Dünyadaki siber tehdit raporu açıklandı
Dünyanın en büyük internet içerik sağlayıcılarından Amerikan teknoloji şirketi Akamai, 2016 yılının dördüncü çeyreğine ait küresel siber tehdit raporunu yayınladı.
Şirket, düzenli aralıklarla yayınladığı "İnternetin Durumu" adlı bilişim güvenliği ve siber tehdit değerlendirme raporunda, internet sağlayıcı altyapılarına kapasitesinin üzerinde talep yönlendirerek hizmeti kesintiye uğratmaya çalışmak anlamına gelen DDoS (Distributed Denial of Service) saldırılarının dünyada en fazla ABD ve Hollanda'dan kaynakladığını bildirdi.
Raporda bu tarz saldırıların yüzde 28'inin ABD'deki, yüzde 17'sinin de Hollanda'daki kaynaklardan yönlendirildiği, bu ülkeleri yüzde 9,2 ile Almanya'nın izlediği belirtildi.
Saldırılara en fazla kaynaklık eden ülkelerin Amerika'da ABD, Brezilya ve Kanada, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da Hollanda, Almanya ve Rusya olduğu kaydedilen raporda, Asya-Pasifik'te ise Çin, Hindistan ve Japonya'nın başı çektiği ifade edildi.
Saldırılarda 2015'te kaynak ülkelerin başını çeken Çin, 2016 yılında yüzde 6 payla dördüncü sıraya geriledi.
Raporda "Nesnelerin İnterneti" olarak adlandırılan internet ağlarını kullanan bilgisayar dışı cihaz ve uygulamaların DDoS saldırılarının en önemli kaynağı olduğu vurgulanırken, bu tür cihazların yaygınlaşmasının sistemlerde yeni kırılganlıklara yol açtığı ve saldırganlara yeni olanaklar sağladığı uyarısı yapıldı.
DDoS saldırılarında hedefe tek seferde 300 gigabaytın üzerinde yüklenme yapılan saldırıların giderek arttığına dikkati çekilen raporda, şirketin bugüne dek tespit ettiği 300 gigabayttan büyük 10 DDoS saldırısının yedisinin 2016 yılı içinde yaşandığı, bunlardan üçünün ise yılın son çeyreğinde yapıldığı aktarıldı.
Raporda, 100 gigabaytın üzerindeki mega saldırıların 2015'in son çeyreğine göre yüzde 140 arttığı kaydedilirken, 2016'da yapılan 12 mega saldırının ikisinin yazılım ve teknoloji servislerini, beşinin online oyun servislerini ve geri kalanının da medya ve eğlence servislerini hedef aldığı belirtildi. Söz konusu saldırıların yüzde 24'ü ABD'den, yüzde 10'u İngiltere'den ve yüzde 7'si Almanya'dan kaynaklandı.
Ortalama saldırı sayısının hedef başına 30 olduğu, yani çoğu kez aynı hedeflerin birden fazla saldırıya uğradığı vurgulanan raporda, bazı kurumların sürekli saldırı altında olduğu, en fazla tehdit altında olan servislerin günde 4-5 kez saldırıya maruz kaldığı belirtildi.
Öte yandan DDoS saldırılarının sayı olarak azalmasına rağmen, saldırılarda kullanılan IP adreslerinin sayısının belirgin şekilde arttığı kaydedilen rapora göre, ABD, 180 bin IP adresiyle saldırılarda en fazla kaynak sağlayan ülke oldu.
İçerik dağıtım ağıyla internette günde milyonlarca işleme aracılık eden Akamai, yönlendirici hizmeti verdiği diğer ağlarla dünyadaki tüm internet trafiğinin yaklaşık üçte birini sağlıyor.
ABD'de geçen ekimde ülkenin doğu yakasını hedef alan ve çok sayıda popüler internet sitesine erişimi engelleyen DDoS saldırısı, 7 milyar dolarlık zarara neden olmuştu. AA
Kaynak : Trthaber.com.tr