Batman Üniversitesi Besyo'ya Yetenek Sınavıyla 180 Öğrenci Alınacak

Batman üniversitesi beden eğitimi spor yüksek okuluna yetenek sınavıyla 180 öğrencinin alınacağı açıklandı

Batman Üniversitesi Besyo'ya Yetenek Sınavıyla 180 Öğrenci Alınacak
09 Ağustos 2021 - 10:27

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU
Amaç ve Kapsam
Bu kılavuz, Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na özel yetenek giriş sınavı ile öğrenci alınmasını ve buna ilişkin esasları içerir. Kılavuz içerisinde kontenjanlar, müracaat şartları, sınavın uygulanış, planlama ve kesin kayıt bilgileri yer almaktadır.

Kılavuzun hazırlanmasında Batman Üniversitesi BESYO Özel Yetenek Giriş Sınavı “Sınav Yönergesi” esas alınmıştır. Sınav Üst Kurulu gerekli gördüğü hallerde sınav sisteminde değişiklik (tarih, saat, yer, puanlama, sınav sistemi vb.) yapma hakkına sahiptir.

Sınav Üst Kurulu Rektör Yardımcısı: Prof. Dr. Necmettin SEZGİN
Yüksekokul Müdürü: Doç. Dr. Nevzat DİNÇER
Yüksekokul Müdür Yardımcısı: Doç. Dr. Zühal KILINÇ
Yüksekokul Müdür Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Samet AKTAŞ


2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU
Başvuru İçin Gerekli Şartlar
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
2. Lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak.
3. Başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu ile çıkarılmamış olmak.
4. Antrenörlük Eğitimi Programlarına başvurabilmek için 2021-TYT puanının en az 150 olması gerekmektedir. Engelli adaylar için TYT puanının 100 ve üzerinde olması yeterlidir. 5. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programına başvurabilmek için TYT’de en düşük 800.000-inci başarı sırasına sahip olmak gerekmektedir.
6. Spor Yöneticiliği Normal Öğretim ve 2. Öğretim Programlarına başvurabilmek için 2021-TYT puanının en az 150 olması gerekmektedir. Engelli adaylar için TYT puanının 100 ve üzerinde olması yeterlidir.
*2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2021-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Koordinasyon Sınavı Esnasında Gerekli Belgeler
1- Sınav Giriş Belgesi. Aday sınava gelirken online başvuru çıktısını (Sınav Giriş Belgesini) yanında bulundurmak zorundadır.
2- 2021 yılına ait YKS sınavının TYT sonuç belgesi
3- Sağlık Raporu. Sınava girecek tüm adayların Resmi Sağlık Kurumları’ndan ve/veya Özel Hastanelerden alacakları "Spor Yapmasında Sağlık Açısından Sakınca Yoktur" ibaresi bulunan sağlık raporunu yanında bulundurmak zorundadır.
4- T.C. kimlik numarası olan fotoğraflı nüfus cüzdanı veya geçerli süresi olan pasaportun aslı ve bir adet iki yüzü de aynı sayfaya çekilmiş kimlik fotokopisi.
5- Milli sporcuların, milli sporcu olduklarını gösteren belgenin (ilgili Federasyon veya Spor Genel Müdürlüğünce onaylı) A, B, C sınıfı Milli Sporcu Belgesinin aslı ya da noter tasdikli sureti (K.K.T.C. ve yabancı uyruklu adayların millilik belgeleri geçerli değildir). Başvuru evrakları adayın sınav günü sınav esnasında teslim alınacak olup (Milli ve Engelli adaylar ile Şehit yakını, Gazi ve Gazi yakınları hariç), Koordinasyon sınavı öncesi yukarıda yazılı belgelerini teslim etmeyen adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.

