Kürt Kanaat Önderleri Tepki Gösterdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Kürt illerinden giden bazı isimler, Kürdistan bağımsızlık referandumuna karşı olduklarını bildirmişti.


Erdoğan'la görüşme sonrası Van Ertuşi aşireti lideri İskender Ertuş, Van Küresünni aşiretinden Mustafa Kaçmaz, Şırnak Tatar aşireti lideri Aslan Tatar, Şırnak Goyan aşireti lideri Hazım Babat ile Mardin Kahramanlar aşireti lideri Hadi Kahraman, ortak basın toplantısı düzenleyerek şunları belirtti:


"Kuzey Irak'ta yaşanan referandumun, kesinlikle bölgedeki kardeşlerimizin hayrına sonuçlar doğurmayacağı, bu girişimin coğrafyamız üzerinde hain emelleri olan kesimlerin oyunu olduğu üzerinde mutabık kaldık. Milletimize, bayrağımıza, vatanımıza ve devletimize bağlılığımızı namusumuz olarak gördüğümüzü, bu değerlerimize yönelik en küçük tehdidi ve saldırıyı kabul etmeyeceğimizi, böyle bir teşebbüse gerekirse canımız pahasına karşı koyacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ettik."


Açıklamaya, Kürt kanaat önderlerinden tepki geldi.

 

Tarihi Kürt şahsiyetlerden Cibranlı Halid Bey'in torunu, Cibran aşireti temsilcisi Tahsin Sever, "Bu kişilerin toplumda hiçbir temsiliyeti yok. Toplumun öncülüğü boş bir sorumluluk değildir. Ankara'ya giden heyettekilerin düşünce, saygınlık ve ağırlığı nedir?" diye sordu.


Kürt aydını Şerefxan Ciziri de söz konusu isimlerin toplumda bir karşılığının olmadığını belirtti.


Ciziri, "Kürt aşiretleri heyeti Kürtler adına gittiyse, gittikleri adres yanlıştır. Kendilerine Kürt diyorlarsa Kürtlerin liderinin yanına gitmeliler. Eğer bir Kürt aşireti isen, Erbil'e, Başkan Mesud Barzani'nin yanına gitmelisin. Danışacağın yer orasıdır, başka yer değil" eleştirisinde bulundu.


Söz konusu kişilere bir tepki de dini çevreden geldi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin önde gelen isimlerinden olan Mele Muhittin Eryılmaz, "Kardeşiyle doğru olmayan kişi, kendine de doğru olmaz. Gelecekte Kürtlere bir haksızlık yapılacak olursa, onlar da bu günahın ortağı olarak Allah'ın huzuruna çıkacaklar" diye belirtti.