Kerkük İl Meclisinden Referandum Kararı

Kerkük İl Meclisi, kentin geleceğiyle ilgili referandum kararı aldı.  Karar, Irak Hükümeti'ne iletilirken, referandum sonucuna göre Kerkük ya Irak'la kalmaya devam edecek ya da Kürdistan Bölgesi'ne bağlanacak.


Toplantı sonrası açıklama yapan İl Meclisi Başkanvekili Rebwar Talabani, Kardeşlik Bloğu'nun 2008'den beri birçok başarıya imza attığını belirterek, "Bugün yapılan oturumda oy birliğiyle Anayasa'nın 140'ıncı maddesi kapsamında Kerkük'te referandum yapılması kararı onaylandı." dedi.


Irak Parlamentosu ve 140'ıncı maddeye göre yetkili olan Irak Başbakanı Haydar Abadi'den ilgili maddeyi daha fazla ertelenmemesini talep ettiklerini belirten Talabani, açıklamasına şöyle devam etti:


"İbrahim Caferi ve Nuri Maliki döneminden beri hükümetlerin gündeminde olan 140'ıncı maddenin uygulanması yeterince geciktirildi. Kerkük halkının oyalanmaya gücü kalmadı. Bu yüzden bugün il meclisi üyeleri, oylarıyla cesur davranarak Federal Hükümetin Kerkük'te referandumu gerçekleştirmesini kararlaştırdı."


Talabani ayrıca Irak Parlamentosu'nun, Kerkük'te Kürdistan bayrağının kamu kurumlarında çekilme kararına karşı çıkmasını da reddettiklerini ifade etti.


Kerkük İl Meclisinin, hafta sonu Irak meclisinin kabul ettiği Kerkük'teki kamu binalarına sadece Irak bayrağının asılması kararı ile kentin IKBY'ye bağlanması için referandum düzenlenmesi konularını görüşmek üzere yaptığı toplantıyı, Türkmen ve Araplar boykot etti.