Kerküklü Türkmenler Kurdistan için Yekvucut

Kerküklü Türkmenler Kurdistan için Yekvucut
26 Eylül 2017 - 14:13

 Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki bölgelerde dün yapılan bağımsızlık referandumuna Kerkük'te katılım yüzde 78.77 oranında gerçekleşti.

 <iframe width="650" height="350" src="http://www.rudaw.net/Embed.aspx?ID=155708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre, 4 milyon 581 bin 255 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu referandum, dün 08.00 - 19.00 saatleri arasında yapıldı.

 

Komisyon, Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde yapılan bağımsızlık referandumuna katılım oranını yüzde 72.16 olarak açıkladı.

 

Kerkük'te de aralarında Türkmenlerin olduğu farklı kesimler, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna "Evet" dedi.

 

Türkmenler, kurulacak Kürdistan devletinde öncelikli etnisite olmak istediklerini dile getirdi.

 

Rûdaw'a konuşan 81 yaşındaki Türkmen vatandaş Ahmet amca, yıllarca Kürtlerle kardeş olarak yaşadıklarını belirterek, sandıkta "Evet" oyu kullandığını söyledi.

 

Türkmen vatandaş, "Kardeş gibi yaşamak istiyoruz. 81 yaşındayım ve şimdiye kadar kardeş gibi birlikte yaşadık. Kimse kimsenin kapısını çalıp bu Kürt, bu Arap, bu  Türkmen diye ayırmadı" dedi.

 

Mahire Muhammed adlı Türkmen ise, "Kerkük'te hepimiz biriz, aramızda fark yok. Buraya oy kullanmaya geldik. Bağımsız bir devletimizin olmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Haşim Kara Kaymakçı adlı Türkmen vatandaş ise şunları söyledi:

 

"Türkmenim, idam edilsem de her Türkmenim. Bugün Kürt kardeşlerimizle oy kullandım. Hepsi dost ve kardeşimdirler. Her daim yaşasınlar."

 

Başkent Erbil'deki Türkmenler de oy kullanarak, kurulacak bağımsız Kürdistan devletine destekte bulundu.