Hasankeyf İçin Hala Umut Var

Hasankeyf İçin Hala Umut Var
09 Haziran 2019 - 11:23

Sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihe destek açıklaması geldi. Antik ilçemiz Hasankeyf'in sular altında kalmaması için yetkililere çağrı yapıldı. Yapılan resmi açıklamalara göre, Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı’nın kapakları 10 Haziran itibariyle kapatılarak, su tutulma işlemine başlanacak. Bu durumda, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile Dicle Vadisi sular altında bırakılması planlanılıyor. Ekoloji Birliği ve Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Hasankeyf’i sular altında bırakılması planlanan Ilısu Barajı'nın 10 Haziran’da su tutulmasına karşı 7 Haziran’da bir çok sanatçının destek verdiği sosyal medya kampanyası ile kamuoyunun dikkatini çekti.


Ekoloji hareketlerin çağrısıyla sanatçılar 7 Haziran’da sosyal medyadan #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag'i ile paylaşımlarda bulunarak kamuoyuna Hasankeyf için duyarlı olunması istenildi. Twitter'de Türkiye gündemine giren hashtag’le bir çok sanatçı, aydın ve siyasetçi daha kampanya katıldı. Son olarak Amberin Zaman, Apolas Lermi, Ayşe Berktay, Barbaros Şansal, Ferhat Tunç, Hicri İzgören, Orhan Aydın, Pelin Batu, Tuncay Akgün, Şehmus Diken, Türkan Elçi ve Yavuz Ekinci yaptıkları paylaşımlarda ılısu Baraj projesinin durdurulması çağrısında bulundu. Fransa'dan sanatçı Elen Ture Hasankeyf'i çizerek kampanya ya destek verirken Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ve Batman Belediyesi Eş Başkanları ile CHP ve HDP’li bir çok milletvekili yaptıkları paylaşımlarla kamuoyunun Hasankeyf için duyarlı olunması istenildi. Ekoloji birlikleri kampanyaya sonuç alana kadar devam edileceği belirtildi.


“Ben de diyorum ki...”

Pelin Batu: “Hasankeyf’e kaç defa gittim ve büyülendim. Her defasında hukuki mücadeleyi kazanıp kurtuldu diye sevindim. Şimdi tekrar 12 bin yıllık tarihin sular altında kalması sözkonusu. Ama ben de diyorum ki #HasankeyfİcinGecDeğil”

“Çok fazla sebebimiz var”

Ferhat Tunç: “Hasankeyf’e sahip çıkmamız için çok fazla sebebimiz var. Hasankeyf doğadır, insanlıktır, kültür ve tarihtir.Kültürel yapı ve tarihi eserlerin, sadece görsel bir anlamı yok. Adı üstünde, miraslarıyla insanlara bir kültür ve tarih bilinci de aşılamış olurlar. #HasankeyfİçinGeçDeğil”

“Talan edenler ise...”

Orhan Aydın: “Kültürel varlıklar insanlığın ortak miraslarıdır, talan edenler ise ortak düşmanı.#HasankeyfİçinGeçDeğil”

“Benzer insanlar yaratır”

Türkan Elçi: “İnsanlar tarihi eserler, tarihi eserler de kendine benzer insanlar yaratır. Bize ve hafızamızın aynasına dokunmayın!#HasankeyfİçinGeçDeğil”

“Garet edildiği kayda geçsin”

Amberin Zaman: “Lütfen #HasankeyfİçinGeçDeğil tagini paylaşalım. En azından sonuna kadar garet edildiği kayda geçsin #Hasankeyf #DünyaMirası #Ilısu”

“Ayder’den Hasankeyf’e”

Apolas Lermi: “#Hasankeyf çok güzeldir. Su altında kalmasın. Coğrafyası özeldir. Bu tarih yok olmasın. Ayder’den Hasankeyf’e. Uzungöl’den Munzur’a. Herkes için sahip çık. Mutluluğa huzura #HasankeyfİçinGeçDeğil”

“Hâlâ umut var!”

Adnan Kavuştur: “Hâlâ umut var!Bu güzelliklerin bir baraj uğruna yok olmasına seyirci kalmayın. #HasankeyfİçinGeçDeğil”

Çarşı grubu UNESCO’a seslendi

Çarşı grubu: “#HasankeyfİçinGeçDeğil #RaiseYourVoice #PreserveHasankeyf
@UNESCO #UNESCO #WorldHeritage”

“Peşkeş çekilerek yok ediliyor”

Fatih Maçoğlu: “12 bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf, şimdi 50 yıllık bir baraj projesine peşkeş çekilerek yok ediliyor. Munzur, Dicle, Karadeniz’in hırçın suları bırakın özgür aksın. #Hasankeyf yok olmasın…”