Pdk ile Ynk Ortak Hükümet İçin Anlaştı

Pdk ile Ynk Ortak Hükümet İçin Anlaştı
08 Nisan 2019 - 10:41

YNK ile PDK yeni hükümeti kurma konusunda bugün anlaşma imzalayacağı bildirildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Neçirvan Barzani ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul Elî’nin bugün bir araya gelerek iki parti arasında 4 yıllık hükümet süresince bağlı kalacakları siyasi anlaşmaya imza atacağı belirtildi.

YNK Yönetim Kurulu Üyesi Rehberî Seyd Brahîm, "YNK Parti Meclisi’nin PDK ile anlaşmaya varmasını onayladıktan sonra Pazartesi(bugün) günü PDK ile YNK resmi bir törenle yeni kurulacak hükümeti içeren anlaşmayı imzalayacak” dedi.

İmza törenin Süleymaniye’de mi yoksa Erbil’de mi gerçekleşeceği konusunda henüz bir kararlaşmanın olmadığını dile getiren YNK’li yetkili, PDK Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile YNK Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul’ün katılımıyla her iki parti arasındaki anlaşmanın imzalacağını ifade etti.

YNK  Merkez Konseyi Üyesi Bahtiyar Şaweys, ittifak müzakerelerinde YNK ile PDK’nin  tüm taleplerini gerçekleştiremediklerini belirterek, Kürdistan Bölgesi Hükümeti koalisyonu dışında Kerkük ve Bağdat konusunda da anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Anlaşma gereğince Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın güvenlik güçlerinden sorumlu başkan yardımcısının olacağını vurgulayan Şaweys, Kürdistan Parlamentosu Başkanı, başbakan yardımcısı ve Kürdistan Bölge Başkanı’nın güvenlik güçlerinden sorumlu yardımcısının YNK’den ol acağını ifade etti.

Hükümette 6 bakanlığın YNK’ye verileceğinin altını çizen Şaweys, 3 komisyon, 2 bakan yardımcısı, Dış İlişkiler Ofisi başkan yardımcılığı ve Irak Adalet Bakanlığı’nın anlaşma gereğince YNK’ye ait olduğunu belirtti.

Kerkük Valiliği ile ilgili olarak da PDK ile ortak tutum belirleyeceklerini söyleyen Şaweys, yarın her iki tarafın müzakere heyetlerinin bir araya geleceğini ve Neçirvan Barzani ile Kosret Resul’ün anlaşmaya imza atacağını kaydetti.