İşitme Cihazı Nedir?
Duymakta zorluk çeken yada çok az duyan, işitme kayıplı bireyin duymakta zorlandığı sesleri uygun bir biçimde yükselten elektronik aletlerdir. Basitçe mikrofon, yükseltici ve hoparlörden oluşmasına karşılık günümüzde ileri teknolojilerle donatılmış minik bilgisayar sistemleridir. Bu nedenle son yıllarda üretilen cihazlar yalnızca sesi yükseltmez, gürültülü ortamlarda ayırt etme becerisini de iyileştirmeye odaklı yazılımlar da barındırır.
Az duyan birinin bilmesi gereken en önemli konu; işitme ve işittiğini ayırt edebilme becerisinin birbirinden farklı olduğudur. Kulak duysa bile beyin işitmektedir. Bu nedenle derecesi ne olursa olsun işitme kayıplı bir bireyin ilk hedefi ayırt etme becerisinin korunmasıdır. Bunun için bireyin alması gereken en önemli önlem derhal işitme kaybına uygun işitme cihazı kullanmaktır. İşitme cihazı kullanmak sanılanın aksine KULAĞI TEMBELLEŞTİRMEYECEKTİR, aksine çalıştırarak tembelleşmesini önler. Kulak tembelleşirse beyindeki ilgili alanlar işitileni ayırt edemez.
Ayırt etme becerisi kaybedildiğinde tekrar kazanılması işitme cihazı kullanıcıları için mümkün değildir. Anlama becerisinin kaybedilmemesi için yapılması gereken yegane şey doğru yapılan bir değerlendirmenin ardından hızlıca işitme cihazı kullanımına geçmektir.
İşitme cihazı kişinin kendi işitme kaybına ve kulak yapısına uygun olarak ayarlandığı için kişiye özeldir, başka bir işitme kayıplı tarafından kullanılması odyolojik açıdan uygun değildir.
İşitme Cihazları Devlet Ödemesi Ne kadardır?
08.06.2017 tarihli ve 30090 sayılı, resmi gazete de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğine göre 18 yaş üzeri yetişkinler için cihaz başına 750 TL bürüt ödeme yapılmaktadır. Yapılan ödeme 0-4 yaş grubu için 1350 TL, 5-12 yaş grubu için 1200 TL ve 13-18 yaş grubu için de 1125 TLdir. Tutar, çalışanlardan %20, emeklilerden %10 hasta katılım payı kesilerek ödenmektedir.
İşitme Cihazlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
1- İşitme cihazı seçiminde asıl hedef işitmenin ve anlama becerisinin korunmasıdır. O nedenle estetik tercihlerden önce tıbbi ve teknik tercihler ön planda tutulmalıdır.
2- İşitme cihazı seçimi ve uygulamasında yol göstermeye yetkili meslek grupları odyolog ve odyometristlerdir. Cihaz satıcısının sağlık personeli olduğundan emin olun.
3-İşitme cihazları zaman zaman çok tiz olmamak şartı ile çınlamaları bastırabilmektedir. Ancak her türlü çınlamayı da engelleyememektedir. O nedenle çınlama için özel üretilen Helix işitme cihazlarını deneyebilirsiniz.
4- İşitme cihazı doğru seçilse bile doğru olarak uygulanmadığı z
aman ötme sesi ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu ses kulak kalıbı yapım hatalarından meydana gelse de zaman zaman ayarla ilgili bir problemden de kaynaklanabileceği akılda tutulmalıdır.
5- İşitme cihazlarında yetkili kişi tarafından önerilen pil kullanılmalıdır. Farklı numaralı pil yada saat pilleri kullanılmamalıdır. Piller güneş görmeyen, serin yerlerde muhafaza edilmelidir, buz dolabına konulmamalıdır. Pil takılırken üzerindeki kağıt çıkartıldığında yaklaşık 1 dakika beklenirse pil ömrü daha uzun olabilmektedir.
6-İşitme cihazınızı kuru tutmaya özen gösteriniz, nemden koruyunuz ve kulak kalıbınızı haftada en az 1 kez ılık sabunlu su ile yıkayıp kuruduğundan emin olduktan sonra kullanınız.
7-Son teknoloji işitme cihazları kablosuz teknolojileri de desteklemektedir. Okulda, işte, toplantılarda, TV izlerken veya telefon görüşmelerinde yaşanan problemleri Batman Helix işitme merkezindeki yetkili kişilerle paylaşarak YARDIMCI AKSESUARLAR edinebilirsiniz.
