'İslami finans endüstrisinin varlığı 2,1 trilyon dolara ulaştı'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İslami finans endüstrisinin toplam varlıklarının geçen yıl 2,1 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını, 2009-2015 dönemindeki yıllık ortalama yüzde 15'lik büyüme hızının göze çarptığını belirterek, "Yine de geleneksel mali sistemle kıyaslandığında İslami finansın hala yeni, genç bir endüstri olduğu açıktır." dedi.
Elvan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Çalışma Oturumu'na başkanlık etti.
İSEDAK 32. Oturumu taslak gündeminin kabul edildiği ve 2 gün boyunca gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı'nda ele alınanların özetlendiği oturumda konuşan Elvan, toplantı kapsamında İİT üyesi ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi adına görüş alışverişinde bulunulacağını söyledi.
İslami finansın oynayacağı önemli bir rol olduğuna işaret eden Elvan, şunları kaydetti:
"Çünkü İslami finans içerisinde güçlü, ahlaki ilkeler ve varlık temelli yaklaşım bulunuyor. Bunu da, ekonomik büyümeyi uluslararası olarak teşvik etmekte ve mali krizlerin olumsuz etkilerini azaltmakta bir fayda olarak görüyoruz. Bu bağlamda İslami finans sadece İİT üyesi ülkelerden değil, aynı zamanda İİT dışındaki ülkelerden de ilgi çekiyor. İslami finans endüstrisi küresel olarak kısa zaman için büyük gelişme ve yaygınlaşma gösterdi. İslami finans endüstrisinin toplam varlıkları 2015 yılında 2,1 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı ki 2009-2015 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 15'lik büyüme hızı göze çarpıyor. Yine de geleneksel mali sistemle kıyaslandığında İslami finansın hala yeni, genç bir endüstri olduğu açıktır. İslam ülkelerinde münferit bazı başarı öyküleri olsa da çarpıcı bir gerçek var ki, birçok İİT üyesi ülkede henüz bu anlamdaki bilinç düzeyi yeterli değil."
İslami finans stratejilerinin ulusal düzeyde geliştirilmesi
Lütfi Elvan, bu yeni endüstride denetim mekanizmasının yetersizliği, gerekli kurumsal kapasitenin eksikliği, İslami yönetişim altyapısının yetersizliği gibi ortak sıkıntılar bulunduğuna dikkati çekerek, bu sıkıntılara çözüm bulmaya çalışırken, İslami finans stratejilerinin ulusal düzeyde geliştirilmesinin İslami finans endüstrisi için faydalı bir yol haritası sunacağını ifade etti.
Elvan, İslam Kalkınma Bankası'nın İslami finansın geliştirilmesi adına çok önemli deneyimleri olduğunu belirtti.
Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Zamir Iqbal'in toplantı kapsamında yapması gereken konuşmanın iptal edildiğini bildiren Elvan, Iqbal'in, kardeşinin vefatından dolayı acilen Pakistan'a dönmek zorunda kaldığını söyledi.
Kaynak : Trthaber.com.tr