Tercih Döneminde Öğrencilerimize Tavsiyeler

Bu haftaki yazımızı, birçok veli ve öğrencimizi yakından  ilgilendirmesinden dolayı LGS yani Liselere Geçiş Sınavı ve yerleştirme konusuna ayırmayı uygun gördük.  İnşallah hem velilerimize hem öğrencilerimize faydalı olur.

            Öncelikle velilerimize şunu söyleyelim Şu ana kadar iş yükü  öğrencinin omuzlarındaydı.  Süreç boyunca öğrenci, çalışmış çabalamışsa üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonraki süreçte,velilerimiz çocuklarının ilgi ve kabiliyetlerini göz önüne alarak gidebileceği en mantıklı okulu seçmek için çaba içerisinde bulunmaları gerekmektedir.

            Konunun genişliğine binaen üniversite sınav tercihlerini bir sonraki yazımıza bırakalım. Bu yazımızda Ortaokul ve imam hatip ortaokullarından başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilerimize eğilelim.

            Velilerimizin çocukları için iyi bir tercih yapabilmeleri için muhakkak profesyonel destek almalarını tavsiye ederiz. En azından okulların rehber öğretmenleri ile görüş alışverişinde bulunsunlar. MEB'in tercih komisyonları da bu konuda faydalı olacaktır. Her il ve ilçede bu komisyonlar tercih dönemlerinde görev yaparlar.  Fakat bunlardan önce, her velimizin muhakkak 2019 LGS (Liselere Geçiş Sınavı) Tercih Kılavuzunu okumalarını tavsiye ederiz. Bu kılavuz MEB'in ana sayfasında erişime açıktır. Ayrıca E- Okul'un yerel yerleştirme ve Merkezi Sınav Puanı ile yerleştirme rehberlerini de incelemeleri doğru tercih yapmada önemli bir fayda sağlayacaktır.

            Bu sene, yapılacak öğrenci yerleştirmelerinde, bir önceki sene yürürlüğe öğrenci yerleştirme formatında aynen  devam edilecektir. 8. Sınıfı bitiren öğrencilerimiz 01-12 Temmuz tarihleri arasında herhangi bir ortaokul müdürlüğüne (imam hatip Ortaokulları dahil), velisi ile müracaat ederek ilk önce yerel yerleştirme talebinde bulunacaktır. Öğrencimiz, adresinin kayıtlı olduğu bölgeden en az 3 okul tercih edecek, isteğe bağlı olarak adres dışı 2 okul ekleyebilecektir. Yerel tercihte bulunan öğrencimiz Merkezi Sınav Puanı ile 5 adet okul tercihi yapacaktır. Şurası önemli:  E- Okul Tercih Sistemi, yerel tercihler girilmeden Merkezi Sınav Tercihlerini kabul etmeyecektir. Merkezi Sınav Puanı tercihlerinden sonra, şartları uyan öğrenciler Yatılı ve Pansiyon tercihlerini ekleyebileceklerdir.

            Yapılan tercih başvuruları değiştirilmeden, 29 Temmuz-2 Ağustos 2019'da 1. tercih Nakil Başvurusu, 05-08-Ağustos 2019 2. Tercih nakil başvuruları alınacaktır. Merkezi Sınav puanları veya Yerel yerleştirme tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen öğrencilerimiz bu tarihlerde değişiklik yapabileceklerdir.

            İşin teknik kısımları kılavuzlarda vardır. Kılavuzu yorumlayamayacak velilerimiz, okullardan ve rehber öğretmenlerden destek alabilirler.

Ancak Lise tercihi Yapılırken şunlara dikkat etmekte fayda vardır.

1. Okulların çalışma disiplini ve daha önceki senelerde üniversitelere yerleştirdiği öğrenci sayılarının incelemeniz faydalı olacaktır. Bu size okul kültürü hakkında fikir verebilir

2. Öğrencinin, hedeflerine uygun bir tercih yapmanız doğru bir tercih olacaktır.. Edebiyata meraklı, şiir ve kitap okumayı seven bir öğrenciyi yüksek puan aldı diye sayısal ağırlıklı liselere göndermek öğrenciyi kaybettirir.

3.İlgi ve yeteneklerine göre tercih yapmak önemlidir. Bazı öğrenciler spora, güzel sanatlara veya musikiye meraklıdır. Kendini o alanda ispatlamak ister. Öğrencinin mutlu ve isteyerek okuyacağı bir alan, başarısını artıracaktır.

4.Okulun fiziki kapasitesi ve eve olan uzaklığı da yapılacak tercihlerde etkili olacaktır. Örneğin, bazı okullarda kapalı spor salonları, resim atölyeleri, müzik sınıfları vardır. Tiyatro ve konferans salonları okulun kalitesini artırır. Bunlar göz önüne alınabilir.  Evden çok uzak olan okullar da fazla zaman harcanmasına sebep olacaktır. Öğrenciyi bezdirecektir.

            Son olarak okulun sosyal aktivite ve imkanları da tercih nedenidir. Sık sık gezi programları düzenleyen okullar, öğrencisiyle daha fazla zaman geçiren öğretmenler her zaman için büyük bir şanstır.

            Şimdilik bu kadarla iktifa edelim. Tüm öğrencilerimize hayatlarında başarılar dileriz. Hayatlarında daha bir sürü sınavın olacağını düşünerek buna göre davranmaları daha  sağlıklı olacaktır. Ayrıca ahiret sınavını da yabana atmamak gerekir.

Vesselam...