TEOG Sınavı öncesi altın öneriler

Varol, yaklaşan TEOG sınavı öncesi hem öğrencilere hem de ebeveynlerine özel tavsiyelerde bulundu. Kısıtlı süreleri kalmasına rağmen öğrencilerin, stres yapmadan eksikliklerini planlı bir şekilde giderilebileceklerini belirten Varol, “Deneme sınavı öğrencinin hem sınava odaklanmasını hem de eksikliklerini fark etmelerine yardımcı olur. Velilerin çocuklarına evde deneme testi uygulamaları yaptırması, eksiklerini daha net görmelerini sağlar. TEOG sınavının bu 2. Bölümünde çocuklara sınav sistemi ile alakalı teknik bilgiler verelim. (Kaç soru gelecek. Konu dağılımları nasıl olacak. Bu sorular için ne kadar süremiz var?) gibi” dedi.

Çocukların kaygıları giderilmeli

Çocukların, sınavın tam olarak ne olduğunu bilmediği için kaygı geliştirdiğini ifade eden Eğitmen Koray Varol, şöyle devam etti: “Sınavda başarılı olmak için öncelikle çocuğun o bilgiyi bilip bilmediği üzerinden olaya yaklaşmak gerekir. Çocuk başarılı oldukça güven kazanır. Sınavda neyin, nasıl sorulacağını anlatmak çocuğu rahatlatır, endişelerini azaltır. Bunun için de çocuğa sınava nasıl yaklaşması gerektiğinin anlatılması gerekir.”

Sınav sonucuna değil, soru çözmeye odaklanılmalı

Sınav sonucuna değil, sorulara odaklanmanın da önemine dikkat çeken Varol, “Bazen öğrenciler sınavın sonucunu düşünmekten sınava odaklanamıyor. Bu nedenle ailelerin çocuğu sonuca değil, soru çözmeye teşvik etmesi başarıya daha çok katkı sağlıyor. Öğrenciye özgüven artırıcı konuşmalar yapılması ve gerçekçi olarak eksiklerin üzerine gidilmesi önemlidir” diye konuştu.

Her testten 20 soru var, yanlış doğruyu götürmez

Özgüvenin az olması sınava negatif etki yapabilir ancak özgüvenin çok yüksek olması da bazen sınav sonuçlarını olumsuz etkiler diyen Varol, şunları kaydetti. “TEOG sınavları zamanlama olarak diğer seçme ve yerleştirme sınavlarına oranla daha geniş bir süreye sahip sınavlardır. Her test 20 tane soru sorar, 40 dakika verir ve yanlış doğruyu götürmez. Bu 20 sorunun hepsiyle uğraşmak, sonuna kadar hepsini yapmak önemlidir. Matematik ve Fen ve Teknoloji testlerinde sınavı bitirdikten sonra soru kâğıdının üzerinden çözümlerini silip bastan tekrar çözmek, bulunan çözümleri yerine koyarak kontrol etmek hataların önüne geçmek için iyi bir yoldur. Türkçe ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavlarında soruları tane tane okuyup sorunun kendi bütünlüğü içinde değerlendirip yapılması çok önemlidir. Özellikle paragraf ve metin verilen sorularda soruyu paragrafa göre cevaplamak gerekir.”

Bilmediğin soruyu boş bırakma, en oluru işaretlenmeli

Çocuğun kendi kendini “ben bu sınavı başarırım” diye motive etmesinin sonuçları pozitif anlamda bir tık daha ileri götürdüğünü anlatan Varol, “TEOG gibi yanlışların doğruları götürmediği bir sınavda çocuğun bilmediği soruyu boş bırakmaması gerekir. Ancak cevap verirken en olurunu bulmaya çalışıp onun üzerinden işaretleme yapması önemlidir” şeklinde konuştu.


Kaynak : Trthaber.com.tr