Batman Emek Doğalgaz - Mantolama
Merkezi Sistem Doğalgaz Dönüşümleri
Mekanik Tesisat
Kolon Tesisatı
Sıhhi Tesisat
Elektrikli Kombi
Kombi Klima Yedek Parça
Selman Usta - 0545 971 49 91
ISI YALITIMI ? MANTOLAMA
Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için
yapılan işleme "ısı yalıtımı" denir.
İnsanların konforlu
bir yaşam sürebilmeleri; 20-22°C sıcaklık ve yüzde 50 bağıl nem
değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabilir. Kış aylarında dış ortam
sıcaklıkları 20°C'nin oldukça altında seyreder. Yaz aylarında ise hava
sıcaklıkları 20°C'nin oldukça üstündedir. Isıl enerji; yüksek sıcaklıklı ortamdan
düşük sıcaklıklı ortama transfer olur. Bu nedenle yapılarda; kışın enerji
kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kazançları meydana
gelir.
Bina içerisinde istenen konfor ortamının sağlanabilmesi için kış mevsiminde kaybolan ısının bir ısıtma sistemiyle karşılanması ve yaz aylarında kazanılan ısının bir soğutma sistemiyle iç ortamdan atılması gerekir. Gerek ısıtma gerek soğutma işlemleri için enerji harcanır. Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan isleme "ısı yalıtımı" denir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için uygulanır.
ISI YALITIMININ FAYDALARI
Isı Yalıtımı Enerji
Tüketimini Azaltır
Etkin bir ısı yapılmadığı binalarda, enerji tüketimi çok fazladır.
Hesaplamalar, etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama yüzde 50 enerji
tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor.
Isı Yalıtımı Çevrenin
Korunmasına Katkı Sağlar
Isı yalıtımı önlemleri, fosil yakıt tüketimini azaltarak küresel ısınmaya yol
açan sera gazı emisyonlarının, ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazlara
duyulan ihtiyacın azalmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Isı Yalıtımı Isıl
Konfor Sağlar
Isı yalıtımı ile mekânın her noktasında homojen bir sıcaklık sağlanır ve hava
akımları engellenir. Bu da hem konforlu hem de sağlıklı bir ortam sağlar.
Isı Yalıtımı Sağlıklı Yaşam Sunar
Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu, özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır. Standartlara uygun olarak yapılmış ısı yalıtımı, tüm bu sorunların oluşmasını önler.
Isı Yalıtımı İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerini Azaltır
Isı yalıtımı yapılan yeni binalarda ısınma için daha az enerji gerekeceğinden, kazan büyüklüğü, radyatör sayısı ve kalorifer tesisatının diğer ekipmanları daha az kullanılır. Radyatör sayısının ve dilimlerinin azalması, odaların kullanım alanını da artıracaktır.
ISI YALITIMI YASAL ZORUNLULUKTUR
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması zorunlu hale gelmiştir.
Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre,
Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerini içeren bir belgedir. Böylelikle verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A verimli bina, G ise verimsiz bina anlamına gelmektedir. Olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlayan bir bina ise C enerji sınıfını alacaktır.
MADDE 10 ? (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenir.
Yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak zorunludur.
Mevcut binalar 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda.
Türkiye'de yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilmesine karşın mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2020 yılına kadar süre tanınmıştır. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 2020 yılından sonra binanızın enerji sınıfının C sınıfının altında olması halinde ise bina sahiplerini pek çok yaptırım beklemektedir. 2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Yine, yapılacak düzenlemeler sayesinde binalar enerji sınıflarına göre bir vergilendirmeye tabi tutulacaktır. Enerji sınıfları bakımından sınıflandırmaya tabi tutulan binalar atık enerji verimliliklerine göre vergilendirilebilecek, en çok vergiyi G sınıfı en az vergiyi A sınıfı olmak üzere verimliliklerine göre ödeyeceklerdir. Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır.
MADDE 25 - (15) (Ek:RG-1/4/2010-27539) Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım - satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.