Bir Gece Ansızın... 84 Washington 85 New York

Bir Gece Ansızın... 84 Washington 85 New York
09 Ekim 2017 - 09:22

Türk medyasına göre ilişkilerin tarihte hiç olmadığı kadar iyi gittiği ABD Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu bildirdi. 

Daha önce Hollanda'yı protesto etmek için portakal sıkarak Hollanda'yı çok korkutan Türklerin Abd dolarlarını yakıp ve İphonelarını kırarak Abd ekonomisini batırması bekleniyor.

Karara gerekçe olarak, "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümetini Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır" denildi

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada bu kararın nedenini, personeline yönelik diplomatik "güvenlik" olarak açıklandı. ABD Büyükelçiliği, dolaylı şekilde kendi personeline yönelik olarak, Türk hükümetinin diplomatik dokunulmazlık ilkesini çiğnediğini belirtti. Açıklamada bu durum, elçilik personline yönelik "güvenlik" kaygısı olarak ifade edildi.

Son günlerde ABD Büyükelçiliği personeli olarak açıklanan Metin Topuz'un FETÖ'den tutuklanmasının ardından iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

FETÖ soruşturması kapsamında casusluktan tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un firari eski emniyet müdürü Tufan Ergüder'in talebi üzerine bazı FETÖ mensuplarının Amerika vizesi ve oturumu alması konusunda yardım ettiği ortaya çıkmıştı.

İşte o karar:



ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin Türkiye'den yapılan vize başvuruların süresiz olarak askıya alınmasını açıkladıktan sonra Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden vize misillemesi geldi. Türkiye, ABD'nin açıklamasına çok benzer bir açıklama yayınlayarak, "Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya alındı" dedi.

Washington Büyükelçiliği, "Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya alındı. Sınırda vize ve e-vize uygulaması askıya alındı" açıklamasında bulundu. Büyükelçilik'ten yapılan açıklama şöyle: 

"Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD'deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD'deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır."

Öte yandan yarın Türkiye'ye gelecek ABD'liler vize kararından etkilenmeyecek.