Vücut ve Ruhun Dinlenme Ayı

10 Haziran 2017 - 16:41

Dünya bize, biz birbirimize emanetiz sözünden yola çıkarsak ne güzel anlamlara ulaşırız. 11 ayın Sultanı geldi de gidiyor bile, tam ortasındayız ramazanı şerifin. 



Oruçumuzu tutarken israf etmeden, aç olanın halinden anlayıp, ruhumuzu huzurla doldurduğumuzu umut ediyorum. 


Sinir sistemi uğruna geçmemiştir inşallah ramazan. Şimdi sinir sistemi nasıl oluyor şöyle ki: oruç tutup susuz ve açım çocuklar ses çıkarmasın diyen ebeveynler, oruçluyum iftara yetişecem yol ver diyen şöförler, oruçluyum hissetmek istemiyorum açlığı uyku halinde geçirecem diye günü uykuda harcayanlar. Size sesleniyorum oruç bu değil. 


Oruç ibadet ve ruhen temizlenmektir. Açın halinden anlamak, yediğimiz yemeği yemeyenleri düşünüp onlara neler yapabiliriz diye elimizden geleni yapmak,bide namaz var teravih namazına spor niyetine gidip 5 vakiti kılmamak mide boşken yemek yemeyip tatlı yemek gibi birşey mide o anlık tokluk sinyali veriyor ama sonrasında büyük sorunları doğuruyor kan şekeri değerlerini bozuyor mesela. 


Oruç vücudumuz için dinlenme halidir. Binevi tatil gibi. Tatili iyi geçirtelim organlarımıza depresyona girip yaşlandırmayalım. 


Organ yaşlanır mı diyenleri duyar gibiyim. Evet yaşlanır. Metabolizma yaşı dediğimiz olgu da buradan geliyor zaten. Mide yapısı elastiki bir şekilde olduğu için yediğimize, içtiğimize göre şekillenir ve hacmi fazla büyüdü mü kalbe baskı uygulayıp kalbimizi yorar. 


Sahur yaptıktan 4-5 saat sonra mide sindirim işlemini bitirmekte ve besinleri öğütüp sonra dinlenme haline geçer ve gün içerisinde yemek yenilmediği için boş bir balon misali sönmekte. Bu yüzden hacmi küçülür midenin ve kalp ile arasında boşluk oluşur buda kalbin çok daha rahat nefes alması demek. 


Bilim insanlarının çalışmalarında kanıtı var kalbin en hızlı ve sistematik sorunsuz çalıştığı ay ramazan ayı imiş. Vucudumuza en temiz kanı bu ayda pompalıyor kan belkide huzurumuz o yüzdendir. İftar da mide hacmini doldurup kalbe baskıyı artırmayın kalbinizi yemekle karartmayın. 


Çünkü iftar ve sahur yapamadan tutanlar var zaten onları anlamamız gerekirken biz aç kalmaktan korkup iftar ve sahur arası her saniyede elimiz ağzımız dolu gezersek maneviyatımız da söner, ruhumuzda zamanla mezara girer ve sonra gerçekten aç kalırız; insanlığa, hoşgörüye,sevgiye,huzura ve en önemlisi aile birliği bunlar yok olduktan sonra yaprak yaprak dökülerek bozulur. 


Ramazanı maneviyatıyla tutup, sadece kendi ülkemizdeki yoksulları değil tüm yoksulları düşünerek adım attığımız bir ay geçirmek dileğiyle. Hayırlı iftarlar. Hayırlı sahurlar. Afiyet olsun.