Yeni nesil GSM hizmeti: 5G

4G ve 4.5G'den sonra dünyayı yakın gelecekte bekleyen 5G, test çalışmalarında yüksek hız sonuçlarıyla merak uyandıran bir teknolojidir. Son dönemlerin teknolojisi olacak 5G teknolojisi, özellikleri, faydaları, zararları ve daha fazlası...

Biraz geçmişe döndüğümüzde her şey, analog sesin algılanmasını sağlayan 1G ile başlamıştır. Sonrasında dijital seslerin tanınmasını sunan 2G, mobil veri teknolojisiyle beraberinde 3G insan hayatının vazgeçilmezi olmuştur. 4 ve 4.5G ise mobil geniş bant çağının başlamasıyla gitgide yenilenen bir telekomünikasyon hizmeti insanlığa sunularak günümüze gelir. Mobil telekomünikasyon hizmetlerinin 5. Nesli olan 5G, daha hızlı iletişimlerin mümkün olmasını sağlayacak türden bir teknoloji olduğu için artırılmış gerçeklik, yapay zeka, güçlü trendler ile birlikte dünyayı değiştirecek bir yenilik olarak karşımıza çıkar.

5G Teknolojisi Nedir?

Kablosuz telefonların kullanılmaya başlamasıyla birlikte telekomünikasyon teknolojileri hızla gelişmeye devam eder. Günümüzde getireceği yeniliklerle büyük merak uyandıran 5G teknolojisi, telekomünikasyon teknolojisinin zaman içerisinde gösterdiği altyapıyla ve donanımsal değişikliklerle birlikte gelişen bir teknolojidir. Hücresel ağ yapılarının daha etkili ve verimli hizmetler sağlayabilmesi için belirli zaman aralıklarıyla birlikte altyapı kriterleri de değişir. 5G teknolojisi de gelişen bu altyapı malzemelerinin ve oluşturulan kodların beşinci defa değiştirilmiş durumunu ifade eder. Belirli standartlar çerçevesinde şekillenen hücresel ağların altyapısı, günlük hayatta kullanılan iletişim cihazları ve akıllı cihazların da uyumlu bir şekilde çalışabilmesini sağlama noktasında üretilir. 1980’li yıllarda başlayan 1G, 2G, 3G, 4G, 4.5G gibi teknolojilerin isimlerinde yer alan “G” ifadesi “nesil” anlamına gelir. “Generation” kelimesinden çevrilen nesil ifadesinde 5G; 5. nesil anlamına gelir.