Maraton Dgs

Maraton Dgs
04 Şubat 2017 - 09:05

 

BATMAN MARATON DGS HAZIRLIK KURSU
ADRES: Yaşar Kemal Caddesi Hasankeyf Otel Yanı Kat 4 No: 4 BATMAN
TELEFON: 0553 085 60 90


DGS'DE BAŞARI SAĞLAMIŞ BİR ARKADAŞINIZDAN TAVSİYELER

Yaklaşık bir yıldır hazırlandığım sınava 26.07.2015 tarihinde girdim.

Nasıl çalıştığım hakkında


Sınava geçen sene eylül sonralarında temel matematik ile başladım. Matematiğimin zayıf olduğunu ve DGSsınavında sayısal bölüm olduğum için sayısal yapmam gerektiği kanısına 2014 DGS ye girip sonuçları aldığımda anlamıştım. Geçen sene tecrübesiz ve bilgisizlikten olsa gerek birazda sınav kolay şeklinde kendimi avutarak girdim. Haliyle sözel bölümden başladım ve çoğu vaktimi sözelde harcadım. Çünkü geçen sene 2014 DGS sınavına girerken bir test, bir soru dahi çözmemiştim. Sınav kötü geçti ve sonuçlarda kötü geldi.


Sonuçlardan sonra ben bu sınavı kazanmayı kafama koydum. İlk olarak sağlam bir okulu hedef olarak belirledim. Temel matematikten başladım. Antremanlarla matematik serisinin 1.kitabını 3 günde bitirdim. Serinin ikinci kitabı ise temel olarak matematik konularına değiniyordu. Bunu da yaklaşık 2-3 haftalık bir dilimde bitirerek matematiği en azından temel bir seviyeye taşıdım.


Bulunduğum il / ilçe' de kurs, dershane bulunmadığından tek başıma idim. Bu maratonu tek başıma hak etmeli ve başarmalıydım. Bende videolu derslere ve kaynak kitapları ile devam ettim.


Genellikle konudan konuya geçmeden o konu ile ilgili yaklaşık 300 ? 500 arası soru çözüyordum. DGSkaynaklarının çoğuna sahiptim. Konu testlerine geçmeden önce internetten videolu dersler izliyor ve not alıyordum. Daha sonrasında ise konu testlerini çözüyor konuyu pekiştiriyordum.


Yukarıdaki mantık ile bir kaç ay çalıştıktan ve konularda ilerledikten sonra DGS kaynaklarının bana kolay geldiğini düşünmeye başladım. Çoğu DGS kaynağında (Tasarı,İntibak,Beyaz Kalem,İhtiyaç,Yargı Yayınları) ki sorular genellikle ya aynı ya da çok benzer kalıplar. Bu yüzden yeni kaynak aldığımda soruları neredeyse işlemsiz yapmaya başlamıştım. Bundan sonra YGS kaynaklarına yönelmeye karar verdim.


YGS'den de 4-5 kaynak kitabı aldım. "Fdd, Final, Sınav, Birey, İşleyen Zeka, Odtü Yayıncılık kitapları" bu kaynakların soru bankalarını aldım. Bunlardan çalışmaya devam ettim. Sıfırdan başlayıp kitabı bitirene kadar başka kitaba geçmiyor ve aralıklarla çıkardığım notlardan tekrar yapıyordum. Bakın tekrarları kesip atmayın unuttuğunuz şeyler olabiliyor bunları tekrarlar sayesinde tekrar hatırlıyor ve pekiştiriyorsunuz.


Sınava etki eden bir olumsuzluk

Neyse her şey güzel gidiyor derken beni çok olumsuz etkileyen bir ameliyat olmam gerekti. ( kalça bölgesinden kıl dönmesi  ). Bu ameliyattan sonra 2 hafta kitap yüzü açmadım. Oturamadığım / oturduktan sonra bir o yana bir bu yana dön derken rahatsızlık verici olduğundan ders çalışmamı çok etkiledi. Yatarak çalışırken iyi anlayamadığım, dikkatimin dağıldığı için o şekilde de çalışamadım.


