Liseliler görme engelliler için titreşimli gözlük tasarladı

Liseliler görme engelliler için titreşimli gözlük tasarladı
05 Mart 2019 - 12:23

İzmir'de yaşayan 10. sınıf öğrencileri Tankut Çekiç ve Okan Demir Baykal, görme engellilerin günlük hayatta yaşadıkları zorluklara çözüm için harekete geçti.

Görme engellilerin istedikleri yerde rahatça dolaşabilmesini, fark edemedikleri engellere çarpıp zarar görmemelerini amaçlayan iki öğrenci, bunun için özel bir gözlük tasarladı.

Okuldaki üç boyutlu yazıcıdan hafif bir gözlük bastırdıktan sonra gözlüğün üzerine kamera, titreşim motoru ve gerekli elektronik kartları koyan öğrenciler, kendi yazılımları sayesinde, gözlüğü önündeki engeli algılayarak titreşimli bildiri sağlayan teknolojik bir cihaza dönüştürdü.

Başkalarının yardımına ihtiyaç duyulmasını önlemek istediler

Özel Ege Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi Tankut Çekiç, görme engellilerin evlerinden çıktığı zaman birçok engelle karşılaştığını, bu engelleri aşmak, zarar görmemek için ya bir kişiye ihtiyaç duyduklarını ya da bir teknolojik cihaza ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Onların kendilerini eve kapatmamasını istediklerini belirten Çekiç, "Engelleri aşabilmeleri için bir cihaz tasarlamak istedik. Bunun için kullanımı en kolay cihazları düşündük. Aklımıza gözlük geldi. Zaten görme engelli bireyler genelde gözlük takıyor. Bu alışkanlıklarına devam etmelerini istedik ve gözlük olarak tasarladık. Yanlarında ekstra bir şey taşımak zorunda değiller, ayrıca iki elleri de serbest bir şekilde kullanabilecekler" dedi.

Okan Demir Baykal da gözlüğün sağ kanadına kamerayı, görüntü aktarımı için geliştirme kartını, işletim sistemini çalıştıran kartı ve titreşim motorları koyduklarını, sol tarafa ise enerji için batarya ve şarj devresi ile titreşim motorları yerleştirdiklerini anlattı.

Titreşim motorları kulağa yakın yerleştirildi

Görme engelli kişinin gözlüğü takıp çalıştırdığında kameradan alınan görüntünün internet bağlantısıyla uzaktaki bilgisayara aktarıldığını, burada elde edilen objelerin konumları ve türlerinin verilere dönüştürüldüğünü aktaran Baykal, gözlükteki titreşim motorlarının objenin gözlüğe uzaklığına göre çalıştığını vurguladı.

Baykal, "Objenin gözlüğe uzaklığı 5 metre civarındaysa en öndeki titreşim motorları, 3,5 metre civarındaysa ortadaki motorlar çalışıyor. 1,5 metre ve daha yakındaysa artık tehlikeki derecede yakın olduğu için kulağa en yakın titreşim motorları çalışıyor. Tehlike anında çalışan titreşim motorlarını, daha fazla hissedilmesi için kulağa yakın yere yerleştirdik" diye konuştu.

Öğrenciler, gözlüğün geliştirmeye açık olduğunu, titreşimli geri bildirimin yanı sıra sesli geri bildirim özelliğini de eklemeyi planladıklarını ifade etti.