Ayrıca asılları ibraz edilmesi gerekli olduğu bildirilen belgelerden herhangi birinin fotokopisi ile aslının birbirine uymadığı tespit edildiğinde, belge sahibi aday, sınavı kazanmış olsa dahi kaydı yapılmayacak, kaydı yapılmış olan adayların kayıtları silinecek ve hakkında kanuni işlem yapılacaktır.

Önemli Konular
Özel yetenek sınavı ile ilgili kitapçıkta belirtilmeyen ve sınav esnasında doğabilecek sınavla ilgili ihtilaflı konularda, sınav üst kurulunun kararları geçerli olacaktır.

Özel Yetenek Sınavına Başvurular www.batman.edu.tr adresinden 16-20 Ağustos tarihlerinde online olarak yapılacaktır. Son başvuru tarihi 20 Ağustos 2021 Cuma günü saat 17:00’dır.

Sınava girecek adaylar sınava girecekleri tarih ve saati üniversitemizin ana sayfasında duyurular kısmından takip edeceklerdir.

Sınav komisyonu tarafından sınav ile ilgili tarih ve saat değişiklikleri yapılabilir.

Milli sporcu, Şehit yakını, Gazi ve gazi yakını ile Engelli adayların online başvurularından sonra, başvuru evraklarının asıllarını 20.08.2021 Cuma günü saat 17:00’a kadar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrenci işlerine posta/kargo ile veya elden teslim etmeleri zorunludur. Posta/kargodan oluşabilecek gecikmelerde sorumluluk adaylara aittir. Belirtilen tarihten sonra gelen elden veya posta/kargolar işleme alınmayacaktır.

Koordinasyon sınavı, adayın alacağı puan sınavı niteliğindedir. Aday koordinasyon sınavının iki hakkından birini tamamlamak zorundadır, her iki hakkını tamamlamayan aday diskalifiye edilir ve puanlamaya dahil edilmez.

Koordinasyon sınavında adaylara 2 (iki) hak verilecektir ve en iyi derecesi değerlendirmeye alınacaktır. Ancak teknik nedenlerden ötürü test skoru elde edilemeyen ya da teknik izlemeden sonra tespit edilen hatalardan ötürü sınav üst kurulu kararıyla adaya bir hak daha verilir. Haklarının tamamını kullanıp kullanmama kararı adaya aittir.

Test skorunun geçerli sayılabilmesi için elektronik kronometre sisteminin durması gerekmektedir. Koşarak elektronik kronometrenin bitiş kapısından geçilmesi halinde sorun yaşanmayacaktır. Adayların bitiş kapısında alttan ya da üstten geçmesi halinde elektronik kronometre durmayacak ve süre devam edecektir. Bu tür durumlardan adayın kendisi sorumludur ve fotoselden tekrar geçerek elektronik kronometreyi durdurmak zorundadır. 

Her koordinasyon parkur öncesi kimlik kontrolü yapılacağından, aday sınav süresince sınav giriş belgesi ile birlikte nüfus cüzdanı veya geçerli pasaportunu yanında bulundurmalıdır.

Her aday sınava girerken, kendisine verilen göğüs numarası ile katılmak zorundadır.

Adaylar ilan edilen sınav günü ve saatinden en az 2 saat önce sınav yerinde hazır bulunmaları, istenilen belgelerini sınav öncesinde evrak teslim masasına teslim etmeleri gerekmektedir.

 Her aday ilan edilen gününde, grubunda ve sırasında sınava girmek zorundadır. Sınava giriş ilgili sınav tarih ve saati içerisinde her ne sebeple olursa olsun sınava giremeyen adaylara yeni sınav hakkı verilmeyecektir. Adayların, sınav kurulunun sınav başlamadan önce veya sınav sırasındabelirleyeceği kurallara ve yapacağı duyurulara uymak zorunludur.

Koordinasyon Sınavında parkurunu tamamlamadan kendi isteği ile bırakan adaylara (teknik bir arızaya bağlı olmadığı takdirde) tekrarlama hakkı verilmeyecektir.

