Suudi'de 500 Milyar Dolarlık Ilımlı İslam Darbesi

Suudi'de 500 Milyar Dolarlık Ilımlı İslam Darbesi
05 Kasım 2017 - 17:48

Suudi Arabistan'da 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakan yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Gözaltı haberini duyuran Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya sitesi kısa süre önce kurulan yolsuzluk komitesinin kararı üzerine görevdeki 11 prens ile 4 bakanın yanı sıra onlarca eski bakanın gözaltına alındığını aktardı.

Yolsuzluk komitesinden yapılan açıklamada 2009 yılında Cidde'de meydana gelen sel ve MERS adı verilen solunum sendromu vakalarıyla ilgili dosyaların yeniden açıldığı belirtildi.

Kral Selman yayınladığı kararnamede komitenin yolsuzluk olaylarını soruşturmak için oluşturulduğunu söyledi. Komitenin soruşturma, gözaltı kararı alma, seyahat yasağı koyma, banka hesaplarına el koyma gibi yetkileri bulunuyor.


Suudi Arabistan'daki bu girişim "yumuşak darbe" olarak adlandırılırken, aralarında bakanların, iş adamları ve medya patronlarının bulunduğu liste şu şekilde:

Kraliyet Muhafızları Bakanı görevini yapmış ve birkaç ay önce görevinden azledilmiş Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz, Ekonomi ve Planlama Bakanı Mühendis Adil bin Muhammed Fakih, eski Riyad valisi Emir Türki bin Abdullah, Savunma Bakanı Yardımcısı Emir Fahd bin Abdullah, Emir Türki bin Nasır, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed,



Kraliyet Mahkemesi'nin eski şefi Halid Tuwaijri, eski Maliye Bakanı İbrahim El-Assaf, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski başkanı Suud El-Dawish, Suudi Arabistan Havayolları eski başkanı Halid el-Malham, Kraliyet kutlamaları ve organizasyonu eski şefi Muhammed El-Tobaishi ve iş adamları; El Velid Al-İbrahim, Salih Kamil, Abdullah Salih Kamil, Muhammed Hüseyin El-Hamudi, Bakr bin Ladin.

Suudi Arabistan'ın en büyük medya patronu olan Prens Valid bin Talal'da tutuklular arasında.

ÖNCE AZİL SONRA GÖZALTI

Gözaltı dalgası, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından yayımlanan kraliyet kararnameleriyle üst düzey isimlerin görevlerinden azledilmesinin ardından geldi.

Kararnameyle görevine son verilen Ekonomi ve Planlama Bakanı Mühendis Adil bin Muhammed Fakih ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed'in yanı sıra Kraliyet Divanı eski Başkanı Halid Tuveyciri, Kraliyet Merasimleri eski Başkanı Muhammed et-Tubeyşi, Yatırım Fonu eski Başkanı Amr Dabbağ, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski Başkanı Suud ed-Deviş'in de gözaltına alınanlar arasında bulunduğu aktarıldı.


Eski Maliye Bakanı ve halihazırda Devlet Bakanı olan İbrahim bin Abdulaziz el-Assaf, Meteoroloji ve Çevre Koruma eski Genel Başkanı Turki bin Nasır ile eski Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Fahd bin Abdullah bin Muhammed'in de listede dikkati çeken isimler arasında olduğu belirtildi.


MEDYA PATRONLARI DA GÖZALTINDA

Gözaltı dalgasının MBC Medya Grubunun sahibi iş adamı Velid el-İbrahim, ART Medya Grubunun sahibi iş adamı Salih Kamil, Bin Ladin Grubu Başkanı Bekr bin Ladin ile iş adamı Muhammed el-Amudi'yi de kapsadığı ifade edildi.


Al-Arabiya kanalında dün gece yayınlanan haberde, Savunma Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında kurulan Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Komisyonu'nun, "aralarında dün gece görevlerinden alınan bakanların da olduğu birçok eski bakan ve prens hakkında gözaltı kararı çıkardığı" ileri sürülmüştü.