8- TV veya gazete reklamlarında tanıtılan ve zaman zaman sokak satıcılarından bile elde edilebilen "ses yükselten" aletleri kesinlikle KULLANMAYINIZ. Kontrolsüz ve ayarsız yapılan ses yükseltimi işitme kaybını artırabilmektedir. İşitme cihazları ise hastanın işitme kaybı yapısına uygun, kişiye özel yükseltim yapmakta ve çeşitli teknolojilerle konuşma anlaşılırlığını artırmaktadır.
Son olarak İşitme cihazına değil, duyma sağlığına para harcadığınızı ve karşılığını almanın hakkınız olduğunu unutmayın.
İŞİTME CİHAZI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
İşitme cihazını ilk alıp kullanmaya başladığınızda ilk başlarda adapte olmakta biraz zorlanabilirsiniz ancak bu adaptasyon süresi en fazla bir hafta sürmektedir.
İşitme cihazı kullanmaya başlayacak olan kullanıcıya cihazın özellikleri, açılıp kapanması, pili, özel durumlarda kullanımı, telefonda kullanımı, cihaza alışma dönemi, kulak kalıpları ve cihaz bakımı hakkında detaylı bilgiler Helix Batman şubemiz tarafından detaylı olarak anlatılmaktadır.
İşitme Cihazı Pilleri Nasıl Takılır?
İşitme cihazının çalışabilmesi için pilleri artı ve eksi kutuplarının doğru yerleştirilmesi gerekmektedir. Piller bittiğinde cihaz uyarı sesi vermektedir. Çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için iki elinizin arasına alıp ötüp ötmediğine de bakabilirsiniz. Yeni bir pil takılacağı zaman pilin üzerinde ki bant çıkarılmalıdır. Yapışkan bantlar çıkarıldıktan on saniye sonra takılmalıdır. Biten piller çöpe atılmamalıdır. Bunları biriktirip cihaz satın aldığınız şubelere teslim edebilirsiniz.
İşitme Cihazı Pil Değişimi Batman Helix şubemizde uzman personelimiz tarafından orijinal piller kullanılarak yapılmaktadır. Yetkili olmayan yerlerden alacağınız kötü piller cihazınıza zarar verebilir.
İşitme Cihazının Günlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Cihaz kullanılmaya başlamadan önce işitme cihazı firmasının verdiği öneriler ve kullanma kılavuzu dikkate alınmalıdır. Cihaz kulağa gösterildiği gibi uygun bir şekilde yerleştirilmelidir. Cihazların ince ayarları işitme cihazları firmasında yapılmaktadır ancak sizlerin müdahalesi için cihazların üzerinde sesi arttırıp azaltma butonları bulunmaktadır. Kulak içi ve bazı kulak arkası modeller de bu görev program değiştirilerek yapılmaktadır.
Cihazınızı sudan, nemden, tozdan ve aşırı sıcaklardan koruyun. Cihazınızı yatmadan önce ve banyoya girmeden önce kulağınızdan çıkarın. Kulağınızdan çıkardığınız işitme cihazını pil kapağını açık bir şekilde kutusuna bırakın. Cihaz kutusuna işitme cihazının yanında verilen nem alma tabletleri ile birlikte bırakın ki cihazın nemini alıp kurutsun.
Cihazınızla ilgili her hangi bir sorunda Helix Batman şubemize gelerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
İşitme Cihazının Bakımı Nasıl Yapılır?
Kulak işitme arkası cihazlarınız için, kulak kalıplarınızı 2-3 günde bir nemli bir bezle temizlenmeli hortum ucunun kulak kiri tarafından tıkanmasına engel olunmalıdır. Cihazınızı da yine nemli bir bezle veya ıslak mendille belli aralıklarla temizleyebilirsiniz .
Open fit cihazlarda yani kalıp yerine kubbe olan cihazlarda kısa aralıklarla temizlenmeli ve 6 ayda bir de değiştirilmelidir .
Kulak içi işitme cihazlarında ise cihazın içine kir (buşon) kaçmasını engelleyen filtreler bulunmaktadır. Bu filtrelerin temiz kalmasına dikkat etmeli kısa aralıklarla değiştirilmelidir.
İşitme Cihazı ile Telefonda Konuşabilir miyiz?
Kulak arkası cihazlarda telefonda daha iyi iletişim kurmak için telefonu kulak yoluna değil işitme cihazının mikrofonuna tutmak gerekmektedir.
Rahatsız edici bir ses çıkarsa telefon ile cihaz arasındaki mesafe bir miktar arttırılmadır.