansızlık nedenlerine bağlı farklı bulgular da olur. Örneğin; demir eksikliği kansızlığında, ağız kenarlarında çatlak, tırnaklarda değişiklik ve kırılmalar, yutma güçlükleri, toprak, kağıt yeme gibi davranışlar olabilir. B12 vitamini eksikliğine bağlı bir kansızlık görülürse, bu hastalarda da özellikle unutkanlık, el ve ayak parmaklarında karıncalanma gibi durumlar görülebilir. Tanıda gecikebilir ve tedavi edilmezse, felçlere kadar varan hastalar olabilmektedir.