En Güzel Aşure Tarifi

Özel günlerin vazgeçilmez tatlısı Aşure hakkında tüm detaylar haberimizde

En Güzel Aşure Tarifi
06 Ekim 2019 - 18:03 - Güncelleme: 06 Ekim 2019 - 18:21

Ülkemizde paylaşılarak çoğalan; nohut, buğday, nar gibi meyve ve kuru bakliyatlarla karıştırılarak yapılan, piştiğinde sıcak sıcak dağıtılan ve bu sayede hemen hemen her evde bulunacak olan aşure tatlısı paylaşma kültürümüzün inceliklerindendir. Siz de Aşure gününde mutluluğu, bereketi ve fazileti artırmak için sevdiklerinize nefis aşureler hazırlayabilirsiniz. Onlara hazırladığınız doyumsuz tada sahip aşureleri paylaşarak bu özel günde unutmadığınızı ve onlara ne kadar değerli olduğunu gösterebilirsiniz. Hem görsel açıdan göze hitap eden, hem de lezzet açısından damakta nefis tatlar bırakan aşure nasıl yapılır sorusuna yanıt almak için; aşurenin kıvamı, rengi, ne kadar beklemesi gerektiği ve sunuluşuna ilişkin tüm incelikleri haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte, karşınızda karışık meyve ve bakliyatlarla süslenerek yapılan ve kültür mirasımız olan klasik ve kolay aşure tarifi ve hazırlanışı...

AŞURENİN TEMEL MALZEMESİ NEDİR? Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdaysız aşure olmaz, olur da öyle bir şey yaparlarsa ona aşure denmez. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar. Gluten alerjiniz varsa üzgünüm, hakikaten buğdayın alternatifi yok.    

AŞURENİN KIVAMI NASIL OLMALIDIR? Ne sulu ne de katı olmalı. Aşure yapmanın en kritik, en zor aşaması da bu. Su ve buğday oranı çok önemli. Tarif ne olursa olsun, kullandığınız bakliyatın suyu emme ve şişme potansiyeli farklı. Her bakliyat raf ömrüyle orantılı su çeker. Aşure yaparken tariflerin birebir tutmamasının temel sebebi bu. Ocaktan indirmeden, soğuduğunda, malzemelerin nişasta oranlarıyla daha da katılaşacağı mutlaka hesaplanmalı. İçine konulan malzemeler ne olursa olsun, iyi haşlanmalı. Yine de biraz fazla pişmiş bakliyat bile dişe gelen buğday ve nohuttan on kez daha iyidir.

ŞURENİN RENGİ NASIL OLMALIDIR?  Aşure jöle gibi berrak olamaz çünkü yapısına aykırı. Buğday ona gizemli bir buğu katar, az buğday koyulup kıvam almayan bir aşureye nişastayla kıvam vermek kabul edilemez. Çünkü buğday aynı zamanda uçuk kahverengiyle koyu krem rengi arasındaki hassas çizginin temel kaynağıdır.

AŞURE NASIL SUNULUR? Aşure alçakgönüllü yapılır ama cesurca süslenir. Onun olmazsa olmazı budur. O uçuk buğulu rengin üzerinde fıstığın yemyeşili, kayısının en oranjı, nar tanelerinin en parlağı olmalıdır. Kuru, küflü, beklemiş ve pörsümüş malzeme kabul edilemez. Hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın süsleme ister kontrast renkler üzerinden, ister aynı rengin tonları tercih edilerek yapılsın cüretkar olması ona yakışandır. Bir başka önemli konu ise aşurenin paylaşmak üzere yapılma mantığı. Şeffaf (cam) ve derin kaselerde paylaşın ki her açıdan içinde kullandığınız malzemeler görülsün. Komşuya giden aşure kasesinin büyüklüğünü, o hanede yaşayan kişi sayısının orantısıyla hesaplamayı da unutmayın.

ŞURE NE KADAR BEKLER?  Aşurenin lezzeti ılıkken doruk noktasındadır. Soğuduğunda muhallebi tadına yakınlaşır. Yapı itibariyle doğal malzeme içeren bu tatlı buzdolabında saklanmalı. Ama uzun süre de beklememeli, aksi takdirde sulanır ve ekşir.

KOLAY AŞURE TARİFİ! AŞURE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
2 su bardağı buğday (1 parmak eksik), 1 su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı kuru kayısı, Yarım su bardağı sarı üzüm, 15 adet kuru incir, Yarım çay bardağı kuş üzümü, 2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş), 3.5 su bardağı toz şeker, Yarım su bardağı süt.

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 su bardağı fındık, 15 adet ceviz, 1 adet nar, Tarçın, Antep fıstığı.

PRATİK VE KLASİK AŞURE NASIL YAPILIR?
1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım. Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım. Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım. Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım. İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayalım ve suyunu süzelim. Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatalım ve suyunu süzelim. Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz) Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz) Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim. Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım. İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (kendi düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir) Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım. Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım. Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım. Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim. Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım. Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım. Aşuremizi kaselere paylaştıralım. Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım. Not: 20 kase aşure çıkmaktadır.

ŞURENİN BİLİNMEYEN MUCİZEVİ FAYDALARI NELERDİR? Muharrem ayında evinizde pişirip sevdiklerinizle paylaştığınız aşurenin bilinmeyen faydalarını sizler için paylaşıyoruz. Aşure sağlık açısından tam bir şifa deposu. Bağışıklığı güçlendirip vücut direncini artırıyor. İdeal aşurenin 41 malzemeden oluştuğu söylense de genelde 15 çeşitli malzemeden sofralarımıza geliyor. Uzmanlar, her yıl Muharrem ayında hazırlanan aşurenin çocuklar için önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiyor. İçinde kuru fasulye, nohut, pirinç, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru dut, fındık, fıstık, ceviz gibi çok çeşit bulunduğu için her besinin farklı faydaları var. Her ne kadar besleyici yanı olsa da yüksek kalorili bir tatlı olduğunu unutmamak gerekir. 1 kase aşure yaklaşık 300-400 kalori içeriyor. Oldukça yüksek enerjili olan aşureyi tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var. Aşure, kalp-damar sağlığını destekliyor, emziren anneler için enerji ihtiyacını sağlıyor aynı zamanda süt artırıyor. Depresyondan koruyor, B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh haline de katkı sağlıyor. Gelişme çağında olan çocuklar için en büyük besin kaynağı olan aşure, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde büyümeyi destekliyor. Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir. En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir. İçinde fındık, ceviz gibi yağlıtohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir. Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir. Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar. Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir. Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir. Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur. Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum