Uzmanı uyardı! Yazın çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklar...
Yazın çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklar olabiliyor. Özellikle bunaltıcı sıcakların etkisini gösterdiği bu dönemde çocuklar serinlemek için havuza veya denize giriyor. Ancak dikkati elden bırakmamak şart. Çünkü bazı durumlarda çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları veya kulak iltihabı görülebiliyor. Ayrıca, ishal, sıcak çarpması ve döküntülere karşı da ailelerin dikkatli olması gerekiyor.
Yaz döneminde çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklara değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Durmaz, yaz aylarında çocuklarda ishalin sıklıkla görüldüğünü belirtti. Durmaz, "Yaz döneminde çocuklarda en sık görülen hastalıklar ishallerdir. Yaz ishalleri özellikle sıcakların artmasıyla birlikte bakteriler, virüsler ve parazitler ortamda daha çok bulunur .Bu yüzden yazın ishaller daha çok görülür. Bu ishal çocuklara hijyenik olmayan sıvı ve yiyeceklerin gelmesi ile bulaşır. Yazın yine sıcakların artmasıyla birlikte sebze ve meyvelerin bozulma oranı daha yüksektir. O yüzden taze olmayan sebze ve meyvelerin yenmesiyle birlikte mide-bağırsak enfeksiyonları görülür. Özellikle bu gastroenteritlerde sulu dışlama görülür ve karın ağrısı eşlik eder. En önemlisi de hastalar her yediğini kusma ile çıkarmaktadır. Bu durumlarda özellikle bizim kırmızı çizgimiz çocuğun ağızdan beslenebilmesidir. Eğer çocuk ağızdan beslenemiyorsa ve her yediğini çıkarır tarzda kusması oluyorsa mutlaka damardan sıvı alması gerekir. Gerekirse servise yatarak, tedavi görmesi gerekir" diye konuştu.
'ÇOCUKLARIN 11.00 İLE 15.00 STLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAMALARINI TAVSİYE EDİYORUM'
Yaz aylarında sıcak çarpmalarına dikkat edilmesi gerektiğine değinen Dr. Durmaz, "Yazın sıcak çarpmaları da çok sık görülebilir. Çocukların özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Bu sıcaklarda uzun zaman güneş altında kalındığı zaman çocuklarda aşırı terlemeye bağlı olarak sıvı kaybı ortaya çıkıyor. Sıvı kaybına bağlı olarak çocuklarda şuur bulanıklığı, kasılmalar ve kramplar ortaya çıkabilir. Bu 40 dereceye varan ateşlenme ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda çocuklar serin bir yere alınmalı ve ağızdan sıvı takviyesi yapılmalıdır. Çocuk ağızdan sıvı alamıyorsa ve buna kusma eşlik ediyorsa damardan sıvı tedavisi şarttır" ifadelerini kullandı.
Her 2 dakikada 1 kişiyi öldürüyor! Yüz binlerce kişi taşıyıcı olduğunu bile bilmiyor: Hayatınızda en az bir kez...
Son dönemde çocuklarda döküntü hastalığının da görüldüğünü söyleyen Durmaz, "Bu hastalık yaz aylarında özellikle tatil yörelerinde havuza girenlerde daha sık görülmektedir. Tabi hijyenik olmayan havuzlardan bahsediyorum. Çocukların el, ayak ve ağız çevresinde döküntüler ortaya çıkar. Buna mutlaka ateş eşlik eder. Ağız çevresinde çok belirgin yaralar da ortaya çıkar. Al, ayak, ağız hastalığı temas yoluyla ya da damlacık yoluyla bulaşabilir. Tedavisi semptomatik bir tedavidir ve spesifik bir tedavisi yoktur. Semptomlara yönelik tedavi yapılır. Bu zaten 5 yaş altındaki çocuklarda çok sık görülür. Çocuk yüksek ateşlenme ile başvurmuşsa mutlaka ateşinin düşürülmesi gerekir. Bu hastalıkta dikkat edilebilecek en önemli nokta şuur bulanıklığı ve ateş eşlik ediyorsa mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
'İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA DİKKAT EDİLMELİDİR'
Yaz aylarında çocuklarını havuzda yüzdüren aileleri uyaran Durmaz, şöyle konuştu: "Yazın havuza giren özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu çok sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonları hijyenik olmayan havuza giren kız çocuklarında, uzun süre ıslak mayo ile kalan ve sulu yerlerde uzun süre oyun oynayan çocuklarda görülür. Çocuklarda idrarını yaparken yanma, sık idrara gitme, zor idrarını yapma gibi şikayetler olabilir. Burada idrar yolu hastalığına ateşlenme de eşlik ediyorsa bunun mutlaka yatarak tedavi edilmesi gerekir. Damardan ayrıca medikal tedavi de söz konusu olabilir. Çocuklarda ateşlenme ile birlikte idrar yolu enfeksiyonu varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü bu hastalık böbreklerine zarar verebilmektedir."
'KULAK İLTBI SIKLIKLA GÖRÜLEBİLİR'
Kulak iltihabına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Durmaz, "Çocuklarda yaz aylarında kulak iltihabı da sıklıkla görülmektedir. Özellikle tatil yörelerinde hijyenik olmayan havuza ve denize girilen yerlerde çocukların kulaklarına su kaçabilmektedir. Bununla birlikte su kaçınca kulaklarında enfeksiyon oluşmakta ve kulak zarlarında iltihaba neden olmaktadır. Kulak ağrısına ateş eşlik edebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurup tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlarda kulak zarında delinmeye kadar gidebilir. Mutlaka medikal tedavi düzenlenmelidir" dedi. ()
FACEBOOK YORUMLAR