PANORAMA 2016 - 1 - OCAK AYI

 OCAK 2016

BATMAN'IN TOPLAM NÜFUSU 557 BİN

TÜİK tarafından  açıklanan yeni nüfus sayılarına göre Batman'ın nüfusu 557 bin 593'e yükseldi.

NÜFUS ARTTI, ARTIŞ ORANI DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları'nı açıkladı.Açıklanan verilere göre Batman'ın nüfusu 1 yılda 10 bin artış gösterdi. Ancak bu artış son yıllardaki en düşük nüfus artış oranı olarak açıklandı.2007'de 472 bin 487 olan Batman Genel Nüfusu 2008'de 485 bin 616,2009'da 497 bin 998'e ,2010 'da 510 bin 200, 2011 yılında 524 bin 499, 2012 yılında ise 534 bin 205'e yükselmişti.2013 yılında 547 bin 581 olan Batman nüfusu geçen yıl ise 10 bin artış göstererek 557 bin 593 oldu. 2008'de 27.4 olan nüfus artış oranı yüzde 9 düşerek 2014'te  18.1'e geriledi.

BÜYÜKŞEHİR YOLUNDA İLERLİYOR

Van depreminin ardından bakanlar kurulu tarafından büyükşehir statüsünü kavuşan iller arasında yer alamayan Batman, 12 kentin aynı statüye kavuşması için yapılması planlanan değişiklikten faydalanması bekleniyor. Yeni değişikliğe göre nüfusu 550 bin'in üzerinde olun 12 kentin de büyükşehir statüsüne kavuşturulması bekleniyor. Ancak bu değişikliğin 4-5 yıl içerisinde gerçekleşebileceği belirtilirken Batman'ın da 12 kentin arasında yer alarak Büyükşehir statüsüne kavuşması bekleniyor.


BATMAN'DA İKİ ÇOCUK DOMUZ GRİBİNDEN ÖLDÜ

Ülkede genelinde yayılan domuz gribi vakası, Batman'da da yaşandı. Batman'da özel hastanede domuz gribi şüphesiyle tedavi gören iki çocuğun hayatını kaybettiği öğrenildi.


Edinilen bilgiye göre, geçen hafta Diyarbakır'ın Bismil ilçesinden Batman'a getirilen 3 buçuk yaşındaki M.F.B ile Batman'da ikamet eden 3 buçuk yaşındaki G.A isimli iki çocuk, yüksek ateş şikâyetiyle kentte bulunan özel bir hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan tetkikler sonucu zatürre olduğu tespit edilen iki çocuğun tedavi gördükleri sırada hastanede yaşamını yitirdi.
Hayatını kaybeden çocuklardan alınan kan örnekleri incelenmek üzere Ankara'ya gönderildi. Yapılan incelemenin ardından çocukların, domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsünden öldükleri ortaya çıktı.


BATMAN ADSM'YE 6 YENİ POLİKLİNİK03.01.2016
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkez'inde (ADSM) 6 yeni poliklinik hizmete girdi. 32'ye çıkan poliklinik sayısı ile günde binin üzerinde hastaya hizmet verilecek. Bundan sonra kanal tedavileri aynı gün yapılabilecek.


Konu hakkında bilgi veren Batman Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu, şunları söyledi: "Ağız ve Diş Sağılığı Merkezimizde yeni açmış olduğumuz 6 yeni poliklinik ile mevcut poliklinik sayımız 32'ye çıkmıştır. Bu sayede günde yaklaşık 640 hastaya kanal tedavisi, protez dolgu, dişeti tedavisi gibi tedaviler artık gününde yapılıyor. Bunun dışında yaklaşık 200 çocuk hastamız ve 200 de acil hasta (diş çekimi, apse drenaji, medikal tedavi vb.) olmak üzere toplamda binin üzerinde vatandaşa hizmet vermekteyiz." dedi.

Pamukçu, "Hastalarımıza gününde randevu vermeksizin hizmet etmek için mevcut poliklinik sayılarımız dışında aktif hekim sayımızı da 40'ın üzerine çıkarttık. Son teknoloji tıbbi cihazlarımızla hizmet kalitemizi artırarak daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz." dedi. 


DOĞLAGAZDAN ZEHİRLENENLER DEFNEDİLDİ
05.01.2016 İstanbul'da doğalgazdan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybeden aynı aileden 3'ü çocuk 4 kişi, Batman'da gözyaşları içerisinde defnedildi.

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde, doğalgazdan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybeden anne ve 3 çocuğu Batman'da gözyaşları içerisinde defnedildi.
Dün oturdukları İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden anne ve 3 çocuğunun cenazesi, yakınları tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından cenazeleri alınarak, karayolu ile memleketleri Batman'a getirildi.
Hayatını kaybeden anne Hediye Üzüm ile çocukları Baran, Rojhad ve Zeynep'in cenazeleri bugün memleketleri Batman'da sevenleri tarafından gözyaşları içerisinde toprağa verildi.

Kent merkezindeki Asri Mezarlığa getirilen cenazeler, camide kılınan cenaze namazının ardından yan yana gömülürken defin sırasında Üzüm ailesinin yakınları sinir krizleri geçirdi.

İstanbul Gaziosmanpaşa Yenimahalle Paşa Çayırı Caddesi'ndeki bir apartmanın bodrum katında yaşayan anne Hediye Üzüm ile çocukları Baran (9), Rojhad (6) ve Zeynep (4) gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmişti.


VELİOĞLU ONBİNLERCE KİŞİ TARAFINDAN ANILDI17.01.2016
İstanbul Beykoz'da 17 Ocak 2000'de yapılan polis baskınıyla hayatını kaybeden Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun Batman Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabri, on binlerce seveninin akınına uğradı.