Sınav öncesinde ve sınav anında meydana gelecek sakatlıklar sonucu alınacak raporlar dikkate alınmayacak, adaya daha sonra sınava girme hakkı verilmeyecektir.

Özel yetenek sınavının tüm aşamalarında sportmenliğe aykırı davranışı, sınav kurulu ve her kademedeki diğer tüm görevliler ile diğer adaylara sözlü veya fiili saldırı, sınav disiplinini bozacak davranışlar (sert şekilde topa vurma, adayın ailesinin hakaret ve benzeri davranışlar vb), hakaret veya benzeri durumlar, sınav ekipmanlarına zarar verme ve sınav uygulama kurallarını ihlali tespit edilen adaylar, sınav kurulu kararı ile tüm sınavdan diskalifiye edilecek ve yasal işlem yapılacaktır.

Bu adaylar başarılı olsalar dahi sınavdan ihraç edilecektir.

Müracaatların Değerlendirilmesi, Ön Eleme ve Sınava Giriş Hakkı Kazananların İlan Edilmesi sürecinde özel yetenek sınavı için kendilerine uygun kontenjanlara müracaat eden tüm adaylar TYT puanlarına göre en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanarak ön elemeye tabi tutulacaktır. Ön eleme sonucunda kontenjanın 5 katı kadar aday 250’i kadın, 400’ı erkek olmak üzere toplam 650 aday Özel Yetenek Sınavına girmeye hak kazanacaktır. Liselerin Spor Alan/Kol/Bölümlerinden mezun olan adaylar durumlarını belgelemiş olmak kaydıyla ön elemeye tabii tutulmayacaklardır. Bölümlere göre kontenjan dağılımları Tablo 1’de verilmiştir.

Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği normal ve ikinci öğretim, Antrenörlük Eğitimi lisans programlarına öğrenci alımı için ortak sınav yapılacaktır.

2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı için Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Bölüm (Program) kontenjanları tablodaki gibidir.

Tablo 1: Bölümlere Göre Kontenjanlar

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ
SPOR YÖNETİCİLİĞİ BİRİNCİ ÖĞRETİM
SPOR YÖNETİCİLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM
*ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ KADIN ERKEK 

GENEL TOPLAM 40 50 40 50

Not: Milli kontenjanı, engelli aday kontenjanı ve Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakını genel kontenjana dahildir.

*Antrenörlük eğitimi bölümünü kazanan adaylar uzmanlık alanı olarak yüksekokul kurulu tarafında açılacak olan branşlardan birini seçmek zorunluluğunu kabul etmiş sayılırlar.

Engelli Kontenjanı: Diğer adaylar gibi engelli adaylar başvuru işlemlerini online yapacaklardır. Engelli adaylardan [bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), 1. Düzey Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar] TYT 100 ve üzerinde olanlar başvuru yapabilir (Öğretmenlik bölümü hariç).

Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerlidir. Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, durumlarını “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ile belgelemeleri gerekmektedir.

*Engelli adaylar sınavın beceri, koordinasyon ve parkur etabından muaftır, bu adaylar TYT puanları hesaplamaya katılmadan sporcu özgeçmişleriyle değerlendirmeye alınacaktır (bkz: Tablo 2).

*Engelli kontenjanları dolmadığı takdirde öncelikle engelli kontenjanları kendi içerisinde tamamlanacak yine eksik kontenjan kalırsa boş kontenjan genel kontenjana aktarılacaktır.


BAŞVURU İŞLEMLERİ Online Başvuru Tarihi: 16--20 Ağustos 2021 Online Başvuru Adresi : www.batman.edu.tr internet adresinden başvuru yapılacaktır. Online başvurusunu tamamlayan adaylar sınav giriş belgesi çıktısını almalıdır.

