Tsk'den Şengal'e Hava Saldırısı 70 Ölü

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının Şengal Dağı'nda PKK'ye yönelik bombardımanında 5'i peşmerge olmak üzere 70 kişi hayatını kaybetti.

Tsk'ye ait savaş uçakları saat 02.30 sıralarında PKK'ye ait karargahları hedef almak için Şengal Dağı'na bombardıman düzenledi.

Bombardımanda Şengal Dağı'nda bulunan ve hedef alınan Deri Geli Kesre bölgesinin, bombardımandan önce PKK'ye bağlı Şengali Direniş Birlikleri (YBŞ) tarafından boşaltıldığı öğrenildi.

Kürdistan Peşmerge Güçleri'ne ait karargahın yakınlarda bulunması nedeniyle zarar gördüğü, 5 peşmergenin hayatını kaybettiği, 7 peşmergenin de yaralandığı bildirildi.


 

PKK'ye bağlı güçlerin Şengal Dağı'na giden yolları kapattığı ve peşmergenin başka yollardan yaralıları tahliye ettiği öğrenildi.

Tsk'dan yapılan açıklamada ise 70 Pkklının öldürüldüğü belirtildi.


BÜYÜK PETROL VE DOĞALGAZ REZERVİ VAR

Jeoloji uzmanları, Sincar bölgesinin büyük petrol ve doğalgaz rezervine sahip olduğunu söylüyor.

Hava operasyonu sonrası Reuters tarafından geçilen fotoğraflarda petrol pompaları dikkat çekiyor. Öte yandan bu pompaların küçüklüğü petrolün bol ve çıkarılması kolay olduğunu ortaya koyuyor.

Rûdaw'a konuşan Jeolog Bewar Hınsi, Saddam Hüseyin döneminde bu bölgelerde petrol çıkarmanın yasak olduğunu hatırlatarak, "Bölgede çok petrol ve doğalgaz var." diyor. Uzman, Sincar sınırları içerisinde 3 noktada petrole rastlandığını, arama faaliyetleriyle çok sayıda kaynağa ulaşılabileceğini belirtiyor.

Erdoğan: Saldırı öncesi bilgi verdik


Reuters'a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK'nın Şengal ve Rojava'ya düzenlediği hava saldırılarına ilişkin şunu söyledi:

"Harekat öncesi k Rusya, ABD ve Kuzey Irak'ı bilgilendirdik. Operasyonlar kesinlikle peşmergeye karşı değil. Bu Sayın Barzani'ye iletilen bir durumdu.

Operasyonda 5-6 peşmergenin öldüğü bilgisi geldi. Bu bizim için arzu edilmeyen bir konuydu. Bildirime rağmen bunun olması bizi üzdü.

Sincar bizim için 2. Kandil'dir. Buna müsaade etmeyiz. Sincar'ın PKK üssü olmasına izin vermeyeceğiz. Teröristler yok edilene kadar operasyonlar sürecek."


Haydar Abadi Saldırıyı Kınadı

 

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Şengal'de düzenlediği saldırıyı kınadı.



Başbakan Haydar Abadi, bugün başkent Bağdat'ta basın toplantısı düzenledi.


Toplantıda Rûdaw muhabirinin "Türk savaş uçaklarının Şengal'deki saldırısına ilişkin ne söyleyeceksiniz?" sorusuna Abadi şu yanıtı verdi:

"Türk savaş uçaklarının Irak toprağına bombardıman düzenlemesini kınıyoruz. Söz konusu saldırı egemenlik ihlalidir. Irak topraklarında yabancı hiçbir gücün varlığı kabul edilemez."

Toplantıda Kürdistan Bölgesi'ndeki bağımsızlık referandumuna ilişkin de konuşan Haydar Abadi, "Bağımsızlık referandumuna Irak Federal Hükümeti karar vermelidir. Irak'tan ayrılmak Kürtlerin yararına değil" dedi.


KDP: PKK güçleri çekilmeli

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Şengal Dağı'nda yönelik bombardımanıyla ilgili KDP'nin Parlamento Grubu tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.


Açıklamada şöyle denildi:

"Saldırıdan kaygı duyduğumuzu belirtiyor, Kürdistan topraklarına, peşmergeye ve Kürdistan vatandaşlarına yönelik her türlü saldırıyı reddediyor ve kınıyoruz.

Ancak şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir ki bu saldırılarla istikrarsızlığın başlıca sebebi PKK güçlerinin bölgedeki varlığıdır. Bu güçlerin burada kalmaya devam etmesi, saldırı ve istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Bu yüzden en kısa zamanda PKK güçlerinin bölgeyi boşaltması gerekmektedir ki Şengal felaketinden sonra halk korkmadan yeni bir yaşama başlayabilsin.