Yargıtay'dan HDP'ye 2'nci kapatma davası
HDP'nin temelli kapatılması istemiyle, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yeniden dava açıldı. AYM'nin 31 Mart'taki iade kararı ışığında HDP'ye kapatma iddianamesinin yeniden tanzim edildiği, eksiklik olarak nitelendirilen konuların da 'dava sürüncemede kalmas...
YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin genel başkanları da dahil olmak üzere parti organları ve üyelerince “kararlılık içinde” ve “yoğun şekilde” işlenen eylemlerinin, “devletin bağımsızlığına”, “ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne”, “insan haklarına aykırı” bulunduğunu vurgulayarak, temelli kapatılmasını talep etme zaruretinin doğduğunu belirtti. Şahin, “Siyasi partilerin kapatılması tedbiri tüm ileri demokrasilerde uygulanmakta” tespiti yaptı.
500 HDP’LİYE SİYASİ YASAK
AYM’ye ilk dava, Başsavcı Şahin tarafından HDP’nin kapatılması talebiyle 17 Mart’ta açıldı. İddianamede 687 HDP’liye siyasi yasak talep edildi. AYM, 31 Mart’ta oybirliği ile “odak” ilişkisinin kurulamadığı ve eksiklikleri nedeniyle iddianameyi iade etti. Başsavcılık dün idianameyi ikinci kez hazırlayarak, AYM’ye gönderdi. Yaklaşık 850 sayfalık iddianamede, siyasi yasak istenen HDP’lilerin sayısı azaldı. İkinci iddianamede, HDP’nin mevcut eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil yaklaşık 500 HDP’liye beş yıl süreyle siyasi yasak istendi. HDP’nin, banka hesabına tedbir konulması da talep edildi.
‘HDP, PKK’NIN PARTİSİ’
AYM kararındaki iade gerekçesi olarak gösterilen konularla, tüm eksiklikler ikinci iddianamede tamamlandı. Selahattin Demirtaş olmak üzere başta HDP’liler hakkındaki 800 dava ve 5 bini aşkın soruşturma ilişkilendirilerek, davalı partinin “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı olmasına” ve siyasi yasak taleplerine delil gösterildi. İkinci HDP iddianamesinde de HDP’nin terör örgütü PKK’nın siyasi organı ve PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’ın projesi olduğu, HDP kongrelerinin PKK kongresi gibi geçtiği, TSK operasyonlarının “işgal” girişimi gibi gösterildiği vurgulandı.
RAPORTÖR GÖREVLENDİRECEK
AYM bugün HDP’ye ikinci kapatma iddianamesini işleme koyacak. AYM Başkanı Zühtü Arslan, ikinci iddianamede eksik olup olmadığını incelemek üzere raportör görevlendirecek. Raportör ilk inceleme raporunu başkanlığa sunacak. AYM Genel Kurul’u, ikinci iddianamede bir eksiklik görmez ve kabulüne karar verirse kapatma davası resmen başlayacak. Eksiklik görülürse iade kararı verilmesi de mümkün. Kabul kararının ardından iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilecek. HDP’den savunma alınacak. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP’ye gönderilecek. Belirlenecek bir tarihte Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri sözlü savunma yapacak. Raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler kapatma istemini esastan görüşecek. Kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM Genel Kurulu karara bağlayacak. m Oya ARMUTÇU/ANKARA
AYM’DE HANGİ KARARLAR ÇIKABİLİR
AYM, bir siyasi partinin Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verecek. Başsavcılıkça, parti kapatılması istemiyle AYM’de açılan davalarda, “ceza davası” prosedürü izleniyor. Kapatma davası, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun davanın mahiyetine uygun hükümleri uygulanmak suretiyle dosya üzerinden AYM’ce inceleniyor ve kesin karara bağlanıyor.