Not: Adayların bölüm tercih sıralaması, online başvuru sırasında tercih etmiş oldukları sıralama olarak kabul edilecektir. Online başvurusunu tamamlayan adayların sınav bilgileri internet sitesinde liste halinde ilan edilecektir.

Ön değerlendirme Sonucu:21-22 Ağustos 2021

Koordinasyon Sınav Tarihi: 23-25 Ağustos 2021 Başlama Saati: 09.00

Koordinasyon Sınav Yeri: Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü Batı Raman Kampüsü Spor Salonu / BATMAN

Adaylar sınav boyunca sınav giriş belgesini yanında bulundurmak zorundadır. Nüfus cüzdanı/geçerli pasaport ve sınav giriş belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.

TEMEL İLKE VE KURALLAR Batman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı’na başvuracak adayların 2021 Yılı yerleşmeye esas olan YKS sınavının TYT puan türünden taban değerleri (Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı eklenmeden).

 BESYO programlarına başvurabilmek için gereken en az TYT puanı.
BÖLÜMLER ALAN DIŞI ALANDAN MİLLİ ŞEHİT YAKINI, GAZİ VE GAZİ YAKINI ENGELLİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 800.000-inci başarı sırasına göre
Spor Yöneticiliği (Normal Öğretim) 150 150 (*) 150 150 100
Spor Yöneticiliği (İkinci Öğretim) 150 150 (*) 150 150 100
Antrenörlük Eğitimi (Normal Öğretim) 150 150 (*) 150 150 100
(*)Liseler, Meslek Liseleri, Öğretmen Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerinin SPOR alanından mezun olan adaylar (Spor Lisesi çıkışlı adayların 2012 yılı ve öncesi mezunlar ek puandan faydalanabilirler.

2012 yılı sonrası mezun spor lisesi çıkışlı adaylar alan dışı puanlamaya dahil edilir). Koordinasyon Sınavı Koordinasyon sınavına girecek tüm adaylar ilan edilen gün ve saatte sınav listesine göre sınav yerinde hazır bulunacak ve sınav listelerindeki sıraya göre sınava alınacaklardır. Sırası geldiğinde sınav yerinde bulunmayan aday kesinlikle sınava alınmayacaktır, aday bu aşamada sınava girmedi olarak kabul edilecektir. Koordinasyon sınavı aynı zamanda puanlama sınavı niteliğindedir.

Koordinasyon Parkuru: 1. İstasyon: Aday başlama çizgisine 1 metre uzaklıktaki cimnastik minderinin üzerinden öne takla atar (Her türlü olabilir).

2. İstasyon: Aday jimnastik minderine 3 metre uzaklıkta bulunan kasada bulunan futbol topunu alarak ayağı ile çapraz olarak ikişer metre aralıklarla yerleştirilmiş olan slalom çubuklarının etrafından belirtilen yönlerde dripling yapar. Toplam 5 adet slalom çubuğu bulunmaktadır. Hareket bitirildikten sonra aday, topu basketbol istasyonun başlangıcında bulunan kasaya topu eliyle bırakarak, kasada bulunan basketbol topunu alıp diğer istasyona geçer. Aday dripling esnasında topu kaçırırsa topu alıp slaloma kaldığı yerden devam eder veya slalom çubuğunu dripling yapmadan geçerse bir önceki slalom çubuğuna geri dönerek harekete kaldığı yerden devam eder. Aday istediği ayak ile (Sağ veya sol, sağ-sol) dripling yapabilir. Kasanın içine girip çıkan topu aday kesinlikle tekrar kasaya bırakmak zorundadır.

