Sri Lanka'da Kiliselere Terör Saldırısı: 290 Ölü 500 Yaralı

Sri Lanka'da Kiliselere Terör Saldırısı: 290 Ölü 500 Yaralı
22 Nisan 2019 - 13:00

Sri Lanka’daki kilise ve otelleri hedef alan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının290’a yükseldiği bildirildi.

Avustralya Yayın Kurumu’nda yer alan habere göre, Sri Lanka’da dünkü Paskalya törenleri sırasında kilise ve otellere yönelik düzenlenen bombalı terör saldırılarında ölenlerin sayısı arttı.

Saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 290'a çıktığı, yaralı sayısının ise 500'ün üzerinde olduğu kaydedildi.

Saldırıların ardından yapılan operasyonlarda 24 kişinin yakalandığını duyuran güvenlik birimleri, saldırıları düzenleyenler konusunda henüz bir açıklamada bulunmadı.

Sri Lanka’da dün sabah saatlerinde Kochchikade'de St. Anthony's, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'da bir kilise ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırıların ardından başkent Kolombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında, yine Kolombo'nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı, saldırılarda 27'si yabancı uyruklu 207 kişinin hayatını kaybettiğini, 450 kişinin yaralandığını bildirmişti.

SALDIRIYI 7 İNTİHAR EYLEMCİSİ DÜZENLEDİ

Sri Lanka'da Paskalya gününde kilise ve otellere düzenlenen terör saldırılarını 7 intihar eylemcisinin gerçekleştirdiği bildirildi.

Sri Lanka'da Adli Tıp Kurumu yetkilisi Ariyananda Welianga, dün sabah saatlerinde Kochchikade'de St. Anthony, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana Kilisesi ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine düzenlenen 6 bombalı saldırıyı 7 intihar bombacısının gerçekleştirdiğinin belirlendiğini açıkladı. 

Welianga, olay yerinden toplanan beden parçaları üzerinde yapılan analizlerde saldırıların intihar eylemi olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Shangri-La otelinde iki bombacının, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerinde birer ve St. Anthony, St. Sebastian ve Meryem Ana kiliselerinde de birer canlı bombanın beden parçalarının bulunduğunu ifade eden Welinga, Kolombo'nun banliyölerindeki bir konukevi ve üst geçit yakınında meydana gelen patlamaların araştırıldığını kaydetti.


ULUSAL TEVHİD CEMAATİ ÜSTLENDİ

Sri Lanka hükümeti en az 290 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları “Ulusal Tevhid Cemaati” adlı yerel cihatçı grubun gerçekleştirdiğini açıkladı.

Hükümet, 4 Nisan'da dost bir ülkeden istihbarat aldıklarını fakat bir harekete geçmedikleri için resmen özür diledi.

Sri Lanka’yı kana bulayan ve 290 kişinin ölümüne 500 kişinin de yaralanmasına neden olan korkunç saldırı sonrasında Sri Lanka Sağlık Bakanı açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı, Colombo’da düzenlediği basın toplantısında intihar saldırılarının arkasında Ulusal Tevhid Cemaati’nin olduğunu duyurdu.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı da saldırıya ilişkin uluslararası bağlantıların ortaya çıkarılması için yabancı ülkelere işbirliği çağrısında bulundu.