Ameliyat yaram iyileştikten sonra da yine acısı devam ediyor. Şuanda dahi ( ameliyattan 7 ay sonra ) halen uzun süre oturunca acıyor. Önceki ders çalışma tempomu kesinlikle yakalayamadım. Önceden 6-7 saat çalıştığımı hatta canım sıkıldığında ders çalıştığımı biliyorum. Ondan sonra 2-3 saat gibi bazen daha az bazen hiç çalışmadığımı biliyorum.


DGS Deneme Sınavları

İlerleyen zamanlarda artık sınava yaklaştığımız zamanlara doğru deneme yapmaya başladım. Denemelerde oldukça iyiydim. Sayısal 50 netin altına hiç düşmedim hatta 53 ? 56 arası değişiyordu. Bunun yanında sözelde ise 25 ? 40 arası net çıkarıyordum. Ben bunlara hiç güvenmedim bunlara kalsa birinci olurduk ama gel gelelim sınav böyle değil. Sınav ortamı olsun, soru tipleri olsun şu çözdüğüm denemelerin yanına bile yanaşamıyor. Denemeler önceki yılların sistemlerine göre hazırlanıyor ve 2014 & 2015 seneleri sorularını karşılamıyor kesinlikle.


Fakat süre kullanımı olsun birde kendinizi 140 dakikalık sınav süresine alıştırmanız açısından deneme çözmenizin faydası olacaktır. DGS denemelerinde tavsiye edeceğim "X yayıncılık, İhtiyaç ve Yargı yayıncılık"olacak. Diğer yayınları da çözdüm ancak benim beğendiklerim bunlar ama siz yinede tüm yayınların sorularını görmeye çalışın. DGS denemelerinden sonra ALES "İhtiyaç ve Yargı" yayınları denemelerini de çözerek sınav çalışma süremi tamamladım ve kendimi 2 günlük dinlenmeye aldım. Sınav öncesi kafa dinlendirmek, dingin kafa ile sınava girmek motive açısından çok önemli.


Nelerden vazgeçtim ?

Sınavı kazanabilmek için bazı şeyleri feda etmek gerekiyor bunu başta söylemem gerekiyordu belkide ancak fark etmez. Sınava çalıştığım zaman aralığında çoğu arkadaşlarımdan gelen gezme-tozma isteklerini geri çevirdim. Sosyalliği bir kenara bıraktım. Asosyellik sınava çalışan için iyidir. Bunların yanında bir de sevgili olayı yoksa sınava çalışmak daha da kolaylaşır. Kendinizi diğer işlerle haşır neşir olarak kafanızı sınav harici şeylerle değilde sınav,konu,test,sorularla doldurmanız sizin yararınızadır. Elbette gezip tozun fakat ders çalışmayı mümkünse bir gün bile bırakmayın. Ben bunu tecrübe ettim. Bıraktıktan sonra başlaması gerçekten zor oluyor.


Sınava giriyoruz artık 🙂

Sınava Samsun'da girdim. Samsuna bir gün önceden gelip okulumu buldum ki çok kolay bir yerde imiş. Tramvaydan inip biraz yürüyünce okula ulaşabiliyordum. Neyse sınav günündeyiz artık Tramvayda giderken oturduğum yerde çaprazımda bir kaç kişi elinde kağıt kalem, defter, kitap ders çalışıyorlardı. Bence o kişilerin yaptıkları kesinlikle yanlış. Sınav öncesi kafayı çorba etmekten başka bir şey değil ki onların yaptıkları. Tavsiyem sınava 2 gün kala ders çalışma ile ilişkinizi kesmeniz. Buna uymak size kalmış.

Sınav sonuçları

Bu sene DGS sınavında 310,72347 puan aldım ve 913.sırada idim. Bilgisayar Mühendisliği bölümüne çoğu üniversitede tutuyor ancak İstanbul, Ankara ve İzmir İllerindeki üniversiteleri zorlayacağım.

Belki daha iyi bir sıralama yapabilecektim ancak ameliyat durumun etkisi yüzünden kaynaklandığını düşündüğümden dolayı maalesef yapamadım. Şuanda ki konumum da iyi ancak daha iyisini yapabilirdim.

