MEZARLIKLARIMIZA KİM SAHİP ÇIKACAK?

Mezarlıklar bir toplumun vefa düzeyini gösteren en önemli unsurdur. Herkes öldükten sonra saygı görmek, anılmak ister. 

Aşık Veysel'in "Ben giderim adım kalır dostlar beni hazırlasın." Dizeleri bu gerçekliği ifade etmektedir. Peki biz ölülerimize ne kadar saygı gösteriyoruz. (Hoş dirilere de saygımız yok ) Güzelim Batman'ımızda mezarlıklarımız ne derece bakımlı?

Diğer şehirlere oranla mezarlıkları ziyaret etme kültürümüz çok daha fazla gelişmiş olmasına rağmen ne acıdır ki mezarlıklarımız içler acısı halde. Belediyecilikte çoğu alanda yetersiz olduğumuz gibi mezarlıkların bakımı onarımı güzelleştirilmesi noktasında da ciddi sorunlarla karşı karşıyayız.

Bu sorunların başlıcaları:


1- Ciddi anlamda mezarlık sıkıntısı var. İleriye dönük büyük mezarlık alanları oluşturulmalı. Diğer şehirlerin belediyeleri yeni projeleriyle 500 yıllık mezarlık ihtiyaçlarını karşılarken(K.Maraş belediyesi) Batman'da 5 yıl sonra belki de ölülerimize yer kalmayacak.


2- Mezarlıklarımız inanılmaz derecede bakımsız. Kuru otlar bazı yerlerde insan boyuna ulaşacak nerdeyse. Çoğu mezara ulaşmak adeta imkansız. Yer sıkıntısından dolayı boş bulunan her yere mezar açılıyor bundan dolayı da eskiden yol olarak ayrılmış yerler tamamen kapanıyor. Bir mezara ulaşmak için mezarlıkların üzerine basarak geçmek gerekiyor.


3- Mezarlıklarımız yeşil alan olarak çok yetersiz. Mezarlıklar alan itibariyle biraz bakımla çok güzel yeşil alanlara dönüşebilecekken bakımsızlıktan çöp yığınlarından öteye geçememekte. Perşembe günleri ölülerinize Fatiha Yasin okuduğunuzda koca ağaç gölgeleri altından ilerleyip güzelim çiçeklerin kokusunu içinize çekerek ilerlemek istemez miydiniz? Peki sizce bu çok mu zor?


4- Mezarlıklarda ciddi düzensizlikler var. Mezarlar düzgün bir sırayla açılması gerekirken herkes kendi isteğine göre istediği yere mezar açabilmekte. Defne kapalı mezarlıklarda bile görülen her boş yere mezar açılabilmekte.


5- Mezarlıklarımızda ciddi anlamda su sorunu var. Çoğu yerde bırakın mezarlıkları sulamayı içmek için dahi su bulunamıyor. Öyle ki bu sorun çocuklar için yeni bir sektör oluşturmuş durumda. Çocuklar bidonlarla su taşıyıp mezarlıklarını ziyarete gelenlerin mezarına su döküp bundan para kazanmaktalar. Basit bir düzenekle bir iki görevliyle mezarlar düzenli sulanabilir hem bakımı yapılır hem de sulandığı için güzel yeşil alanlar oluşur.