Öğle namazının ardından Velioğlu'nun kabrine gruplar haline akın eden sevenlerinin sayısı, kısa sürede on binleri aştı. Kadınların da yoğun ilgi gösterdiği anma programında Yasin-i Şerifler, salavatlar ve dualar okundu.
PKK'liler tarafından katledilen Yasin Börü ve arkadaşları ile Aytaç Baran'ın fotoğrafını taşıyan pankartında açıldığı anma programında halk, Hüseyin Velioğlu'nun fotoğrafını gösteren dövizler taşıdı.

Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun hayatından kesitler aktaran Velioğlu'nun yakın arkadaşlarından Şeyh Fatih, "Şehit Rehber ve dava arkadaşları, zor şartlarda Hizbullah Cemaatini kurdular. Onlarda Hz. Muhammed (sav) ve sahabeler gibi köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir durmadan dolaşarak, insanlara Peygamberin dini olan İslam'ı anlattılar. Onlar bu ümmete meşale oldular ve onların önünü aydınlattılar." diye konuştu.
Hüseyin Velioğlu'nun ağabeyi de gelenlere teşekkürlerini ileterek, böylesi bir tablo karşısında çok duygulandığını dile getirdi.
Anma programında birçok kişinin duygularına hâkim olamayıp gözyaşları dökmesi dikkat çekerken on binlerce kişi, yaptıkları duaların ardından Velioğlu'nun kabrinden ayrıldı.


BATMAN'DA DEHŞETE DÜŞÜREN CİNAYET20.01.2016
Batman'da dehşete düşüren bir cinayet yaşandı. 65 yaşındaki Suriyeli kadın evinde boğazı ve bilekleri kesilmiş halde bulundu. Polis, kadına ait altınlar ile bazı değerli eşyaların çalındığını belirterek olayın bir hırsızlık vakıası olabileceğini ifade etti.

Edinilen bilgilere göre olay, bugün saat 14.00 sıralarında Aydınlıkevler Mahallesi 1221 sokaktaki bir evde meydana geldi. Alışveriş için dışarı çıkan kadının çocukları, eve döndüklerinde zili çalmalarına rağmen kapının açılmadığını görünce yardım istedi. Kadının çocukları, kapı açıldıktan sonra anneleri Fahriye Derviş'in boğazı ve bilekleri kesilerek feci bir şekilde öldürüldüğünü görünce sinir krizi geçirdi.
Daha sonra Suriyeli kadının ailesi ve yakınları, durumu öğrenmeleri üzerine olayın yaşandığı evin önünde toplandı.
Olay yerine gelen polis, evde incelemelerde bulundu. Evde yapılan ilk incelemede, kadına ait 2 bilezik, 2 yüzük ve bir adet küpenin ve bazı değerli eşyaların çalındığını, cinayetin hırsızlar tarafından işlenmiş olabileceği ihtimali üzerine yapılan çalışmalarda cinayetin kadının evinde barındırdığı Suriye'den gelen öz yeğeni tarafından işlendiği belirtildi

BATMANLI VATANDAŞTAN İNSANLIK ÖLMEDİ DEDİRTEN DAVRANIŞ

21.01.2016Batman'da dün "İnsanlık halen ölmedi" dedirten bir olay yaşandı. Bir bankadan parasını çekmeye giden Ercan Akgül,  gişe görevlisinin kendisine 10 bin TL fazla para verdiğini saatler sonra fark ettikten sonra örnek bir davranış sergileyip parayı geri getirdi.

Ercan Akgül, araba almak için bankaya giderek, gişe görevlisine hesabında bulunan 39 bin 500 TL parayı çekmek istediğini söyledi. Gişe görevlisi, Akgül'e hesabındaki parayı verdiği sırada bir anlık dalgınlık nedeniyle 10 bin TL de fazla para verdi. Ancak o an ne gişe görevlisi ne de Akgül bu hatanın farkına vardı.

Bankadan çıkan Akgül, birkaç saat sonra aldığı parayı saydığı sırada 10 bin TL'nin fazla olduğunu fark etti. Bunun üzerin hemen bankaya giden Akgül, yanlışlıkla verilen 10 bin TL'yi görevlilere teslim etti.


Bankaya parayı teslim eden Ercan Akgül, kendisinin defalarca dolandırıldığını belirterek, "Araba almak için bankadaki 39 bin 500 TL paramı çekerken, gişe görevlisi bana yanlışlıkla 10 bin TL fazla para vermiş. Saatler sonra parayı sayarken 10 bin TL paranın fazla olduğunu gördüm ve bana verilen 10 bin TL parayı hiç tereddüt etmeden banka yetkililerine teslim ettim." dedi.,

Kendilerine fazla parayı iade eden Akgül'e teşekkür eden banka yetkilileri, bu zamanda böylesi insanların olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.


CİZRE VE SİLOPİ'DEN 1559 ÖĞRENCİ BATMAN'A GELDİ23.01.2016Cizre ve Silopi'de yaşanan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan dolayı eğitime ara verilmesi nedeniyle iki ilçede eğitim gören yaklaşık bin 559 öğrenci, telafi eğitimi için Batman'a geldi. Batman'a getirilen 8'inci ve 12'inci sınıfta okuyan öğrenciler için telafi eğitimi verildi.Otobüslerle Batman'a getirilen öğrenciler, kentte bulunan yurtlara yerleştirildi. Cizre'den 600, Silopi ilçesinden ise 959 öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda 10 gün boyunca telafi eğitimi aldı.