DGS ile yaptığım puanların ekran görüntüsü. Birisi çalışmadan önce , birisi çalıştıktan sonra 🙂

2015 DGS Hikayem - Nasıl Çalıştım - Hedeflerim - Tavsiyelerim

Bilgisayar mühendisliği bölümü için tercihlerimi vereceğim. İlk tercihlerim İstanbul'da bulunan üniversiteler olacak. Daha sonra Ankara daha sonra diğer üniversiteleri tercihlerime ekleyeceğim. İstanbul Marmara veya İstanbul Üniversitesini kazanabileceğimi eski sıralama / puanlara bakarak düşünüyorum. Ancak bu sene sayısalda Bilgisayar Mühendisleri adayları gerçekten başarılılar bu yüzden puanlarda artma olacağı düşüncesindeyim. Fakat İstanbul'da Üniversite okumak geleceğim için önemli, umarım İstanbul'dan Üniversite gelir.


DGS hakkında

Bu sınav zaman kullanma sınavı diyebiliriz. Sayısal ve Sözel sorularından oluşmakta. Sayısalda Matematik-1, Geometri ve Sayısal Mantık üzerine sorular bulunuyor. Sözelde ise genel Türkçe kullanımı, paragraf, paragraf oluşturma ve benzeri sorular bunun yanında ise sözel mantık soruları ile sınavı oluşturuyor.


DGS sınavında emin olun ezber tipi sorular gelmiyor. ÖSYM son iki yıllarda soru tiplerini mantık kurma üzerine geliştiriyor. Sorular mantık sorularına doğru kayıyor. Bu yüzden soruları ezbere gitmeyin. Soruları kendi hayatınızda bazı şeyleri nasıl öğrenirsiniz tecrübe ederek, soruları hayatınıza uyarlayın ve mantığını kavrayın. Ben hiç bilmediğim soruyu iyice düşünerek bir şekilde o sorunun çözümünü buluyordum ve kesinlikle ezbere işlem gerektirmeden. Bazı sorular olur çok rahat yaparsınız bazı sorular olur çok zorlar. Zorlanacağını anladığın soruyu geç derim. Ben bir kere deneyip baktım çıkmadı hemen geçerim ki vakit öldürür o soru. Sen hiç anlamazsın dakikaların kayıp gider elinden.


O kadar dikkat etmeme rağmen bu sene zaman konusunda çoğu sayısalcı gibi bende problem yaşadım. Mantıki sorular gerçekten zaman alıcı olabiliyor. Ancak daha fazla mantık sorusu pratiği ile bunlarda giderilebilir.


Şunu unutmayın hiç bir şeye olumsuz bakmayın. Tüm arkadaşlarıma, DGS hazırlananlara veya hazırlanmayanlara ; hayatınızda çoğu şeye pozitif bakmanız o olayı başarma olasılığınızı kat kat arttıracaktır. Arkadaşlarınızı motive edin onlarda sizi edeceklerdir ve bu şekilde hırsınız artarak daha fazla çalışmaya başar / devam edebilirsiniz.


Not: Sınav zamanı geldiğinde sınavdan önce okulunuzu bulursanız, sınav günü sizi telaşlandırmayacağından daha rahat bir sınav olabilir. Bu yüzden okulunuzu bir gün önceden veya sınavdan önce bulup görmeniz sizin için iyi olacaktır.


İlerleyen zamanlardaki sınava girecek adaylara şimdiden başarılar diliyorum. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alabilir.


Ekleme ? Tercih Sonucu (Güncelleme)

Yakın zamanda tercihler açıklandı ancak kayıt evrakları felan derken ancak içeriği güncelleyebiliyorum. İstanbul'a tercihte öncelik vermiştim ancak malesef İstanbul'da okul tutturamadım.

DGS 2015 Tercih Sonucu

10. tercihim olan Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (%100 İngilizce)programını kazanmış bulunmaktayım. İstanbul olmadı ama İzmir oldu.. Olsun yinede şuna inanıyorum çalışılınca başarılamayacak bir şey yok. Bende çalışıp kazandım, daha öncede dediğim gibi hedefinizi belirleyin ne olursa elinizden geleni yapın ve bu sınavı kazanmaya çalışın..