TİM'den iki haftada 3 bin 140 yeni istihdam

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Sadece iki haftada 127 ihracatçı firmamız tarafından 3 bin 140 kişi istihdam edildi” diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Asgari ücret artışından sonra işletmelerin kıdem ve ihbar yükleri önemli oranda arttı. İşverenlerin maliyetinin bir kısmının İşsizlik Fonu’ndan karşılanmasını talep ediyoruz. Uygulamanın hem çalışanlar hem de işverenler üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratacağına inanıyoruz” diye konuştu.

TİM Başkanı: “İstihdam ettiğimiz kişinin son 3 ay sigorta kaydının bulunmaması koşulu, destekten faydalanmak isteyen ihracatçı firmalarımızın çalışan bulmakta zorlanmasına yol açıyor. Sürenin 1 aya indirilmesiyle firmalar çok daha etkin ve hızlı bir şekilde yeni istihdam yaratabilecek.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu konuk etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile 60 İhracatçı Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı toplantı, İstihdam Seferberliği, Hükümetin istihdamı artırmaya yönelik verdiği destekler ve istihdama yönelik ihracatçıların sorun ve talepleri ana gündem maddelerinde gerçekleşti.
Atılım yılı ilan ettikleri 2017 yılının ilk iki ayında ihracatı yaklaşık yüzde 10 artırdıklarına dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayını da yüzde 10’un üzerinde bir artışla kapatmayı hedeflediklerini belirterek “Hedefimiz 2017 yılını 155 milyar dolarlık ihracatla tamamlamak. İhracatımızda görülen bu artışın istihdama olumlu katkılarını kısa zamanda göreceğimize inancımız tamdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliğine TİM olarak bu yıl 300 bin ek istihdam yaratma hedefiyle katıldıklarını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “İstihdam teşvikleri ciddi oranda yeni iş olanakları sağlayacak. Bugün aralık ayı işsizlik rakamları açıklandı ve beklentilerimizden daha yüksek bir rakam geldi. Ancak İstihdam Seferberliği ve Bakanımızın çalışma ve destekleriyle bu oran 2017’de düşecek. TİM olarak bu oranı düşürmek için, Ülkemize hizmet için, bu seferberlikte var gücümüzle biz de varız. Sadece iki haftada 127 ihracatçımız tarafından 3 bin 140 kişi istihdam edildi” diye konuştu.

En çok ihracat yapan 12 bin firmaya mektup gönderildi

İhracatçıların istihdama katkıları için yaptıkları çalışmaları paylaşan Büyükekşi, şunları söyledi: “Geçen yıl en çok ihracat gerçekleştiren ilk 12 bin firmaya, 60 İhracatçı Birlik Başkanına ve tüm Yönetim Kurulu üyelerine bir mektup gönderdik. Mektupta ihracata ve istihdama yönelik destekler anlatıldı. Yine TİM’in web sitesinde ihracatçılarımızın bu seferberliğe katılım gücünü resmetmek amacıyla bir bölüm açtık. Ayrıca, üyelerimize e-mail ve SMS aracılığıyla da bilgilendirme mailleri gönderdik. İstihdam desteklerini sosyal medya hesaplarımızdan hem ihracat ailesine hem de kamuoyuna duyurduk. Yine İhracatçılarımıza istihdam destekleri konusunda danışmanlık yapması için 5 İŞKUR uzmanı görevlendirildi.”

İşveren maliyetinin bir kısmı İşsizlik Fonundan karşılanmalı

Toplantıda işçi ve işveren arasında yaşanan sorunlarının çözümüne yönelik olarak Hükümetten beklentilerini paylaşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, asgari ücret artışından sonra işletmelerin personel giderlerine ek olarak kıdem ve ihbar yüklerinin de önemli oranda arttığına dikkat çekti. Büyükekşi, “Bunlar hem işletmelere ciddi bir maddi yük oluşturuyor hem de çalışanlarımızın aklında ‘tazminatımı alabilecek miyim’ sorusu oluşturuyor. Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulmasını arzu ediyoruz. Bu fonun kurulmasında, işverenlerin maliyetinin bir kısmının İşsizlik Fonu’ndan karşılanmasını talep ediyoruz. Böyle bir uygulamanın hem çalışanlar hem de işverenler üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratacağına inanıyoruz” diye konuştu.


Kaynak : Trthaber.com.tr