3. İstasyon: Aday futbol son slalom çubuğuna 4 metre uzaklıkta bulunan basketbol slalom çubukları arasından dripling yapmak üzere kasadaki basketbol topunu alarak, çapraz olarak ikişer metre aralıklarla yerleştirilmiş olan slalom çubuklarının etrafından belirtilen yönlerde basketbol topu ile dripling yapar. Toplam 5 adet slalom çubuğu bulunmaktadır. Hareket bitirildikten sonra, aday topu voleybol istasyonun başlangıcında bulunan kasaya topu eliyle bırakarak, kasada bulunan voleybol topunu alıp diğer istasyona geçer. Aday dripling esnasında topu kaçırırsa topu alıp slaloma kaldığı yerden devam eder veya slalom çubuğunu dripling yapmadan geçerse bir önceki slalom çubuğuna geri dönerek harekete kaldığı yerden devam eder. Aday istediği el ile (Sağ veya sol, sağ-sol) dripling yapabilir. Kasanın içine girip çıkan topu aday kesinlikle tekrar kasaya bırakmak zorundadır.

4. İstasyon: Aday basketboldaki son slalom çubuğuna 3 metre uzaklıktaki kasa içinden bulunan voleybol topunu alarak duvara 3 metre uzaklıkta çizilmiş olan çizginin gerisinden çift el ile duvarda belirlenmiş olan 60x60 cm kare içerisine istenilen şekilde 3 (üç) atış yapar. Aday hedefe üç atışı tamamlayana kadar atışa devam eder. Atış sırasında 3 metre çizgisi geçilmez. Aday atış sırasında kaçan topu tekrar alarak kaldığı yerden devam eder. Aday üç atışı bitirdiğinde topu istasyonun bitiminde bulunan kasaya bırakarak diğer istasyona geçer. Kasanın içine girip çıkan topu aday kesinlikle tekrar kasaya bırakmak zorundadır.

5. İstasyon: Aday harekete, 40 cm yüksekliğindeki sıçrama tahtasından çift ayak sıçrayarak başlayıp, sağa ve sola olmak üzere 5 sıçrama hareketini tamamlar. Aday harekete çift ayakla başlar ve çift ayak basarak bitirir. Adayın sıçrama tahtasından diğer tarafa geçerken sıçrama tahtasına basması, tahtaya dokunması ve tahtayı tutması hata olarak kabul edilir. Adayın hatalı yaptığı sıçrama hareketi istasyon sayısına dahil edilmeyip aday harekete kaldığı yerden devam eder.

6. İstasyon: Aday sıçrama tahtasına 3 metre uzaklıkta bulunan ve aralarında 4.50 metre mesafe olan hunilerin etrafından koordinasyon parkurunda çizilmiş olan oklar yönünde ilerleyerek koşusunu en kısa sürede tamamlamaya çalışır.

7. İstasyon: Aday koşu hunilerine 3 metre uzaklıkta olan 1.20 metre yüksekliğinde ve 1.65 metre uzunluğundaki ve 35 cm genişliğindeki atlama beygirinden, erkek adaylar avuçları atlama beygirinin üzerine dokunmak şartıyla atlama beygirinin üzerinden atlayarak 4 metre uzaklıktaki bitiş çizgisinden geçerek parkuru tamamlamaya çalışırlar. Bayan adaylarda ise atlama beygiri yatay olarak çevrilir ve bayan adaylarda avuçları atlama beygirinin üzerine dokunmak şartıyla atlama beygirinin üzerinden atlarlar ve hızlıca bitiş çizgisini geçerek parkuru tamamlarlar.

Sınava İtiraz:
Adaylar sınav esnasında karşılaştıkları herhangi bir duruma itiraz etmek istediklerinde, özel yetenek sınavı kılavuzunun son sayfasında yer alan banka ve hesap numarasına sınav itiraz ücreti olan 250,00 TL’yi yatırarak dilekçeyle beraber sınav üst kuruluna başvuracaklardır. Kurulun incelemesi sonucunda aday haklı bulunmuşsa, adayın ödemiş olduğu sınav itiraz ücreti iade edilecektir. Ancak yapılan inceleme sonucunda aday haksız bulunmuş ise adayın ödemiş olduğu sınav itiraz ücreti iade edilmeyecektir. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum