Seyid Bilal Zevi Etkinliğine Binler Katıldı
Seyid Bilal Zevi etkinliğine katılım her zamanki gibi yoğun oldu. Becirman köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi, her yıl eylül ayının ikinci haftasında ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor. Bu yıl da türbenin bulunduğu köye akın eden vatandaşlar, kurban keserek, dileklerinin kabul olması için Allah'a dua etti.
Türbe ziyaretine gelen Ramazan Yılmaz, hastalığından dolayı dua etmeye geldiğini söyledi. Yılmaz, "Ben yaşlıyım hastalığımız var, şifa bulmak için buraya gelmişiz. Her sene buraya geliyoruz gelenek haline gelmiş. Herkesin bir derdi bir sıkıntısı olduğundan dolayı buraya geliyorlar. Deli olan var hasta olan var doktorlara gidip çare bulamayanlar buraya geldikleri zaman şifa oluyor. Buraya gelenlerin çoğu şifa bulup iyileşiyor" dedi.
Ramazan Biçen ise her kesin buraya gelerek dua ettiğini söyledi. Biçen, "Millet gelip burada dua ediyor. Çocuklar hastalanınca buraya getirip hücrenin içine koyup yatırıyorlar, Allah'ın desteği ile iyileşiyorlar" diye konuştu.
Suriye'den gelen Fatma Acu ise kalbinden ameliyat olan bir hastalarına dua etmek için ziyarete geldiklerini söyledi. Acu, "Ben Suriye'den geldim buraya. Ailemle birlikte geldik ve bizimle birlikte başka aileler geldi. Bizim de kalbinden ameliyat olan hastamız var onun için gelip burada dua ettik" şeklinde konuştu.
BECİRMAN VE ZEVİ
Becirmanların merkezi Seyit Bilalin kabrinin olduğu Becirman köyüdür. Becirman, Vergisiz anlamına gelmektedir. Becirman Gercüşe bağlı bir köy ve yeni adı Vergilidir. Becirmaniler, topluluk adını Becirman köyünden almışlardır. Tahrir Defterlerinde Becirman Köyü Baba Cir olarak geçmektedir. Bu isim zamanla Becirman şeklinde bozulmuştur. Bu konudaki bilgilerin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için Becirmani aileleri elinde bulunan şecerelerin incelenmesi gerekmektedir.Becirman köyü Becirmanilerin büyük ataları olan Seyit Bilalin kabrinin bulunduğu ziyaretle tanınmakta ve senenin her ayında büyük ziyaretçi akınına uğramaktadır. Özellikle her yıl düzenli olarak 13 Eylül tarihinde düzenlenen törenlere katılım çok yüksek olmaktadır. 13 Eylül tarihinde her yıl düzenli olarak gerçekleşen törenlere Zev denmektedir.
Becirman köyü Zevi Seyit Bilalile 13 Eylül tarihinde yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Zevi Seyit Bilal, bölgede düzenlenen Zevler içerisinde katılımı en fazla olanıdır. Zewi Seyit Bilal dışında da düzenlenen zevler bulunmaktadır. Zev, tören, kutlama, etkinlik anlamına gelmektedir. Zev, inanç önderleri için düzenlenmektedir. Düzenlenen zevler de adına zev düzenlenen inanç önderinin kabrinin bulunduğu yerde yapılmaktadır. Kendi adlarına zev düzenlenen inanç önderleri ise peygamber Muhammetin soyundan gelen ve seyit olarak isimlendirilen insanlardan oluşmaktadır. İnsanların kendilerine saygı duymalarının nedeni de seyit oluşlarıdır. Bu haliyle insanlar seyitleri kendilerinden üstün tutarak dini bir tabakalaşma oluşturmaktalar. Seyitlerin insanların dünyalarında şeyhlerden ayrı saygı ve üstünlüğe yer oluşturmalarındaki esasta budur.
İnsanlar Becirman seyitlerine duydukları saygıyı peygambere gösterdikleri inancı ile hareket etmekte ve bilmekteler ki seyitlik ancak onun soyundan gelmekle olur. Şeyhlik gibi sonradan kazanılan bir statü değildir. Seyit Bilalin hayatıyla ilgili birçok menkıbe anlatılmaktadır. Bu menkıbelerin her birinde insanlar saygı göstermelerinin ve kutsal kabul etmelerinin temellerini bulmakta adeta bunu ispat etmek için büyük bir iman ve heyecan içerisinde anlatmaktadırlar. Anlatılanlara göre, Seyit Bilal Harun Reşit zamanında Bağdatı terk etmek zorunda kalan seyitlerdendir. Başka bir anlatıda ise Moğol istilası üzerine Bağdatı terk etmiştir. Bağdattan ayrıldıktan sonra Seyit Bilal Hasankeyfe yerleşir. Bir süre sonra şehir hayatını terk ederek Becirman köyünün bulunduğu vadiye gelir ve inzivaya çekilir.
Aradan bir hayli zaman geçtikten sonra bir gün Hasankeyf emiri adamlarıyla ava çıkar. Bir tavşanı avlamak için takip etmeye başlarlar. Tavşanın peşine av köpeğini gönderirler ve köpeğin peşinden de emir ve adamları gider. Bir süre gittikten sonra ormanlık bir alanda köpeğin ibadet eden bir dervişin yanında oturduğunu görürler. Dervişe yaklaştıklarında köpeğin orada beklemesinin nedeninin tavşanın dervişe sığınmış olduğunu görürler. Bu manzarayı gören emir ve adamaları etkilenirler. Emir, dervişle tanışır ve kendisine o bölgeyi verir. Seyit Bilale senden ve soyundan vergi alınmayacak anlamına gelen Becirman/Vergisiz hem bölgeye hem de Seyit Bilalin soyunun ismi olur. Seyit Bilalin yedi tane çocuğu olur. Her yedi çocuk kendi adlarıyla anılan Becirmanilerin yedi kolunu oluşturur. İsmail (İsmailki), Seyit Ali (Seydali), Mirza (Mirzaki), Murat (Muratki), Kılıç (Kıça), Nasrettin (Nasuki), Haşim (Haşiki), Seyit Bilalin yedi oğlu ve bu aynı zamanda yedi oğul adına oluşan kollardır. Günümüze kadar ulaşan yedi kola mensup Becirmaniler, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hemen her şehrine dağılmıştır. Becirmanilerin bugünkü nüfusları üç yüz bine ulaşmaktadır.
Becirmaniler bu ismi ataları Seyit Bilalin büyük bir inanç önderi oluşunun en büyük kanıtı olarak görmekteler. Her yıl 13 Eylül tarihinde Zevi Seyit Bilale gelince11: Zeve hem Becirmaniler geldiği gibi Becirman olmayanlar da gelmektedirler. Ziyaretçiler bir gün önceden Seyit Bilal ziyaretinin olduğu Becirman köyüne gelirler. Burada ziyaretçilerin bir kısmının kalabileceği misafirhane bulunmaktadır. Fakat ziyaretçilerin bu misafirhanede konuklamaları mümkün olmadığı için ziyaret alanı içerisinde açık alanda ziyaret içerisinde gecelemekteler. Burada kurbanlar kesilir, yemekler pişirilir. İnsanlar birbirlerine pişirdikleri yemeklerden ikram ederler. Ziyaretçilerin bir kısmı Seyit Bilal Türbesini ziyarete, bir kısmı hastalıklarının şifasına, çocukları olamayanlar çocuk sahibi olmağa, yıllık düzenlenen şenliklere ve daha önceden anlaşan gençlerin burada evlenmek için kaçmaları gibi nedenlerle burayı ziyaret etmektedirler.
Seyit Bilal Türbesinin bulunduğu alan etrafı yüksek duvarlarla çevrili koruluk bir alandır. Bu koruluktaki meşe ağaçlarının hepsi asırlıktır. İnsanlar hiçbir şekilde ziyaret alanları içerisinde olan ağaçları kesmemekte ve zarar vermemektedir. Becirman seyitlerinin toplumsal hayatta ki fonksiyonları bölge insanları üzerinde önemli derecede etkilidir. Bunları belli başlı başlıklar altında toparlamak mümkündür. Bunlardan ilki herhangi iki kabile arasında olay veya kan davası varsa Seyitler ellerine aldıkları beyaz bayraklarla insanların arasına gelirler ve olay biter. Bunun dışında bu tür olaylarda seyitleri olayları çözmeleri için olayın taraflarınca davet eder. Seyidin verdiği karara taraflar uyarlar. İkincisi zevden önce anlaşan gençler evlenmek üzere Seyit Bilal Zevinde kaçarlar. Her yıl zevde otuz ile elli çift evlenmek üzere kaçmaktadırlar. Bu şekilde rahat hareket etmelerinin ve ailelerin herhangi bir tepki vermemelerinin nedeni bütün bu olanların Seyit Bilalin koruması altında ve onun ziyaretinde gerçekleşmiş olmasıdır. Oysa bu olay başka bir zaman yapılmış olsa aşiretler arası kan davalarının nedeni sayılmaktadır. Ama gençler arasındaki bu gönül birliği zev zamanı gerçekleşince Seyit Bilale duyulan saygıdan dokunulmazlık oluşturmuştur.
Üçüncüsü ise bir seyidin, bir inanç önderinin kabrinin bulunduğu mekanda davul zurna ve kemençe eşliğinde ziyaretçiler eğlenmektedir. Eğlence esnasında insanlar ziyaret dışındaki yaşamlarından daha rahat davranmaktadırlar. Bu da yine Seyit Bilalin koruması altında gerçekleşmektedir. Ziyaretçiler bilinenin aksine ziyaret boyunca ortaya konan bu ilişkiden rahatsız değiller.